Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ang Phu in Zlatorog

AO Jesenice, 28.06.2019
Ang Phu in Zlatorog 

ponedeljek, 1. julij 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 683

AO Jesenice - Matevž Jeršin: Problemov s snegom naj ne bi bilo več in v ponedeljek, 24. junija, sva ...

... z Maticem že na vse zgodaj drvela proti dolini Vrata. Namenila sva se namreč plezat v severno steno Triglava.

Navezala sva se pod Skalaško smerjo, ki pa sva jo po nekaj lepih raztežajih zapustila in nato poiskala prehode do Zlatorogovih polic in preko njih prišla v Amfiteater. Plezala sva smer Zlatorog v Barieri, ki je bila prvič splezana leta 2016, to pa je bila verjetno prva ponovitev. Ta skoraj 300 metrska smer ocenjena z VI. stopnjo težavnosti ponuja precej konstantno plezarijo v večinoma precej dobri skali. Smer ima nekaj lepih in strmih raztežajev, še posebej zanimiv je najtežji raztežaj, ki se vsaj po najinem mnenju približa VII. stopnji in se nadaljuje v navpično poč z odlično skalo. V smeri je bil en klin, midva pa sva tam pustila še dva.

Ker pa je proste dni treba izkoristiti, sva se v torek odpravila še v osrednjo steno Debele Peči v smer Ang Phu* (VI-). Smer verjetno zaradi pomanjkanja informacij ni veliko plezana, mogoče pa se bo to zaradi izdaje novega vodnička AO Radovljica spremenilo, saj je res lepa.
Prvi raztežaj je sicer malo naložen ampak se stanje skale hitro izboljša. Detajl smeri je previs v drugem raztežaju, ki sicer nudi dobre oprimke, ki pa so bili tokrat mokri in sluzasti in je bilo plezanje malo težje pa tudi varovanje ni najboljše. Tik nad previsom sva pustila klin, ki bo verjetno marsikomu prišel prav.
Ta skoraj 500 metrov dolga smer se nato precej konstantno nadaljuje po logičnih sistemih poči in kaminov proti vrhu stene. Raztežaji so dolgi, skala je povečini odlična, orientacija pa tudi ni preveč zahtevna. Prav pride kakšen klin in set frendov, še posebej v detajlu smeri je uporaben BD 3.


Ang Phu*: Da je le malo znanega o ponovitvah, imamo v arhivu že kar nekaj zapisov: AN - 18.09.2012 + AN - 04.07.2017 + ...
... in prav bi bilo, če bi se (na [email protected] ali s komentarjem) s podatki o ponovitvah javil še kdo

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker