Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Takšne šampionke,

Delo/Šport - Mojca Finc: ... kot je Janja, v zgodovini plezanja še ni bilo

Zadnja tekma za svetovni pokal v balvanskem plezanju. Janja Garnbret lovi zgodovinsko šesto zaporedno zmago v sezoni

Prvo ime športnega plezanja Janjo Garnbret po zmagah na vseh letošnjih tekmah za svetovni pokal na balvanih jutri (finale ob 23. uri po našem času) v smučarskem Vailu čaka še zadnja preizkušnja sezone v tej disciplini. »V zgodovini tega športa takšnega plezalca v svetovnem merilu še ni bilo,« je dejal trener Urh Čehovin, ki reprezentanco spremlja v ZDA.

Garnbretova je v pripravljalnem obdobju največ pozornosti namenila prav balvanskemu plezanju. Za glavni cilj sezone si je začrtala lovoriko v tej disciplini in ga uresničila že po prvem delu. Na vseh petih tekmah je bila nepremagljiva; če bo jutri zmagala še v Vailu, se bo v zgodovino vpisala kot prva, ki bo dobila prav vse preizkušnje v sezoni. Na tem prizorišču v Koloradu bo tekmovala drugič v karieri. »Želim si zmagati,« je razkrila Garnbretova.

V ZDA še Kruder in Vezonik

Korošica se po treh tednih premora v svetovnem pokalu vrača v tekmovalni ritem. »Premor je bil zelo dobrodošel, čeprav bi bil lahko še malenkost daljši,« je razmišljal trener Čehovin. Dvajsetletnica je vseh pet zmag v sezoni na videz dosegla lahkotno. Medtem ko so se tekmice mučile z reševanjem problemov, je ona suvereno in hitro našla odgovore na vsako vprašanje v steni. A večkrat je opozorila, da pot do nobenega vrha ni bila lahka, v vsako zmago je vložila ogromno energije in truda.

Med tritedenskim premorom ni počivala, tudi v tem času je nastopala, zmagala na balvanskem spektaklu v Ljubljani Triglav The Rock, nato še na uvodni tekmi v sezono težavnosti na tekmi državnega prvenstva. V začetku tega tedna pa je s Čehovinom ter kolegoma iz reprezentance Jernejem Krudrom in Gregorjem Vezonikom pripotovala v ameriški Kolorado. Vodstvo reprezentance se je odločilo, da bodo čez Atlantik odšli štiri dni pred tekmo, da bi imeli dovolj časa za premagovanje časovne razlike (Vail je osem ur za Slovenijo). Preden se je ekipa premaknila na prizorišče sklepnega dejanja sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju, je opravila dva treninga v Boulderju in Denverju.

Z mislimi v Tokiu 2020

Kljub uspešni letošnji slovenski reprezentančni beri v tej disciplini (na stopničke so se v svetovnem pokalu ob Garnbretovi prebili še Kruder, Anže Peharc in Mia Krampl) bodo na zadnji postaji tekmovali le trije. Se razlog skriva v visokih stroških zaradi poti v ZDA?

»Ne, razlog niso finance, temveč kvalifikacije za olimpijske igre. Za Janjo nekako računamo, da se bo tja uvrstila brez težav. Zelo si je želela tekmovati v Vailu, kjer je nastopila le enkrat in tedaj ni bila v finalu. Prepričan sem, da hoče popraviti ta rezultat in morda postati prva v zgodovini z zmagami na vseh tekmah v sezoni. Anže je zavoljo OI šel na priprave z drugim delom ekipe v Innsbruck, kjer trenira težavnost, čeprav je imel lepo možnost za uvrstitev med tri v skupni razvrstitvi svetovnega pokala na balvanih. Tudi Mia, Katja Kadić in Vita Lukan so začele vaditi težavnost, saj potrebujejo po dva rezultata iz vsake discipline, če se hočejo uvrstiti na dodatno izbirno tekmo za OI. Jernej pa se je odločil v ZDA napasti še en dober rezultat na balvanih,« je iz Amerike še sporočil Čehovin.

Garnbretova, letos najboljša v ženski konkurenci, bo tako na vrhu nasledila Krudra, ki je lani osvojil lovoriko sezone za svetovni pokal na balvanih med plezalci.

Delo/Šport, 07.06.2019 12:03
Takšne šampionke, kot je Janja, v zgodovini plezanja še ni bilo 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti