Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V parku

Gorenjski glas, 28.06.2019  08.42
V parku želijo omejiti promet 

sobota, 29. junij 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 459

Gorenjski glas - Mateja Rant: ... želijo omejiti promet

Predstavniki Triglavskega narodnega parka (TNP) in parkovnih lokalnih skupnosti so pred poletno sezono predstavili prizadevanja za zmanjšanje gostote motornega prometa na območju Julijskih Alp. Stara Fužina – S ciljem zmanjšati gostoto motornega prometa ter tako ohranjati dostopnost in privlačnost narave tako za obiskovalce kot za domačine so Javni zavod TNP in lokalne skupnosti na območju parka za letošnjo poletno sezono pripravili številne možnosti za obisk biosfernega območja Julijske Alpe z javnim prevozom. »Vesel sem, da je napočil čas, ko smo vsi spoznali, da so za doživljanje narave nujni ukrepi na področju prometa. Število obiskovalcev je v zadnjih letih tako naraslo, da drugega izhoda praktično ni več,« je opozoril direktor Javnega zavoda TNP Janez Rakar. Obiskovalcem in domačinom bodo tako v letošnji poletni sezoni na voljo številni organizirani prevozi, po vzoru lanskega uspešnega promocijskega dneva umirjanja prometa v dolini Vrata pa bodo promocijska dneva prvič izvedli tudi v Ukancu v Bohinju in na Mangartski cesti, avgusta pa znova tudi v Vratih.

Prevlada avtomobilskega prometa predvsem poleti ogroža naravo in zmanjšuje kakovost doživljanja. »Triglavski narodni park z Julijskimi Alpami zaradi svoje enkratnosti in neponovljivosti zahteva spoštljivega gosta,« poudarjajo v TNP. Ob tem je bohinjska podžupanja Monika Ravnik poudarila, da turistov ni preveč, preveč pa je avtomobilov, zato želijo obiskovalce spodbuditi k uporabi javnega prevoza, da bi zmanjšali število vozil ob jezeru. Še letos bodo razširili ponudbo brezplačnih organiziranih prevozov.

Do sredine septembra bodo organizirani brezplačni prevozi »od vrat do jezera, od vasi do vasi in do številnih znamenitosti – brez iskanja parkirnih mest in brez skrbi«, prevozi bodo organizirani tudi na Soriško planino in Pokljuko ter med Srednjo vasjo in križiščem Vogar-Blato. Skupaj bo to poletje potnikom na voljo pet linij brezplačnih organiziranih prevozov. Za boljšo informiranost obiskovalcev in domačinov so po besedah Monike Ravnik vzpostavili tudi novo spletno stran s prometnimi informacijami. V Ukancu in na mangartski cesti bodo v soboto, 6. julija, v primeru dežja pa 13. julija pripravili še promocijska dneva umirjanja prometa. Za en dan bosta zaprti cesti v Ukanc in do koče na Mangartskem sedlu, dostop pa bo omogočen z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti. Dan pred promocijskim dnevom umirjanja prometa v Ukancu bodo v Bohinju splavili novo ladjo, novo pridobitev za bohinjski javni promet. »Na ta način poskušamo spreminjati navade ljudi, kar je najtežje,« je poudaril Klemen Langus iz Turizma Bohinj.

S podobnimi ukrepi kot v Bohinju se trudijo promet od jezerske sklede umakniti tudi na Bledu. V sodelovanju s Turističnim društvom Gorje in Občino Gorje so uvedli avtobus za en evro, ki povezuje blejske vasi, Blejski grad, Vintgar, Zatrnik in Pokljuko. Parkirišča so začeli opremljati s posebnim sistemom, ki uporabnikom že ob glavni cesti sporoča, koliko parkirnih mest je na voljo, obenem pa s temi informacijami promet usmerjajo na parkirišča zunaj središča Bleda. »Parkirišča pri šoli in vrtcu, ki so včasih samevala, so zdaj polno zasedena, kar pripomore k boljši urejenosti prometa,« je razložil Tomaž Rogelj iz Turizma Bled. Okoliške destinacije Bleda, Radovljice, Tržiča in Žirovnice pa bo julija in avgusta povezoval avtobus hop-on hop-off z različnimi tematikami, ki po besedah Nataše Mikelj iz Turizma Radovljica ne ponuja samo prevoza, ampak doživetja. Na vseh trasah avtobusov bodo prisotni lokalni turistični vodniki, ki bodo goste seznanjali z zanimivostmi ob poti in jim delili koristne namige za spoznavanje skritih kotičkov podeželja. Za imetnike kartice mobilnosti Bohinja, Bleda in Radovljice je vožnja z omenjenim avtobusom brezplačna.

eXTReMe Tracker