Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brez avtomobila

Triglavski narodni park in parkovne lokalne skupnosti so za letošnjo poletno sezono pripravili številne možnosti za obisk Biosfernega območja Julijske Alpe z javnim prevozom

... s ciljem zmanjšati gostoto motornega prometa ter tako ohranjati dostopnost in privlačnost narave tako za obiskovalce kot za domačine. Obiskovalcem in domačinom bodo v letošnji poletni sezoni na voljo številni organizirani prevozi, po vzoru lanskoletnega uspešnega promocijskega dneva umirjanja prometa v dolini Vrata pa bosta promocijska dneva prvič izvedena tudi v Ukancu v Bohinju in na Mangartski cesti.  

Izjemnost območja Julijskih Alp ima ugoden vpliv na lokalni gospodarski razvoj, prevlada avtomobilskega prometa obiskovalcev predvsem v poletni sezoni pa ogroža naravo in zmanjšuje kakovost doživljanja. Triglavski narodni park z Julijskimi Alpami zaradi svoje enkratnosti in neponovljivosti zahteva spoštljivega gosta, zato s ciljem, da bi bilo v poletnem času manj pločevine, manj hrupa, manj stresa ter več svežega zraka, miru in doživetij Triglavski narodni park in občine Bohinj, Bovec, Bled, Gorje, Kranjska Gora, Kobarid, Radovljica, Tolmin in Žirovnica skupaj z lokalnimi turističnimi organizacijami, Turizem Radovljica, Turistično društvo Gorje, Posoški razvojni center in Turistično društvo Log pod Mangrtom vabijo k uporabi številnih organiziranih prevozov.

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežena nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Interes domačinov, turističnih delavcev, naravovarstvenikov in drugih deležnikov je, da se pritisk motornega prometa omili, zato bosta v Ukancu in na Mangrtski cesti hkrati potekala promocijska dneva umirjanja prometa v soboto 6. julija, v primeru dežja pa v soboto, 13. julija 2019. Namen je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo pri vzpostavljanju trajnega okolju prijaznega režima na izredno obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka. Za en dan bosta zaprti cesti v Ukanc in do koče na Mangrtskem sedlu, dostop pa bo omogočen z organiziranimi brezplačnimi prevozi in pohodniškimi izleti. Za oba promocijska dneva sta pripravljeni publikaciji z natančnimi navodili, urami prevozov in napotki za obisk.

Publikaciji (PDF): Promocijski dan umirjanja prometa Ukanc in Mangrtska cesta 

V Bohinju nadaljujejo lani začeti projekt odmikanja prometa od jezerske sklede, predvsem s ponudbo brezplačnih organiziranih prevozov, ki jih letos še razširjajo. Od 22. junija do sredine septembra bodo organizirani brezplačni prevozi »od vrat do jezera, od vasi do vasi in do številnih znamenitosti - brez iskanja parkirnih mest in brez skrbi«, prevozi bodo organizirani tudi na Soriško planino in Pokljuko ter med Srednjo vasjo in križiščem Vogar-Blato. Skupno bo to poletje vozilo pet linij brezplačnih organiziranih prevozov. Za boljšo informiranost obiskovalcev in domačinov je Občina Bohinj vzpostavila novo spletno stran, ki jo namenja prometnim informacijam.

Dan pred promocijskim dnevom umirjanja prometa v Ukancu, v petek 5. julija, ob 18. uri, bodo v Bohinju z dogodkom pospremili tudi splavitev nove ladje, nove pridobitve za bohinjski javni promet.

Med Kranjsko Goro in Bovcem bodo v poletni sezoni organizirani dodatni prevozi čez prelaz Vršič do konca septembra. V letošnji poletni sezoni bo ponovno zaživela čezmejna avtobusna povezava med Bovcem in Kranjsko Goro čez prelaz Predel. Gre za sezonsko linijo, ki bo v poletnih mesecih povezovala dve pomembni turistični destinaciji Julijskih Alp, obenem pa je to tudi najkrajša povezava Bovške z Ljubljano.
Čezmejna linija bo omogočala tudi povezave s tujimi mestnimi središči; postanek v italijanskem Trbižu je namreč časovno usklajen z odhodi vlakov za Benetke, Milano, Rim ali Innsbruck. S številnimi postanki med Kranjsko Goro in Bovcem bo avtobusna povezava nudila dostop do izhodišč za pohodniške ture, zanimiva pa bo tudi za kopalce, saj bodo avtobusi ustavljali tudi ob Rabeljskem jezeru. Storitev se umešča v širši koncept načrtovanja trajnostne mobilnosti v Julijskih Alpah, ki ga v okviru projekta Crossmoby in s sodelovanjem zavodov za turizem Bohinj in Dolina Soče ter Triglavskega narodnega parka razvija Posoški razvojni center.

V Kobaridu in Tolminu bodo na voljo prevozi hop on, hop off in sicer iz Kobarida do okoliških vasi in zaselkov, med Tolminom in Tolminskimi koriti ter Tolminom in Javorco. Cena enodnevne vozovnice je 1 EUR, do 15. leta pa brezplačno. Vzpostavljena bo tudi linija Benečija gor in dol: Čedad – Špietar – Kobarid – Bardo - Prosnid – Čarnivarh – Robič – Čedad.
Vozni redi so objavljeni na spletni strani Turizma Dolina Soče.

V Vrata bodo avgusta in sicer 10. ,11., 15., 16., 17., 18, ter 24. in 25. 8. organizirani brezplačni prevozi iz Mojstrane do Aljaževega doma.
Od konca junija do začetka septembra bo v Kranjski Gori vozil turistični avtobus s postanki: Gozd Martuljek, Dovje, Kamne, Mojstrana, Peričnik, Podkoren, rateče, Planica, Zelenci in Podkoren. Kranjska Gora – Mojstrana – Kranjska Gora – Planica – Kranjska > vozni redi 

Začela se je gradnja kolesarske povezave Bled – Bohinj na odseku Mačkovec – Bohinjska Bela. V sodelovanju Direkcije RS za infrastrukturo ter občin Bled in Bohinj se že pripravljajo načrti za celotno povezavo, ki naj bi bila zaključena predvidoma leta 2022.

Občina Bled je v začetku leta začela z opremljanjem parkirišč s posebnim sistemom, ki uporabnikom že ob glavni cesti sporoča, koliko parkirnih mest je na voljo, hkrati pa s temi informacijami promet usmerja na parkirišča izven središča Bleda. Slovenske železnice so končno uredile večje parkirišče na postaji Bled Jezero.

Postavljenih je skoraj 200 novih smerokazov na območju občine Bled. Izšel je tudi nov zemljevid Pohodniške poti na Bledu, z GPS koordinatami je označenih deset krožnih kolesarskih poti v skupni dolžini 261 km.

Tako imenovan Shuttle bus v sodelovanju s Turističnim društvom Gorje in Občino Gorje za en evro povezuje blejske vasi, Blejski grad, Vintgar, Zatrnik in Pokljuko > vozni redi 

Na Bledu skupaj z drugimi deležniki potekajo dejavnosti za koordiniran pristop k konceptu zelene mobilnosti, ki bo vključeval različne oblike prevoza kot so e-kolesa, e-skuterji, e-avtomobili, e-avtobusi in druga e-vozila v kombinaciji interne in eksterne uporabe. Poudarek bi bil na povezljivosti destinacij: Ljubljana – Brnik – Kranj – Bled (tudi Bohinj in Kranjska Gora).

Okoliške destinacije Bleda, Radovljice, Tržiča in Žirovnice bo julija in avgusta povezoval avtobus hop on, hop off z različnimi tematikami: torkov avtobus v Radovljico in Kropo, sredin čebelarski avtobus, četrtkov avtobus z naslovom Zgodbe s podeželja do Begunj in petkov avtobus po panoramski cesti iz Begunj v Tržič. Na vseh trasah avtobusov bodo prisotni lokalni turistični vodniki, ki bodo goste seznanjali z zanimivostmi ob poti in jim delili koristne namige za spoznavanje skritih kotičkov podeželja > vozni redi 

Za imetnike kartice mobilnosti Bohinja, Bleda in Radovljice je vožnja z avtobusom brezplačna, imetniki kartice imajo tudi druge ugodnosti (popuste ali npr. brezplačne vstope v izbrane muzeje).

Finančna sredstva za prevoze so zagotovile občine z lokalnimi turističnimi organizacijami, Triglavski narodni park iz 56. člena Zakona o TNP za izvajanje naravovarstvenih in razvojnih nalog za promocijska dneva v Ukancu, na Mangrtski cesti ter za prevoze v dolino Vrata, sredstva pa so bila pridobljena tudi iz projektov in sicer projekta VrH Julijcev (Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku) za prevoze na Pokljuko in projekta Crossmoby (Program Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020) za povezavo med Bovcem, Kranjsko goro čer Predel.

JZ TNP, 20.06.2019
ODKRIVANJE ČUDOVITIH KRAJEV V BIOSFERNEM OBMOČJU JULIJSKE ALPE BREZ AVTOMOBILA



 

2 komentarjev na članku "Brez avtomobila"

Matej Kucler,

Lahko bi spuščal avte naprej, ki so ekološka, električna ali predelana na plin.


Matej Perkuš,

Občini Bohinj in TNP želimo, da pogledajo na koledar.

Leta 2019 nameščati parkirne avtomate, ki NE sprejemajo kreditnih kartic in NE vračajo gotovine, je čisto norčevanje iz uporabnikov.

Želimo jim tudi, da si uskladijo ure, da bo se javni prevoz vršil na zapisane intervale.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti