Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 125-letnici

Orožnove koče pod Črno prstjo - Dan bohinjskih planincev 2019
Nedeljski dnevnik Gorenjski glas

Visoko poletje je. Seno je pospravljeno. Lepi in vroči dnevi vabijo v naravo, k vodi, v gore!
Bohinjci so nadvse ponosni na svoje hribe in planinsko tradicijo, zgodovinske mejnike in prvenstva. Že vrsto let sredi julija praznujemo dan bohinjskih planincev in se srečujemo na Orožnovi koči na planini Za Liscem pod Črno prstjo.
Tudi letos bo tako, a hkrati bo letošnje srečanje nekaj posebnega, drugačnega. Pridružite se nam!

14. julija 2019 ob 14. uri bo na planini Za Liscem, pri »novi« Orožnovi koči slovesno. Spomnili se bomo dogodka izpred 125 let. Takrat je bila odprta sploh prva koča Slovenskega planinskega društva, poimenovana po prvem načelniku SPD Franu Orožnu.
Veselo je bilo takrat v Bohinju – okrašen kraj, slavoloki, veselje ljudi, celo streljanje v zrak v znak odprtja prve koče, ki ni pomenila le temelja za razvoj slovesnke planinske dejavnosti, temveč je imela tudi izjemno narodno buditeljsko vlogo.
Tudi letos Bohinj planinsko praznuje, 125-letnica Orožnove koče je osrednji dogodek, kjer se bomo srečali ne le planinci, alpinisti in reševalci, temveč tudi drugi Bohinjci ter širša planinska javnost. Verjamemo, da ne bo manjkalo tudi tujcev, turistov, ki v pohodnišvu vidijo izjemno primerjalno prednost Bohinja in Julijskih Alp nasploh.

Slovesnost bo imela priložnosten kulturni program, osrednji govorec pa bo prav predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ki je seveda tudi naslednik prvega načelnika SPD Frana Orožna, ki je bil slavnostni govornik pod Črno prstjo pred 125 leti.
Druženje, tako pristno, kot je lahko le v gorah, ne bo izostalo.

Vodeni pohodi k Orožnovi koči
Bohinj se je zavezal k pohodništvu kot temeljeni turistični dejavnosti in trajnostni mobilnosti. Zato za naš dan bohinjskih planincev in srečanje pod Črno prstjo pripravljamo več vodenih pohodov s ciljem spoznavanja drugačnosti, sledenju prvopristopnikov in promociji Bohinjske planinske poti. Z vodniki Vodniškega odseku Bohinj, ki deluje v okviru obeh domačih planinskih društev, vas vabimo nas doživeto in drugačno spoznavanje poti k Orožnovi koči. Kdaj ste se zadnjič peš odpravili z železniške postaje na Bohinjski Bistrici ali s Polj do Orožnove koče? Si predstavljate planinsko popotovanje s Soriške planine ali z druge strani z Vogla do Orožnove koče? Priključite se enemu od štirih pohodov in ne bo vam žal.
Vsi spodaj navedeni pohodi so organizirani tako, da do izhodišča pripelje avtobusni ali železniški javni prevoz. Če vseeno prihajate od drugod z osebnim vozilom, ga pustite na urejenih parkiriščih na Bohinjski Bistrici. Vse poti v sestopu z Orožnove koče namreč vodijo nazaj na Bohinjsko Bistrico.

Program pohodov

1. Bohinjska Bistrica – Rebro – Ravne – Orožnova koča
    9.15 Železniška postaja Bohinjska Bistrica (vezano na prihode vlakov z Jesenic in Nove Gorice); čas hoje: 2 uri 30 minut

2. Polje – Žlan – Repar – Orožnova koča
    9.20 Avtobusna postaja v vasi Polje (vezano na avtobusne prevoze rednih linij ter Hop on Hop off); čas hoje: 2 uri 30 minut

3. Vogel – Rodica – Črna prst – Orožnova koča
    7.20 Spodnja postaja nihalke Vogel; čas hoje 6 ur
    (Popust za udeležence: prevoz z nihalko in sedežnico na Orlove glave)

4. Soriška planina – Možic – Šavnikl – Kobla – Čez Suho – Orožnova koča
    9.10 Parkirišče Kobla na Bohinjski Bistrici, prevoz z avtobusom na Soriško planino
   (brezplačno); čas hoje: 5 ur

Izlete bodo vodili usposobljeni vodniki Vodniškega odseka PD Bohinj.
Potrebna je primerna planinska oprema, nahrbtnik ter hrana in pijača.

Sestop od Orožnove koče do Bohinjske Bistrice: 1 ura 30 minut.
Odhod z vodnikom vsake pol ure po proslavi, ko se bo zbrala skupina.

Orožnova koča je oskrbovana, vendar ob velikem številu obiskovalcev 14. julija ne bomo mogli zagotoviti hrane za vse obiskovalce.
Prijave/informacije: info@bohinj.si do 12. julija ob 12. ure!
Martin Šolar

PD Bohinjska Bistrica, ...07.2019


Bohinjske novice, 05.07.2019


Nedeljski dnevnik, 10.08.2019
Slovestnost pri Orožnovi koči


Gorenjski glas, 12.07.2019
Jubilej Orožnove koče

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti