Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

12 € cestnine

Bojan Ambrožič, 24.05.2019
12 € cestnine za 500 m ceste

sobota, 25. maj 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 1898

Bojan Ambrožič: ... za 500 metrov ceste

Bohinjci so že od nekdaj znani kot skrajno neprijazni ljudje. To se v Bohinju kaže na vsakem koraku. Odganjanje turistov pa je postal kar njihov lokalni šport. Od tega da zaračunavajo vožnjo s SUP-om in kajakom po Bohinjskem jezeru, do tega da “skrivajo” ferato Ožarjeni kamen.

Poleg tega je parkiranje na območju Bohinjskega jezera postalo dražje, kot marsikje v ožjih mestnih središčih: bohinj.si/.../parkirisca/. >>>

Razumem, da Bohinj vsako leto bolj dušijo vse večje in večje množice turistov in z njimi povezana avtomobilska pločevina, zaradi česar so morali na nek način ukrepati.
Vendar sodu je izbilo dno to, da na parkirišču v Stari Fužini – enem izmed najpomembnejših izhodišč za izlete v Triglavsko pogorje, ni več mogoče plačati parkirnine za cel dan. S tem so gornikom, alpinistom, gorskim kolesarjem in navsezadnje tudi nam gorskim tekačem praktično onemogočili dostop v Zgornje Bohinjske gore.
Teoretično je parkirnino za cel dan še vedno možno plačati, ampak vas bo to zelo drago stalo. Vsaka ura parkiranja namreč stane 1,5 €, kar znese 36 € za cel dan (24 ur) parkiranja!

Ogorčen sem poklical na urad Bohinjskih redarjev in jim pojasnil, če se zavedajo kakšno škodo delajo vsem nam hribovcem. Edina rešitev, ki so mi jo “velikodušno” ponudili je ta, da naj plačam 12 € cestnine in naj se potem peljem ok. 500 metrov naprej po cesti do prvega obcestnega parkirišča.
V času poletne gorniške sezone se bo teh nekaj prostih parkirnih mest zapolnilo že v zgodnjih jutranjih urah. Tako Bohinjski redarji na način spodbujajo parkiranje na neurejenih ali slabo urejenih parkiriščih, s čemer se povzroča škoda v zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka.

Komentiraj (4):

Lojze Budkovič, sobota, 25. maj 2019, ob 13:23

Zgornje Bohinjske gore imajo lepo staro ime Fužinske planine in tako naj tudi ostane. Glede parkiranja pa se je treba prilagoditi. V Bohinjski Bistrici je brezplačno veliko parkirišče, potem pa na kolo in po kolesarski stezi do Vorenčkojce, kjer za kolo ni potrebno plačati parkiranja. Navade bo potrebno malo spremeniti. Potrpežljivost je božja mast.

Tone Škarja, sobota, 25. maj 2019, ob 15:14

No, malo posebni so. Ko je bil avtomat blizu Kramarjeve brunarice blokiran, me je vseeno čakal listek. Na pritožbo z obrazložitvijo sem dobil od blejske medobčinske inšpekcije oprostitev, a hkrati obveznost pritožbene takse za enak znesek. Tudi v naših krajih, območje Domžal, so zaupali redarstvo Trzinu, iz zgodovine znani ravbarski vasi. Ni kaj, tak je ta naš svet, obirajo te po levi ali desni.

Primož Auersperger, nedelja, 26. maj 2019, ob 05:29

Saj je v radiju 50 km ogromno alternativnih destinacij za enodnevne goste. Res ne vem, zakaj bi se bilo treba drenjati ravno v Bohinju. Če je njihova strategija ciljanje na večdnevne goste, kar delajo s kartico gost Bohinja, potem ne vem, zakaj ne bi imeli do tega vse pravice. Odganjanje enodnevnih gostov pa ima svojo logiko.

Matej Kucler, sreda, 29. maj 2019, ob 21:58

Pa še napište, da se da pri nas marsikje brezplačno parkirat. Pa o tem, da se na Jezerskem brezplačno parkira pa noben ne piše pa kako lepo so uredil parkirišče za veliko vozil. Da ne omenjam nad Kobaridom, pl. Kuhinja, asfaltiran do parkirišča. Ali pa iz Tolmina do pl. Kuk.
Tud na Ljubelju pozimi plužjo in imajo veliko parkirišče.

eXTReMe Tracker