Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nizko, a strmo

Gorenjski glas, 23.05.2019 10.46
Nizko, a strmo


Strma Andrejeva pot na Golavo / Foto: Jelena Justin 


Blažev bivak na Golavi / Foto: Jelena Justin


Razgled na Kamnik in Gozdnik s sestopnega
grebena Golave / Foto: Jelena Justin 

petek, 7. junij 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 434

Gorenjski glas - Jelena Justin:  Golava (834 m)

Skromna višina, a precejšnja strmina. Na poti si pomagamo celo z jeklenico. Prikupen bivak, v katerem si na vrhu lahko oddahnemo.

Ko se križem kražem lotimo hribov Zasavsko-Posavskega hribovja, bomo slej kot prej obiskali tudi Golavo. Leži severno od Mrzlice, nekako med Preboldom in Predmejo, prelazom, ki povezuje Zasavje in Savinjsko kotlino. Ti nizki hribčki so izjemno zanimivi, ker neredko presenetijo s svojo strmino. Golava je ravno eden takih hribov.

Za izhodišče si bomo izbrali vasico Matke. Po avtocesti se zapeljemo proti Celju, a jo zapustimo na izvozu Šempeter. V vasi Šempeter zavijemo desno v smeri vasi Šešče in nadaljujemo do vasice Matke. Peljemo skozi vas in nadaljujemo ob potoku do križišča, kjer zagledamo smerokaz za Golavo. Peljemo še malce naprej od turistične kmetije, kjer na desni strani zagledamo kolovoz s smerokazom. Parkiramo. Vzpon začnemo po kolovozu in pot se že v spodnjem delu kar precej strmo povzpne. Pridemo nad ogromen travnik, kjer se nam odpre čudovit razgled na Kamnik, ki smo ga obiskali pred kratkim. Sledimo kolovozu, ko se levo odcepi stezica, ki z vsakim korakom in vsakim višinskim metrom strmejša. Strm vzpon nas pripelje na kolovoz, kjer je venček smerokazov. Predlagam, da se odločimo za Andrejevo pot, ki pelje na Golavo. Nadaljujemo levo, po kolovozu, malce celo izgubimo višino. Kolovozna pot se spremeni v travnati kolovoz. V tem delu ni nobenih markacij, z izjemo smerokaza proti Mrzlici, ki mu tudi sledimo. Ko dosežemo manjše sedlo, se desno odcepi strma Andrejeva pot na Golavo. V spodnjem delu se pot vzpenja v okljukih, ko se približamo skalam, pa zagledamo celo jeklenico, ki nam pomaga, da se vzpnemo čez. Tudi skalno pobočje je strmo in na poti je mešanica zemlje, kamenja in korenin, zato je pot v mokrem nevarna za zdrs. Narejene so celo stopnice, še nekaj okljukov in že smo na vršnem pomolu, na čigar levi strani zagledamo Blažev bivak na Golavi. Razgled z vrha je predvsem razgled na Mrzlico, saj je vrh skrit v gozdu. V bivaku je žig Zasavsko-Posavske pohodniške poti. Malce se nadihajo in spočijemo, nato pa začnemo sestopati. Gremo po grebenu proti severu. Ponekod je potrebne nekaj previdnosti, saj je greben ozek, spust pa kmalu občutimo, koliko je strm. Izgubljamo višino, in ko dosežemo kolovoz, kjer je razpotje, kjer smo pri vzponu zavili na Andrejevo pot, sedaj nadaljujemo naravnost, skozi gozd. Tudi ta del vzpona nam pokaže svojo strmino, zato bodimo previdni. Pot nas iz gozda pripelje na kolovoz, kjer zavijemo desno in se vrnemo na izhodišče, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 834 m
Višinska razlika: 405 m
Trajanje: 2 uri in 15 minut
Zahtevnost: 3 / 5

eXTReMe Tracker