Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najvišjo

umetno plezalno smer na svetu sta v soboto, 1. junija, preplezala Škofjeločana ...

V Švici nad naseljem Blenio se dviga jez Diga di Luzzone, ki se dviga 165 metrov visoko. In v njem so že pred leti plezalci opremili smer, ki je znana kot najvišja umetna plezalna smer.
V njej domuje okoli 650 umetnih oprimkov in stopov. In ker je jez vbočen, je smer razdeljena na tri dele: spodaj ni povsem navpična, proti sredini se kar pošteno postavi pokonci, zadnja dva raztežaja pa sta previsna.

Pet raztežajev, z ocenami: 5b, 5c, 6a, 6a+ in 6a+.
Varovanje je dobro, na varovališčih je zavrtana kovinska ploščica z vponkami; za noge pa je urejena kovinska stopnica.

V soboto, 1. junija, sva to smer v slabih dveh urah preplezala škofjeloška plezalca Aljoša Matjašič in Cac Langerholc. Letos sva bila prva v tem zidu; plezalno sezono so namreč odprli (zaradi slabega vremena) šele 27. maja.
Na vrhu jezu je restavracija Angela di Luzzone, kjer plačaš 20 frankov po osebi za uporabo stene in 100 frankov depozita za ključ od lestve, katero nujno rabiš pri začetku plezanja. Varčni Švicarji so prve oprimke namreč zavrtali šele kakih štiri metre visoko (tudi zaradi varnosti) in tako kar po lestvi splezaš do prvih grifov. Ko ključ vrneš, dobiš švicarje seveda nazaj.

Navkljub dolgi vožnji preko Milana, jezera Como in Lugana (v eno smer je okoli 660 km) je smer vredna obiska. Vsak raztežaj je dolg dobrih 30 metrov in v njem je povprečno 12 svedrovcev. Če rečemo, da je prvi za ogrevanje, v drugem se počasi gre "zares", tretji je rahla prečnica proti levi, zadnje dva pa sta previsna in kar vzdržljivostna "cukrčka".
Tudi okolica je čudovita - venec zasneženih gora je enkratna kulisa, ki te spremlja ves čas.


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti