Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iščemo

... naj planinsko pot 2019, ki si bo prislužila obnovo

V Sloveniji imamo več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti.
V akciji Očistimo naše gore že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iščejo najlepšo po izboru planink in planincev. Tokrat na malce drugačen način. V PZS smo namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravili nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko bodo tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila že v svojo deseto sezono.

Le jasno označena in varna planinska pot je varna za vse pohodnike. Kljub požrtvovalnemu delu markacistov pa je izjemna razvejanost, številčnost in dolžina slovenskih planinskih poti zanje pogosto (pre)velik zalogaj. Vzroki za to so tudi finančna podhranjenost za vzdrževanje tega dela turistične infrastrukture in različne vremenske ujme, kot sta bila vetrolom in žledolom.

"To je bil glavni razlog, da bomo pod okriljem akcije Očistimo naše gore tudi letos nadaljevali z delom, ki smo ga pričeli lansko sezono. Z izborom Naj planinska pot želimo osvetliti pomen zahtevnega prostovoljnega dela markacistov in jim konkretno pomagati. Lani smo tako s Planinskim društvom Celje Matica obnovili pot od slapa Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, tudi letos pa bomo s finančnimi sredstvi prispevali k varnejši poti, ki jo bodo izbrali planinci z glasovanjem," je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

Glasovanje še do 25. junija

Za naj planinsko pot se letos poteguje 11 planinskih poti oziroma obhodnic, planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor zmagovalne poti pa bo prejel sredstva za obnovo oziroma vzdrževanje, ki jih bo prispevala akcija Očistimo naše gore.

Glasujete lahko za naslednje planinske poti oziroma obhodnice (v oklepaju je naveden skrbnik poti):

•  Koroška planinska pot (MDO Koroške)
•  Zasavska planinska pot (MDO Zasavje)
•  Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča (PD Javornik Koroška Bela)
•  Krožna Rečiška pot (PD Laško)
•  Planinska pot čez Kozjak: Dravograd-Maribor (PD Maribor Matica)
•  Šaleška planinska pot (PD Velenje)
•  Planinska pot XIV. Divizije (Savinjski MDO)
•  Slovenska pot na Mangart (PD Bovec)
•  Dom pri izviru Završnice-nad Šijo-V Kožnah-Stol (PD Žirovnica)
•  Plesnik-Plesnikova planina-Klemenča jama (PD Solčava)
•  Turska gora-Skuta (PD Kamnik)

Naj planinsko pot 2019 in planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor, ki bo prejemnik sredstev, pa bodo do konca junija razglasili na spletni strani akcije Očistimo naše gore in spletnih straneh Planinske zveze Slovenije.

Za več markacistov
Akcija Očistimo naše gore markaciste že drugo leto podpira tudi s sofinanciranjem udeležbe na jesenskem tečaju novih generacij markacistov. Markacisti se namreč trudijo za pomladitev svojih vrst - od lanskega leta se je povprečna starost slovenskega markacista znižala za skoraj desetletje (s 65 na 56 let), kar je rezultat številnih ukrepov. Z organiziranjem tečajev želijo pri akciji spodbuditi mlajše planince k aktivnemu doprinosu k planinstvu skozi to obliko organiziranega prostovoljstva.

Postopen umik plastičnih vrečk
Deseto sezono akcije Očistimo naše gore bo zaznamoval tudi postopen umik podajalnikov z vrečkami, ki so bili nameščeni na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po Sloveniji. V začetku leta je namreč pri nas začela veljati evropska direktiva, ki omejuje porabo plastičnih vrečk in prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke, z umikom podajalnikov pa se ji pridružujejo tudi v akciji Očistimo naše gore.

PZS, 07.06.2019 12.50
Iščemo naj planinsko pot 2019, ki si bo prislužila obnovo 


 
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti