Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hribi so zdaj najlepši

VEČER, Bonbon, Izleti - Sašo Čosić: Pred nami je za mnoge najlepši del leta in topli sonni žarki nas bodo vabili …

 … na potepe in pohode v naravo, na bližnje hribe ter razgledne točke.

Slemenova špicaZima bo v visokogorju sicer vztrajala še nekaj časa in v belino odete vrhove Julijcev ter Kamniško-Savinjskih Alp bomo lahko opazovali morda do junija. Tistim, ki morda niste vešči gibanja v takem okolju, pa so že zdaj na voljo številni prelepi razgledni hribi, kamor se lahko podate na nedeljski izlet. Zanimivih poti za pohodnike, ki želijo videti čim dlje, namreč tako pri nas kot v bližini ne manjka.

Pohorje - sprehod po grebenu velikega zelenega hriba
Dober predlog za obisk Pohorja je sprehod po grebenu. Zapeljite se mimo Slovenj Gradca (ali Dravograda, če ste iz vzhodnega dela Slovenije) ter se z avtomobilom povzpnite na Kope in se pri Grmovškovem domu podajte na potep po grebenski poti. V tem delu ima Pohorje prav posebno lepo obliko, gozd je redek in greben se zlagoma spušča na sever ter jug, razgled pa seže tako na Peco kot Kamniško-Savinjske Alpe, na severu na Koralpe in njihove sosede, pod nami pa se vije dolina reke Drave in v daljavah leži Maribor. Pohod do Ribniške koče je primeren za vsakogar. Na koči vam bodo postregli z dobrimi domačimi jedmi. Morda še zanimivost - današnja koča oziroma postojanka stoji na mestu, kjer je imel svojo poletno rezidenco neko mariborski trgovec Josef Hutter. Po pohodu sledi še spust v dolino in postanek v Slovenj Gradcu, ki ima prelepo trško zasnovo in kar nekaj lepo ohranjenih starih hiš. Za bolj radovedne priporočamo še obisk slovite cerkvice na Legnu.

Boč - štajerski razglednik
Verjamemo, da poznate veliko kopasto goro z značilno anteno in mogočnim gozdnim vrhom, ki nas spremlja pri Poljanah, ko se po avtocesti vozimo v Ljubljano. e si boste torej zaželeli iti na krajši izlet, predlagamo vzpon na Bo, ki mu pravijo tudi "štajerski Triglav". Gora je priljubljena razgledna točka in meri 978 metrov, na njej pa so leta 1962 zgradili 20 metrov visok razgledni stolp, s katerega boste uživali ob razgledu na Štajersko, danes pa ob njem stoji še vojaški telekomunikacijski stolp. Pot začnite v Zgornjih Poljčanah, kjer se po nekaj ovinkih priključite kar na dve pešpoti. Izbirate lahko med gozdno učno potjo, imenovano Detičkova, ali potjo čez Babo. Po pohodu skozi gozdove boste najprej prispeli do Planinskega doma na Boču, ki se nahaja na višini 978 metrov, in od tam nadaljujte po strmejši planinski poti do vrha. Bo je del Vzhodnih Karavank in predstavlja razvodnico pritokov rek Drave na eni ter Save na drugi strani. Po pohodu imate na voljo številne zanimive turistične točke, morda obiščete slovito Žičko kartuzijo ali pot nadaljujete v smeri Slovenskih Konjic ter zaključite s sprehodom po Rogaški Slatini. Zanimiva ideja je še obisk dvorca Štatenberg, ki leži nad dolino reke Dravinje na severni strani Boča. Mariborčani pa lahko ob povratku zavijete v Slovensko Bistrico in si ogledate tamkajšnji grad, ki je pravi biser.

Slavnik - pogled na Jadransko morje
Nedaleč od Kozine in bližnjega Podgorja se nahaja čudovit razgledni hrib Slavnik. Ta je spomladi gotovo eden takih, ki jih je vredno obiskati in se potruditi za prekrasne razglede. Podgorje je vasica, ki je primerno izhodišče za vzpon na omenjeno goro. Pot je označena in ni pretirano težka. Na vrhu Slavnika se nahaja zanimiva razgledna plošča ob kateri boste našli tudi žig, pod vrhom pa stoji prijetna Tumova koča, za javnost odprta že od leta 1957, v kateri se boste lahko okrepčali. Gotovo lahko rečemo, da je razgled s Slavnika med najlepšimi. Ob sončnem, jasnem dnevu vidimo tako Jadransko morje kot prelepe italijanske Dolomite z najvišjo točko - goro Marmolada. Pogled seže še na del Karnijskih in Julijskih Alp z očakom Triglavom ter prek Karavank do Kamniško-Savinjskih Alp. V bližini se vidijo Golaki, Vremščica in Snežnik, po pohodu pa si boste lahko privoščili dobro joto v gostiščih v Kozini. Morda pa dan izkoristite za obisk katere od bližnjih znamenitosti. Nedaleč stran so Škocjanske jame in prelepa Lipica.

Trstelj - uživanje na Krasu
V domovini burje, na prelepem Krasu, boste že v zgodnji pomladi našli številne možnosti za prijetne pohode in obiske čudovitih krajev ter kamnitih vasic. Naj višji vrh, ki ponuja zanimive razglede ter kraške panorame, je Trstelj, 643 m. etudi se skoraj do vrha lahko pripeljete z avtom, priporočamo, da se nanj povzpnete peš, krajša markirana pot do vrha vodi denimo iz stare vasice Lipa. Skoraj pod vrhom najdete Stjenkovo kočo, za prave pohodnike pa bo zanimiv potep po grebenu Črnih hribov, kot pravijo pogorju na južni strani Vipavske doline. Lahko se podate na pohod po poti do Cerja in spomenika vseh vojn, kjer boste že med hojo srečevali ostanke objektov iz prve svetovne vojne ter uživali v razgledu na Trnovsko planoto, Nanos, vrhove Julijskih Alp ter proti jugu na Tržaški zaliv. Idilo lahko zmotijo le TV- oddajniki na vrhu Trstelja. Za zahtevnejše pa so na voljo tudi daljši podvigi, kot recimo iz Železnih Vrat, Renč ali Branika.

Po pohodu vas za nagrado čaka obilica možnosti za čudovita doživetja. Sedite v avto in se odpeljite na obisk čudovitega mesta Štanjel, obiščite tako imenovane Ferarijeve vrtove ali Spacalovo galerijo ter si oglejte, kako je kraški slikar in umetnik kraški kamen in naravne motive čudovito vpletel v svoja prepoznavna dela. Za konec si v gostilni privoščite domače kraške jedi ter v kateri od vinskih kleti popijte dober teran, dame pa sladki teranov liker.

Trdinov vrh - pohod po prelepih Gorjancih
Za konec še obisk Dolenjske in venca hribov, ki mejijo na Hrvaško. To so naši Gorjanci, okoli 60 km dolgo apnenčasto pogorje, ki leži med dolino Krke na severu ter Karlovško kotlino na jugu. Zanje so značilni gozdovi, prepredeni s cestami, številnimi potoki in vinorodnimi predeli. Priporočamo vzpon na Trdinov vrh, ki je najvišja toka v tem pogorju. Na njem sta dve cerkvici, sveta Gera (Hrvaška) in Ilijeva cerkev. Meja ga deli na slovensko in hrvaško stran - na vrhu prve stoji telekomunikacijski stolp z objektom slovenske vojske. Do izhodišča prispemo iz Novega mesta, po cesti skozi kraje Ratež in Velike Brusnice, nato pa se ustavimo v vasi Gabrje. Pot vodi mimo Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih, ki leži na 828 m, ter Krvavega kamna in Svetega Miklavža. Uživali boste v razgledih na Hrvaško ter ob pogledu na dolino reke Krke.

Sašo Čosić

Vecer.si 23.05.2019
Hribi so zdaj najlepši

Zanimivih poti za pohodnike pri nas ne manjka

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti