Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skozi Malo Pišnico

Primož Blaha: ... čez Slemenovo špico na Vršič - 15. junija 2019

Še ena klimatizirana tura za vroče dni.
Po treh letih sem bil ponovno v Mali Pišnici, tokrat se mi je pridružila še Nežica, turo pa sva podaljšala do Vršiča, da se ni bilo treba vračati po isti poti.

Zjutraj na Jasni je bilo nepričakovano oblačno, padlo je celo nekaj kapelj dežja. Dobro, vsaj vroče ne bo, tako ali tako pa so naju v globoki dolini čakali drugačni razgledi. Spodaj ob reki brez posebnosti, višje sem (spet) zgrešil pravo “pot”, ko sva se po strmem in zahtevnem pobočju povzpela do lovske steze v gozdu in po njej udobno do koče.

Od koče sva nadaljevala ves čas tik ob potoku, kar je bilo precej zamudno in občasno naporno, a vredno vsega truda. Voda je bila ledeno mrzla, tako da je bila tudi hoja občutno bolj prijetna kot le nekaj metrov višje v soparnem gozdu. No, vmes naju je presenetila še ena ploha, ki pa naju v bujno zelenem gozdu ni niti zmočila. Seveda naju je potem zmočil prav tisti bujno zeleni gozd, ko sva se prebijala med mokrim listjem…

Ob potoku sva prišla vse do slapa v zatrepu, ki je bil tokrat zares mogočen, saj je vode veliko. Nato sva se vrnila v gozd in po občasno težko sledljivi stezi proti Grlu, kjer sva stopila na markirano pot. Ta se strmo vzpenja skozi lep macesnov gozd, v katerem je bilo še kar nekaj snega (!) in se višje priključi poti z Vršiča. Kratek skok do vrha Slemenove špice in spust na Vršič, kjer začuda niti ni bilo posebne gneče.

Zaradi zamudne hoje (in obilo slikanja ter občudovanja) je to kar dolga tura, treba pa je priti še do izhodišča. Z Vršiča žal vozita le dva dnevna busa (ob 10.40 in 16.40, od prihodnjega tedna bo še dodatni ob 12.40), zato pa naju je do Jasne zapeljal prijazni Avstrijec. Še ledena osvežitev za konec in tura bo ostala v posebnem spominu – do naslednjega obiska.

 

16.06.2019 16.10

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti