Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na hribovsko mal'co

Gremo v hribe, 22.05.2019
Zlatko razioskuje
NA HRIBOVSKO MAL´CO NA PLANINO ŠIJA

petek, 31. maj 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 1084

Smerokaz na izhodiščuGremoVhribe/Zlatko raziskuje: Pogorje Košute nam ponuja neomejene možnosti za hribovski odklop.

Sami smo se tokrat podali na potep po planinah pod Kladivom.

Z avtom smo se skozi Tržič in slikovito Dovžanovo sotesko zapeljali v Jelendol, tam pa na križišču mimo Bornovega gradu zavili levo na gozdno cesto v smeri planine Pungrat. Jeklenega konjička smo pustili na parkirišču ob razpotju na dobrih 1200 metrih nad morjem, kjer si ob lično izdelani info tabli lahko sami izberemo smer pohoda.

Mi smo jo ubrali proti planini Pungrat, sprva po gozdni cesti, ki nas po lahkotnem sprehodu pripelje na planino z razgledom na mogočno Košuto. Pogled nam seže vse tja do Tolste Košute, pod katero leži nam že znana planina Dolga njiva.

Po uri in pol lahkotnega pohoda od izhodišča čez planino Pungrat prispemo do Taborniškega doma na planini Šija. Ta nam lahko služi kot vmesna postojanka med osvajanjem vrhov nad petimi pašnimi planinami pod Košuto, lahko jo vzamemo kot vmesno postojanko med pohajanjem po planinah ali pa kot končni cilj.

Sami smo postojanko vzeli za vmesni cilj in za kulinarične užitke v miru in tišini. Za razliko od sosednjega Doma na Kofcah, na tukajšnji terasi doma ni takšnega vrveža, oskrbnika pa nam ponudita za odtenek drugačno kulinarično ponudbo. Poleg klasičnih hribovskih jedi, ki so se znašle na jedilniku, si privoščimo gratinirane ajdove štruklje v panceti. Ponujena nam je bila še sladka ajdova omleta polnjena z gozdnimi sadeži, a so bili želodčki žal že prepolni. Razlog več, da planino obiščemo najmanj še enkrat.

Med pomenkom z oskrbnikoma izvemo, da dom oskrbujeta za vikende tudi pozimi, v poletni sezoni pa je dom odprt vsak dan. Za vikende svoje goste razvajata z dobrotami izpod peke. Dom razpolaga s 34 ležišči, za hišo pa stoji še manjša koča s šestimi ležišči, kar lahko izkoristimo kot odlično izhodišče za večdnevne pohode po pobočjih Košute.

Za povratek smo po nasvetu oskrbnika izbrali drugo pot. Uberemo jo v smeri Kofc čez slikovito planino Ilovica, kmalu za tem pa se po stezi »Čez Frato« spustimo do ceste, ki sicer pelje proti Kofcam, nas pa pripelje nazaj na izhodišče do jeklenega konjička.

Opisana krožna pot je dolga slabih 9 kilometrov, premagali pa smo okrog 300 višinskih metrov, čemur bodo naslednjič kos tudi naši kratkohlačniki, še posebej, ko bodo planine bolj žive kot sedaj, zgodaj spomladi. Kaj kmalu bo namreč gorsko tišino ozaljšal zvok kravjih zvonov, še prej pa se bodo travniki preoblekli, obarvali v živo zeleno z barvnim posipom gorskega cvetja.

Nas sta mir in tišina na planinah Pungrat, Šija in Ilovica navdušila in nas napolnila z novimi doživetji, pred naslednjim obiskom pa bomo prav gotovo našli kak namig na spletni strani Taborniškega doma na planini Šija.

eXTReMe Tracker