Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dirka po Sloveniji

Silvo Baznik: Kolesarji bomo uživali v ogledu petih etapah dirke po Sloveniji.

Kam, da vidiva vsaj nekaj sekund kolesarje v bližini Ljubljane, je bilo vprašanje pred odločitvijo. Greva na Trebeljevo, rečeva in odkolesariva iz mesta.

Po štirih kilometrih sva v Podgradu. Ozrem se za spremljevalko in trenutek nepazljivosti je tu. S prednjim kolesom oplazim živo mejo in sledi neizogiben padec. Nekaj trenutkov mine preden se poberem. Hči mi izpere odrgnine na komolcu, čutim posledice še na drugih delih telesa, a stisnem zobe in sem ponovno na kolesu. Nadaljujeva kolesarjenje kot da se ni nič zgodilo. Voziva v dolino Besnice in razmišljava, kjer bo najbolje pričakati kolesarje. Na klancu seveda, a kje. Dolg ravni vzpon nama ni povšeči, tudi prvi ovinek ni najboljši, drugi pa je tisti pravi. Sem se bova vrnila, rečeva in poženeva kolesi na vrh klanca v Trebeljevem. Časa je še dovolj in kolesariva dalje, na naslednji daljši klanec, ki naju popelje na Prežganje, na najvišjo točko pri cerkvici Sv. Marjete, kjer obrneva in se spustiva nazaj na Trebeljevo. V vasi se zbirajo kolesarski navdušenci. Še imava nekaj minut in zato greva še na klanec do križišča za Mali vrh, kjer obrneva in se spustiva navzdol.

Najprej se ustaviva na Trebeljevem pri navijačih, ki naju fotografirajo. Nato se spustiva na mesto, ki sva si ga izbrala pri vzponu in nisva sama. Pridruživa se kolesarju in kmalu pridejo še drugi, pa nekaj navijačev iz bližnjih hiš z zastavami. Tudi midva imava s seboj zastavo, pa ragljo in piščal, kar bo zadostovalo za nekaj minut…

 

Pripelje prvi avto, nato četica motoristov in končno prvi trije ubežniki, ki jih vzpodbujamo, ko peljejo mimo nas. Upamo, da smo jim dali malo vzpodbude za kilometre in kilometre, ki so še pred njimi.

Nato čakamo in pod nami zagledamo prve kolesarje glavnine, ki je zelo razpotegnjana. Vihrajo zastave, oglašajo se raglje, žvižgi, klici vzpodbude. Gremo, gremo, gremo naprej In čez minuto so mimo. Še enkrat jih vidimo visoko nad nami, ko kolesarijo po kratki ravnini pred spustom v Zavrsnik in pred njimi je še mnogo kilometrov…

Nebo so prekrili oblaki, v daljavi zagrmi in čas je, da poberemo šila in kopita. Stopiva na kolesi in odpeljeva po klancu navzdol. Hitro pridobivava na brzini, trideset, štirideset, petdeset in še nekaj povrhu drviva v dolino. Kmalu naju prehitevajo kolesarji na specialkah, midva na gorcih pa greva med trideset in štirideset kilometrov na uro in zadnje kilometre doline prevoziva hitro in varno. Pri Podgradu, mojem kraju nesrečnega imena, upočasniva in nato v zmernem tempu prikolesariva nazaj domov.

Hitro pod tuš, ogled odrgnin, dobro kosilo in pred televizor na ogled zadnjih šestdeset kilometrov prve etape.

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti