Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Želijo si,

Siol/Novice: ... da bi Triglavski narodni park postal divjina

Slovenske gore vsako leto obišče 1,7 milijona ljudi. Ob skorajšnjem začetku glavne poletne sezone velja opozoriti, česa v Triglavskem narodnem parku ni ravno pametno početi.

Andrej Arih, vodja oddelka za varstvo narave v Triglavskem narodnem parku, opozarja obiskovalce, da so vsa visokogorska jezera v pravovarstvenem območju, kar "pomeni, da so kakršnokoli kopanje, potapljanje, čolnarjenje in druge podobne rekreativne dejavnosti na tovrstnih jezerih prepovedane".

Če vas zasači gorski čuvaj, to pomeni globo v višini 500 evrov

Zaradi povečanega dotoka turistov se je zgostil tudi promet, zato po besedah Klemna Langusa, direktorja Turizma Bohinj, želijo motorni promet umakniti od jezerske sklede.

Tako se lahko od Bohinjske Bistrice do jezera in naprej po Zgornji bohinjski dolini zapeljete po novi kolesarski stezi, poleg tega pa uvajajo tudi dodatne javne prevoze. Kot pravi Langus, želijo z uvajanjem t. i. "shuttle" prevozov in spodbujanjem ljudi, da se kam odpravijo peš, in omejiti promet.

Pomagali bodo tudi prostovoljni nadzorniki

Da bi zaščitili naravo tako, kot je, v Triglavskem narodnem parku opozarjajo, da prihaja do serije kršitev. "Od nedovoljenega parkiranja v naravnem okolju, šotorjenja in kampiranja zunaj za to določenih mest do kurjenja v naravi in podobno," je za Planet našteval Andrej Arih.

Tako bodo za poostren nadzor letos ob poklicnih naravovarstvenih nadzornikih skrbeli tudi prostovoljci.

"Zato da bo to območje resnično postalo neke vrste, v narekovaju, a veste, divjina, to, kar si včasih predstavljamo pod Triglavski narodni park," pojasnjuje Langus.

Siol, 09.06.2019
Želijo si, da bi Triglavski narodni park postal divjina #video 

2 komentarjev na članku "Želijo si,"

Marjan Bohnec,

tole je zgodba o lisici in ježu; TNP-jevci pozabljajo, da je pred njihovim prihodom tukaj že bilo normalno življenje, gospodarstvo, alpinizem in planinstvo; sedaj pa se obnašajo kot da je to njihovo in se pri uresničevanju svojih idej ne ozirajo na to, da pri tem ovirajo dosedanje uporabnike pri njihovih dejavnostih


Slavko Rožič,

Zanima me, od kje izhaja podatek o 1,7 miljona obiskovalcev slovenskih gora ? Ali je to ocena ali preverjen podatek ? Prizadevanja za ohranjanje narave so seveda vedno dobrodošla, vendar z besedami kot so "zasači" , "opozarja", "prepovedano", "globa", "poostren nadzor" ne bo prišlo do primernega osveščanja obiskovalcev gorske narave, kvečjemu do nasprotnega učinka. Moja izkušnja z obiskov narodnih parkov v ZDA in Avstriji je glede pristopa do turistov povsem drugačna in popolnoma neprimeljiva z našim (edinim) parkom.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti