Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S sandali čez nevarno Komarčo!

Novice.svet24.si: Po objavi fotografij bi se nekateri pritožili

Policijska uprava Kranj je po smrti 44-letne nizozemske planinke na inšpektorat za okolje in prostor podala prijavo zaradi nevzdrževanja planinske poti čez Komarčo; za vzdrževanje je sicer odgovorno Planinsko društvo Ljubljana Matica. 

Domačini v Bohinju so zaradi slabega stanja poti čez Komarčo, na katero po naših informacijah že nekaj časa opozarjajo tako domačini kot planinci, po smrti 44-letne nizozemske planinke stvari vzeli v svoje roke. Skupina je na vrh Komarče na lastno pest namestila tablo, da je pot zaprta.

Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Ljubljana Matica sta nato v torek sporočila, da je na podlagi 16. člana zakona o planinskih poteh do nadaljnjega zaprta pot Koča pri Savici–Komarča–Črno jezero. Do uradnega zaprtja poti je prišlo le dan po tem, ko je kranjska izpostava inšpektorata za okolje in prostor s policije dobila prijavo o nevzdrževanju omenjene poti.

Slabo stanje planinske poti

»Pristojno inšpekcijo za okolje in prostor smo na podlagi podatkov policistov gorske policijske enote prejšnji teden seznanili s slabim stanjem planinske poti čez Komarčo in določenimi nevarnostmi ter jim predlagali izvedbo ukrepov iz njihove pristojnosti,« nam je pojasnil tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos. Kranjska enota inšpektorata za okolje in prostor je prijavo po elektronski pošti prejela v ponedeljek, so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor. Postopek ugotavljanja stanja na terenu bo sicer trajal nekaj časa.

Od Planinske zveze Slovenije smo želeli pridobiti komentar glede zaprtja poti in prijave na inšpekcijo, a nam do zaključka redakcije na vprašanja niso odgovorili.

Za reševalne akcije na območju Bohinja je sicer odgovorna tamkajšnja postaja gorske reševalne službe, ki praviloma spada med najbolj obremenjene v državi, saj izvedejo daleč največ intervencij. Lani so morali na teren kar 86-krat, medtem ko so bili na drugem mestu reševalci iz Tolmina, ki so izvedli 74 posredovanj. Od 249 intervencij, ki so jih gorski reševalci po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije izvedli letos, jih je bilo 38 v bohinjskem koncu.

Po naših podatkih je od leta 2008 do danes na planinski poti čez Komarčo umrlo najmanj pet ljudi, od tega so bili kar štirje tujci. Strma pot je bila leta 2008 usodna za 58-letnega španskega državljana, dve leti kasneje je le 20 minut hoje od Koče pri Savici umrl 67-letni Francoz, leta 2015 pa je bila to zadnja pot za slovenskega planinca. Zaradi zdrsa oziroma padca s poti pa je leta 2016 umrl češki planinec.

Po nesreči 44-letne izkušene in dobro opremljene nizozemke planinke, ki je umrla minulo sredo, je nato Policijska uprava Kranj podala prijavo.

Tujci razmišljajo o kršenju človekovih pravic?!

Ko so se policisti vračali z ogleda kraja smrti Nizozemke, so na poti srečali ducat tujcev, ki so se po zahtevni poti nameravali podati kar v obrabljenih supergah oziroma celo v natikačih. V opozorilo vsem ostalim je policijska uprava na svojem facebook profilu objavila fotografije te obutve in opozorila, da so za obisk slovenskih gora obvezni visoki pohodniški čevlji, in ne superge ali sandali.

Namesto da bi bili tujci veseli, saj so jim policisti morda rešili življenje, so začeli te »napadati« na spletu. Ob tem so se obregnili ob fotografije obutve tujcev, ki so jih objavili policisti. Sledile so grožnje s prijavo na Evropsko komisijo, saj so bili po njihovi oceni kršeni predpisi o varovanju osebnih podatkov – turisti niso kršili nobenega zakona, medtem ko jih je policija osramotila s fotografijami. Poudariti je sicer treba, da na nobeni fotografiji ni mogoče prepoznati nikogar.

Namesto da bi opozorilo vzeli na znanje, nekateri tuji obiskovalci facebook profila kranjske policijske uprave upajo, da se bodo tujci zaradi kršitev predpisov o varovanju osebnih podatkov pritožili na slovensko ustavno sodišče. A nepotrebnih smrti to ne bo preprečilo.

Svet24/Novice, 05.07.2019 06.50
S sandali čez nevarno Komarčo! Po objavi fotografij bi se nekateri pritožili

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti