Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sodelovanje

Iz nekdanjih tečajev

nedelja, 23. junij 2019, ob 05:28, Bojan Pollak, ogledov: 533

... med NMA in PZS še ni (povsem) zamrlo

Uspešno sodelovanje med PZS (Planinska zveza Slovenije) in NMA (Nepal Mountaineering association = Nepalska planinska organizacija) pri usposabljanju Nepalcev za alpinistično in vodniško dejavnost se je leta 2013 končalo. Nepalci so namreč predvsem po naši, deloma pa tudi po francoski zaslugi postali samostojni. Najprej so dobili mednarodni certifikat (IFMGA) poklicni gorski vodniki v okviru nepalskega združenja, nato pa še vodniki v okviru NMA po pravilih UIAA. Zato PZS ni videla nobenega smisla več v nadaljnjem sodelovanju in je povsem prekinila sodelovanje na tem področju, čeprav je bila želja NMA še vedno po omejenem sodelovanju (samo zdravnik in en inštruktor) oz. izmenjavi izkušenj.

Pet let je nato NMA uspešno izvedla vse tečaje. Za leto 2019, ko je 40-obletnica začetka sodelovanja, pa je zaprosila za pomoč in sicer samo za enega zdravnika. Čeprav PZS za take namene nima nobenega denarja, se je podpredsednik PZS Miro Eržen zelo angažiral, da bi denar (predvsem za bolnico v Čjalsi) dobili pri ustreznih državnih inštitucijah. Vendar so bila njegova prizadevanja zaman. Zato je bil ta denar zbran na drug način in sicer so ga dali tisti med zaprošenimi, ki jim ugled Slovenije in tudi PZS v Nepalu pa tudi v Sloveniji še vedno nekaj pomeni.  To so: Jani Bele, Peter Holozan, Darja Jenko, Stane Klemenc, Dušica Kunaver, Mira Lanišek, Matevž Lenarčič, Damijan Meško, Janez Mihelič, Dušan Papež, Anda Perdan, Bojan Pollak, Maja Romih, Miro Romih, Vlado Schlamberger, Tone Škarja, Marko Štremfelj in Jože Zupan, ki v tem zbirokratiziranem, ponorelem svetu, razčlovečenim zaradi pohlepa posameznikov, še naprej delajo dobro, ki vedo, da ni vse samo v denarju, dobičku in trgovini.
Zanimiv pri zbiranju sredstev je bil odgovor nekaterih podjetij - nobeno od zaprošenih ni dalo niti centa - da po zakonu ne smejo dati donacije v obliki materiala ...

Z letošnjim sodelovanjem se tako obeležuje tudi 40-ta obletnica začetka šole, ki jo je osnoval Aleš Kunaver leta 1979, ki je vodil tudi prvi tečaj. V 35-letih sodelovanja so predvsem slovenski inštruktorji na tečajih, ki sojih vodili, a bili izvedeni v organizaciji NMA, neposredno usposobili 877 predvsem Nepalcev za varnejše gibanje in vodenje v gorah in tako omogočili preživetje marsikomu od njih.

Oznake: ALP, HIM, USP, VTG
eXTReMe Tracker