Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pet Kosovarjev

... je doslej že bilo na Everestu. Mrika bi rada še pred polnoletnostjo realizirala tudi projekt Seven Summits. - Uta Ibrahimi je s Hongom v južni steni Lotseja.

27. maja ob 6.10 po lokalnem času sta se na Everest povzpela Mrika (Mrikë Malësorja) in njen oče Ariant Nikqi. Bil je to del njunega projekta »Seven Summits«. (Na odpravi z Mriko je tudi Stipe Božić.)
Mrika je stara šele dobrih 17 let in si je zadala cilj, da bo kot prva na svetu osvojila vse te vrhove preden bo polnoletna. In če bo šlo vse po sreči, bo do konca leta res stala na vseh teh vrhovih.
Je tretja kosovska Albanka, ki je stala na vrhu Everesta, pred njo sta bili le še Uta Ibrahimi (tudi Flutura Ibrahimi) in Arineta Mule.

Uta je stala je že na štirih osemtisočakih, zaslužna pa je tudi za razvoj Mirte, saj je takorekoč njena mentorica, seveda če odštejemo očeta Arianta.
Rojena in odraščala je v Gnjilanu na Kosovu. Po študiju trženja na Univerzi v Prištini, je začela kot asistetka na Univerzi Iliria in nadaljevala kot strokovnjakinja za trženje v več zasebnih podjetjih.
Po alpinistični aktivnosti v domačih in evropskih gorah jo je pot vodila v Himalajo. Leta 2017 se je povzpela na Everest in Manaslu, leto kasneje na Lotse in Čo Oju, to sezono se pa že skuša v južni steni Lotseja, s Sung-Taek Hongom (52), ki se z njo daje že šestič.

Balkaneu.com, 24.05.2017
Kosovo conquers Everest

Nazmi Hasanramaj in Arineta Mula iz "Prištinskega plezalnega kluba", sta osvojila Everest in dvignila zastave ...

2 komentarjev na članku "Pet Kosovarjev"

Tone Škarja,

Uta je že končala poskus na Lotseju in zapustila odpravo.


Igor Pavlič,

Včeraj se je že javila iz Katmanduja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti