Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vaja iskanja

GRS Radovljica - Grega Brajnik: ... pogrešanega padalca

Zjutraj na pozivnike prileti sporočilo: Iskalna akcija v Završnici, zbor Smokuški most TAKOJ.

Na zbirnem mestu izvemo, da od včeraj pozno popoldan pogrešajo padalca in od večera še njegovega očeta, ki ga je šel iskat.
Hitro se dogovorimo za način iskanja, določimo reševalne skupine, preverimo delovanje elektronskih pomagal in začnemo z iskanjem. Po pol ure ena od skupin naleti na poškodovanca, ki ni bil eden od dveh iskanih, zdravnica ga oskrbi, ostali nadaljujemo.
Še uro kasneje slišim psa nepretrgoma lajat, kliče me k ponesrečencu. Izkaže se, da gre za padalčevega očeta. Zdravnica oskrbi tudi tega, vse skupine čakajo na njena navodila, na srečo pa transport ni potreben.
Po potrditvi, da je vse OK, vse reševalne skupine nadaljujejo z iskanjem in kmalu zatem od naključnega planinca dobimo obvestilo o padalcu na drevesu. Pošlje nam koordinate v nedogovorjeni obliki, pretvorba nam vzame kakšen trenutek več časa, vse skupaj pa bistveno olajša pristop do pogrešanega.
Vse skupine se združijo na cesti in po najkrajši poti odhitijo na pomoč padalcu. Z drevesa ga spustimo na tla, snamemo še padalo in s tem rešimo vse uganke današnjega dopoldneva.

Na srečo je bila to le vaja GRS Radovljica iz iskanja pogrešanih oseb in reševanja padalcev, resnično se nam pa lahko zgodi že jutri.
Na vaji smo preizkusili frontalno iskanje, delovanje mobilne baze/glavnega koordinatorja iskanja, kar nam omogoča enega človeka več v iskalni ekipi in odpravi težave s komunikacijo med bazo in reševalnimi skupinami, uporabo GPS navigacije s pomočjo pametnih telefonov in takojšnjo analizo pregledanega terena. Seveda pa smo tudi obnovili znanje reševanja padalcev z dreves.
Vse preizkušeno funkcionira brez težav, s to vajo pa smo tudi zaključili spomladanski sklop usposabljanj in zdaj lahko povsem mirno pričakamo glavno sezono - ki je sicer glede na posredovanja v preteklem tednu, že v polnem razmahu.

#grsradovljica #grzs #mountainrescue #android #locuspro

GRZS: Vaja iskanja pogrešanega padalca
 10.06.2019

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti