Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tja in spet nazaj

AO Železničar - Rok Zaletel: V nedeljo, 30. junija, smo se dve navezi Željo - David Šturm ter David Kozjek - Miha Kavčič - Nina Durini odpravili plezat Direktno smer v Vrh Labrje (2326 m).

Skope informacije o smeri smo našli na portalu Primorske stene.
Nazivna 500 metrska smer je bila s strani Petra Pogdornika in Pavle Kurinčič preplezana leta 1983 v treh urah. No, če je ocenjena na tri ure, jo bomo mi skladno s tečajniškim faktorjem zmogli v šestih. In smo šli ...

Okoli 6.30 smo zapustili Ravni dol in kaj kmalu smo bili impresionirani nad višino in veličino severne stene. Prvi raztežaj je ponujal ležerno poplezavanje do strme plate, kjer se je pravo plezanje začelo.

Opis je obljubljal tri raztežaje plezanja štiric, nato pa le (po Miheliču) "po najlažjih prehodih (II-III) do vrha gore". S prvimi raztežaji smo opravili in se preobuli v čevlje. Tedaj pa je smer pokazala svoj pravi karakter. Po hitrem ogledu in iskanju možnih prehodov smo ugotovili, da nenavezani ne bomo plezali in iskali najlažjih prehodov.
Do vrha smeri smo se prebijali preko lažjih, težjih (IV), krušljivih in kompaktnih plat, zajed, kaminov in razov. Na vrhu smeri smo našteli kar 15 raztežajev na 60 metrski vrvi. Širok steber ponuja precej možnosti lepega plezanja, za varovanje pa so se najbolje izkazali klini, čeprav je tudi kakšen frend prav lepo sedel v razpoko. Klinov v smeri nismo našli, po našem odhodu pa je smer bogatejša za tri primerke jeklene vrste, ki niso želeli zapustiti svojega mesta.
Celotno smer smo plezali osem ur.
Avtorju smeri predlagamo spremembo podatkov o smeri in sicer bi jo povišali za sto metrov, ter ji popravili oceno s IV/II-III na IV/II-IV-.

Ker se je tura izkazala za daljšo, tako daljinsko kot časovno, smo ob sestopu čutili posledice dehidracije in utrujenosti. Na sestopu po sestopni smeri smo naredili dva dodatna abzajla, saj korak ni bil več tako siguren in samozavest ne tako neomajana, kot bi bila sicer. Žejo in sončno pripeko smo lajšali na snežiščih, ki so prišla še kako prav. Po krajšem postanku v Ravnem dolu smo se dopravili proti avtu in z njim na dolgo pot v Ljubljano.
V domačo posteljo sem se zavalil okoli druge ure zjutraj. Bila je res dobra tura in s celotno ekipo smo preživeli en res prvinski dan v naših hribih.

Viri fotografij: Kozjek, Durini, Šturm, portal Primorske stene
Podatki o smeri: http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&id=254&action=viewRout&action_id=41&language=sl&lang=sl
Komentarja:

AO Železničar, 01.07.2019
Tja in spet nazaj - Direktna v Vrhu Labrje


Peter Podgornik: Primorske stene

 

1 komentarjev na članku "Tja in spet nazaj"

Peter Podgornik,

Ko tole berem in urejam za PMS se mi kar malo potoži po tistih časih, ko so bili redki plezalci sposobni, da so po opravljenem plezanju napravili skromno skico, opis in smer vrisali v običajno bolj ubogo črnobelo fotografijo. Fotoaparate so imeli le redki, višinomerji so bili domene v rokah odpravarjev … Ko ni bilo avtov se je pešačilo z Bovca pod izbrane cilje nekam v Trento, Koritnico in veselo nazaj.

To vsekakor ni opravičilo, da sem takrat napravil skromno skico in še bolj skop opis Direktne smeri v severni steni Vrh Labrja, kjer je bila takrat v vodniku Plezalni vzponi znana le Sestopna smer ob grapi, dolga slabih 500 metrov. S soplezalko Pavlo sva takrat uživala lep poletni dan, po opravljenem prvenstvenem vzponu sva z Vrh Labrja prečila proti Plaskemu Voglu in sestopila po tistih lepih prehodih nad Plazijanskimi lopami proti dolini, v Dol pod plazmi. Smer sva dobila čisto in tako tudi pustila …

Hvala mladi generacija, da je smer splezala, poskrbela za boljši opis, vrisala smer v fotografijo in doživela dolg dan v gorah visoko nad Sočo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti