Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Janja zmagala

IFSC, junij 2019  |  Koledar 2019

Kompletni rezultati
hitrost: ženske | moški 
težavnost: ženske | moški


Urnik tekme SP Villars 2019
Četrtek, 4. julij
15.00 kvalifikacije hitrost
Petek, 5. julij
9.00-17.00 kvalifikacije težavnost
21.00 finale hitrost (
)
22.00 podelitev medalj - hitrost
Sobota, 6. julij
10.00-12.30 polfinale težavnost

20.00 finale težavnost moški
21.00 finale težavnost ženske
22.00 podelitev medalj - težavnost


 

sobota, 6. julij 2019, ob 14:29, Franci Savenc, ogledov: 941

tudi na prvi tekmi SP v težavnosti - Domen četrti, Mia peta in Lučka šesta

STA, 06.07.2019 22.27: Janja Garnbret zmagala v Švici

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v kantonu Vaud v Švici. Slovenija je imela v finalu štiri predstavnike. Domen Škofic je v moškem finalu osvojil četrto mesto, Mia Krampl je bila peta, Lučka Rakovec je finale končala na šestem mestu.

Domen na uvodni tekmi sezone SP v težavnosti četrti. Sedaj ženski finale


STA, 06.07.2019 21.29: Škofic sezono začel s četrtim mestom

Slovenski športni plezalec Domen Škofic je na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v Švici osvojil četrto mesto.
Škofic, ki je po polfinalu zasedal drugo mesto, bi za stopničke moral osvojiti vrh smeri, a je padel tik pod vrhom.


SP v težavnostnem plezanjuse je začel s tekmo v Villarsu (Švica) 5. in 6. julija 2019  Večer ... Ob 20. uri začenja finale težavnosti | Od naših: tri in en v finalu

STA, 06.07.2019
Garnbretova brez vrečke za magnezij do vrha v polfinalu

Lozana, 6. julija - Slovenija bo imela v finalu uvodne tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju tri predstavnice in predstavnika.

Edina, ki je v polfinalu osvojila vrh smeri, je bila najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret, ki pa se ji je že na začetku smeri odpela vrečka za magnezij. V finalu so tudi Mia Krampl, Lučka Rakovec in Domen Škofic.
Ostali naši: Luka Potočar (12.), Vita Lukan (13.), Martin Bergant (15.), Milan Preskar (23.), Anže Peharc (41.), Jernej Kruder (43.), Tjaša Kalan (49.) in Urška repušič (51.).

IFSC Climbing World Cup Villars 2019 - Lead - Qualification Overview

Slovenske barve pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopa dvanajst članov slovenske reprezentance v športnem plezanju: Janja Garnbret (Šaleški AO), Tjaša Kalan (AO Kranj), Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica), Lučka Rakovec (PK FA) in Urška Repušič (ŠPO Kozjak) v ženski konkurenci ter Domen Škofic (ŠPO Radovljica), Jernej Kruder (ŠPO Celje - Matica), Luka Potočar (ŠPO Radovljica), Anže Peharc (AO Kranj), Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Milan Preskar (PK Škofja Loka) v moški konkurenci.
V težavnosti bodo tekmovali vsi, v hitrosti pa se bodo pomerili Garnbretova, Kramplova, Lukanova, Rakovčeva, Repušičeva, Kruder, Peharc, Potočar in Škofic. Med tekmovalci ne bo Mine Markovič (ŠPK Plus), ki se je poškodovala na pripravah, zaradi poškodbe rame pa je sezono žal predčasno končala Katja Kadić (PK Scena).

V četrtek je bila na sporedu četrta letošnja tekma v hitrosti. Od naših sta bila najuspešnejša Garnbretova s 27. (s časom 9,529 s) in Kruder 51. (7,804 s).

Enaka zasedba slovenskih tekmovalcev kot v Villarsu bo nastopila tudi na drugi tekmi SP med 11. in 13. julijem v Chamonixu ter na tretji postaji SP v težavnosti, 19. in 20. julija v Brianconu. Avgusta tekmovalce čaka še vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v športnem plezanju, ki bo na Japonskem.


VEČER, Šport, 05.07.2019 ob 09:15 Korošica letos ne prizna poraza

Danes se bo v švicarskem Villarsu začela sezona tekem v težavnostnem plezanju za svetovni pokal. Za Garnbretovo štejejo samo zmage?

Težavnost ji ni bolj pri srcu od balvanov

Saj bi bila že kakšno leto prej po vsej verjetnosti tudi prvakinja v balvanih. A spomladi in junija, ko so na sporedu te tekme, je bila njej v preteklih letih na prvem mestu šola. Lani je tako ta del sezone izpustila zaradi mature - letos se je povsem posvetila plezanju in rezultat je tak, da boljši ne more biti.
S popotnico absolutne šampionke gre 20-letna Korošica sedaj v drugi del sezone, ko je na sporedu "njena" disciplina - težavnostno plezanje. "Ne bi mogla reči, da mi je težavnostno plezanje bolj pri srcu kot balvani. V preteklosti sem resda več trenirala težavnostno plezanje, kjer sem imela rezultate. Medtem ko sem se v prvem delu te sezone lahko povsem posvetila balvanom in sem šele zatem začela trenirati tudi težavnosti. Bo, kar bo," je pred prvo tekmo razmišljala Garnbretova, ko je sredi tedna odpotovala v Švico.
Tam se je že priključila množici 461 plezalcev, ki se bodo danes in jutri prek kvalifikacij in polfinalov skušali uvrstiti na večerne finalne tekme - nocoj najprej v hitrostnem plezanju in jutri še v težavnosti. Janja je bila na startni listi že včeraj v kvalifikacijah hitrostnega plezanja. Poleg nje so tekmovale še Vita Lukan, Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl ter Domen Škofic, Luka Potočnik, Anže Peharc in Jernej Kruder v moški konkurenci.

Že letos za olimpijsko vozovnico

Hitrostnega plezanja se je Garnbretova lotila zaradi nastopa na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu, kjer bodo plezalci nastopili prvič v zgodovini. Za zlato medaljo se bodo merile na posebni tekmi, kjer bo štela vsestranskost. Tekma bo sestavljena iz treh tekem v treh disciplinah - v hitrostnem plezanju, balvanih in v težavnostnem plezanju. V svetovnem pokalu takšnih tekem ne poznajo. Bo pa poleti v Tokiu (od 11. do 21. avgusta), na prizorišču olimpijskih iger organizirano svetovno prvenstvo v težavnosti, balvanih, hitrosti in v olimpijski kombinaciji, kjer bodo podelili prvih sedem vstopnic za igre v moški in v ženski konkurenci. Še ena kvalifikacijska tekma bo letos jeseni na sporedu v francoskem Toulousu. Po olimpijsko normo gre tudi Garnbretova, ki si je svetovno prvenstvo postavila kot glavni cilj sezone.
Prihodnost? Kar zadeva posel, jo Garnbretova načrtuje skupaj z Domnom Škoficem v Radovljici, kjer gradita plezalni center. Zdaj sicer še trdi, da se ni mogoče naveličati zmagovati v stenah, narejenih iz plastične mase. a jo očitno vleče tudi v naravo. "Še naslednjih pet let nameravam plezati tako kot doslej. Potem bom verjetno tekmovala samo v enem delu sezone. V drugem bom šla v skale, iskat tovrstne izzive in poslovne priložnosti," je ta teden v pogovoru za Ekipo razkrila Garnbretova.

Le tekme niso dovolj, nastopa še na eksibicijah

Korošica je pri 20 letih polna energije. V enem dnevu je sposobna tekmovati v dveh disciplinah hkrati, četudi jo naslednji dan čakata polfinalni in finalni nastop v težavnosti. Še ni dovolj - poleg vsega nastopa še na ekshibicijah, kjer popularizira ta šport. Nedavno je na enem takih nastopila sredi Ljubljane in 3. avgusta jo bodo pozdravili v Kanalu ob Soči. Tradicionalnim skokom z mostu so tam letos dodali plezanje na 25-metrski kanalski zvonik župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja. Ker so organizatorji očitno prepričani, da Janja ne bo imela konkurence, so jo na to mednarodno tekmovanje povabili izven konkurence.

Na tekmi za svetovni pokal v težavnostnem plezanju bo Janja Garnbret danes v Švici imela primerno konkurenco. Napadali jo bosta predvsem 30-letna Korejka Jain Kim (lani tretje mesto v skupni razvrstitvi) in 22-letna Avstrijka Jessica Pilz (lani druga v skupni razvrstitvi). V moški konkurenci brani skupno zmago Avstrijec Jakob Schubert, račune za zmago mu bosta skušala prekrižati tudi naša aduta Domen Škofic in Jernej Kruder.

Po Villarsu se bodo plezalci preselili v Savojske Alpe v Francijo - v Chamonix in Briancon. Po SP v Tokiu se bo svetovni pokal v težavnosti nadaljeval konec septembra v Kranju ter sklenil z oktobrskima tekmama na Kitajskem in Japonskem (Xiamen, Inzai).
Bojan Bauman

Trikrat zapored je Janja Garnbret osvojila skupni seštevek svetovnega pokala in težavnostni.
Sezona v težavnosti se začne ta konec tedna v Franciji, med šestimi prizorišči bo karavana obiskala tudi Kranj (28. in 29. september), kjer pa ni več zadnja tekma leta.
Posebnost poletja bo med 11. in 21. avgustom preizkus olimpijskega prizorišča na Japonskem, kjer bo svetovno prvenstvo v vseh disciplinah.
Janja Garnbret v skalah prepoznava športne izzive in poslovne priložnosti. Le še pet let se namerava posvetiti prvim.

 

 

 

Oznake: PLE, tekTEŽ

Komentiraj (1):

Cac Langerholc, nedelja, 7. julij 2019, ob 07:39

Postavljavci finalnih smeri so delo opravili katastrofalno! Med prenosom finala človek ni vedel, ali gleda komedijo ali grozljivko! Ostaja edino upanje, da teh ljudi v bodoče ne aktivira noben prireditelj tekme v športnem plezanju.

eXTReMe Tracker