Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob jubileju posadili drevo

VEČER, Maribor: Planinsko društvo Maribor Matica letos obeležuje stoto obletnico ustanovitve.

Planinsko društvo Maribor Matica te dni obeležuje stoto obletnico ustanovitve. 6. junija 1919 je bila v Narodnem domu Maribor ustanovna seja društva. Hkrati mineva tudi 120 let od rojstva Ivana Šumljaka, nekdanjega člana PD Maribor Matica, predanega markacista in idejnega očeta Slovenske planinske poti. Ob obeh obletnicah in ob svetovnem dnevu okolja, 5. junija, so se v PD Maribor Matica odločili, da na predvidenem novem začetku Slovenske planinske poti posadijo drevo.

"Ker se na poti na okope načrtuje zahodna mariborska obvoznica, se bo začetek Slovenske planinske poti preselil malo bolj proti jugu, v bližino Pohorja. Ob tej priložnosti smo na tem mestu, kjer bo novi začetek poti, posadili lipo," razloži Špela Recer, podpredsednica Planinskega društva Maribor Matica. V društvu se zavedajo, da je vse več truda potrebno vložiti v ohranitev narave tudi zanamcem: "Planinci si prizadevamo delovati v skladu z načeli trajnostnega razvoja in čistega okolja. Gorski svet bi radi ohranili tudi za prihodnje generacije."

Slovensko planinsko pot bo tako na ohranjanje čiste narave odslej opozarjala lipa, drevo, ki je simbol slovenstva. Pot, ki se sicer začne v Mariboru, poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras in se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju.

Planinsko društvo Matica Maribor bo jubilejno 100-letnico obeležilo s slavnostno akademijo prihodnji teden, 12. junija v v Narodnem domu Maribor. (mida)

Fotografija (Sašo Bizjak):
Podpredsednica PD Maribor Matica in vodja
projekta zasaditve drevesa Špela Recek
in predsednik PD Maribor Matica Jure Fišer

Vecer.si 06.06.2019 ob 10:15
Ob jubileju posadili drevo


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti