Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Železarji

Slovenske novice, 29.05.2019
Železarji udarniško gradili v gorah

Z leve: Olga Oven, Franc Ekar, Jože Kosmač, Marica Okršlar
in France Benedik


četrtek, 30. maj 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 790

Slovenske novice - Janez Kuhar: ... udarniško gradili v gorah

V Krmi dva jubileja. 60 let Kovinarske koča in 90 lat Planinskega društva Gorje

ZGORNJA RADOVNA  Pri Kovinarskem domu v Krmi so planinci praznovali dva jubileja, in sicer 60 let Kovinarske koče v Krmi, ki so jo postavili člani Planinskega društva (PD) Javornik-Koroška Bela, in 90-letnico Planinskega društva Gorje oziroma gorjanskega planinstva. Kovinarsko kočo v Krmi so poimenovali po članih, jeseniških železarjih, ki so za gradnjo porabili kar 4660 udarniških ur. Pri PD Javornik-Koroška Bela vsako leto veliko pozornosti namenjajo svojim trem postojankam, ki jih imajo že vrsto let v upravljanju. To so Kovinarska koča v Krmi, Prešernova koča na Stolu in Dom Valentina Staniča pod Triglavom. Veliko sredstev vlagajo v posodobitve, posebno na ekološkem in energetskem področju.

Podelili priznanja

Obdobja 60 let, kolikor obratuje planinska koča v Krmi, se je slikovito spominjala predsednica PD Javornik-Koroška Bela Olga Oven. Predsednik PD Gorje Jožef Kosmač pa je podrobno predstavil vsestransko delo in aktivnosti društva ter izpostavil še posebno pogumno dejanje, odločitev PD Gorje, da po koncu druge svetovne vojne prevzame v obnovo porušeni triglavski postojanki Planiko in Dolič.

PD Gorje je na slovesnosti zaslužnim planincem podelilo društvena priznanja za njihovo delo. France Bedenik, predsednik Gorenjskega meddruštvenega odbora Planinskih društev, ki ga sestavlja 32 planinskih društev in klubov s skoraj 9000 vpisanimi člani, pa je ob jubileju čestital PD Gorje ter se jim zahvalil za dobro in uspešno delo ter jim izročil listino Planinske zveze Slovenije za izjemno vrhunsko planinsko ustvarjalno delo. PD Gorje je vseskozi delovalo v javnem interesu, ki je bilo in je pomembno za vse slovensko planinstvo.

PD Gorje sta ob 90-letnici društva priznanje in zahvale za zelo uspešno delo izrekla tudi gorjanski župan Peter Torkar in bohinjski župan Jože Sodja. Srečanja se je udeležila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Eva Štravs Podlogar. Nemalokrat je bilo slišati zaskrbljenost, kaj bo ob vse bolj množični izrabi in izkoriščanju gorskega sveta treba postoriti, da ga bomo ohranili in zavarovali. Brez sodelovanja društvenega planinstva z zato pristojnimi ministrstvi in drugimi državnimi institucijami bo ohranjanje gorske narave težko izvedljivo, so se strinjali.
JANEZ KUHAR

eXTReMe Tracker