Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Raša in njeno črno zlato

27.06.2019

Raša in njeno črno zlato

četrtek, 27. junij 2019, ob 05:28, Andrej Bračič, ogledov: 382

Skrite poti - Andrej Bračič: Pot te zapelje na greben Skitače in te nato preko dolgega uživaškega spusta vrne na izhodiče.

Skrivnostna pot se začne po zeleni istrski dolini reke Raše. Poleg neokrnjene narave te pelje tudi mimo najmlajšega delavskega mesta v Istri, ki je kraj skrivnostne in burne zgodovine. Danes zapuščeno mesto, čez katerega je speljanih veliko pohodnih in kolesarskih poti. Pot te zapelje na greben Skitače in te nato preko dolgega uživaškega spusta vrne na izhodiče.

Za začetek sem se spustil iz Labina v dolino Raše, kjer sem imel občutek, da se je ustavil čas. Tu je še vse skoraj tako kot pred 80 leti. Mesto Raša je bilo zgrajeno v pičlih 547 dneh za potrebe rudnika črnega premoga. Lične hiše s po štirimi stanovanji so bile v času, ko so odprli naselje, za las podobne druga drugi. Tako je v bistvu še danes, saj je 90% hiš še vedno takšnih kot so bile pred 80. leti.

Še vedno je nekaj stanovanj z isto fasado, istim pohištvom, isto pečjo na premog in istimi ploščicami, ki so pričakale prve prebivalce pred drugo svetovno vojno. Leta 1968 so rudnik zaprli in takrat je mesto začelo propadati...

Oznake: KOL
eXTReMe Tracker