Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Cheve 2019

nedelja, 26. maj 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 856

Marjan Vilhar: Jamarska odprava v najbolj odmaknjen kraj v podzemlju na svetu Cheve v Mehiki.

Jamarji iz Slovenije smo se letos odpravili na jamarsko odpravo v Mehiko.
Na odpravi je sodelovalo pet jamarjev in sicer Matic Dibatista, Špela Borko, Jure Bevc iz Društva za raziskovanje jam Ljubljana, Jerica Koren iz kluba Šaleški klub Podlasic Topolšica in Marjan Vilhar iz kluba Luka Čeč Postojna.
Cilj odprave je bilo raziskovanje jame Cheve v južni Mehiki natančneje v regiji Qaxaca. Vhod se nahaja v hribovju Sierra Juarez na nadmorski višini 2700 metrov, najvišji vrhovi hribovja pa se dvigajo do 3800 metrov nad morjem.

Jamo so odkrili sredi osemdesetih let ameriški jamarji že stoletja pa so jo poznala indijanska plemena, ki so jo uporabljala pri različnih obredih.
Odprave že vrsto let vodi in organizira USDCT ameriška ekipa za raziskovanje globokih jam pod vodstvom Billa Stouna. Sodelovali so tudi jamarji iz Mehike, Poljske, Švedske in Slovenije.

V mnogih predhodnih odpravah je bila najgloblja točka izmerjena na globini 1520 metrov zaradi česar je druga najgloblja jama na zahodni polobli. Najgloblja točka v jami je kilometer in pol vertikalno in enajst kilometrov horizontalno od vhoda, konča se z sifonom (ujeta voda). Predstavlja eno od najbolj oddaljenih lokacij, ki so bile dosežene v jami na zemlji. Jamo je bilo potrebno opremiti z 2000 metri vrvi in vzpostaviti tri glavne bazne tabore.
Tabor je podoben kot višinski bazni tabor v visokih hribih samo, da je tu stvar obrnjena navzdol. V teh kampih je ideja, da poskušamo imeti vsaj malo udobja v jamskem okolju, ki je mokro, mrzlo, brez svetlobe skratka zahtevno.

Ekspedicija je potekala tri mesece in raziskovale so jo skupine na različnih globinah. Slovenska ekipa se je odpravi pridružila zadnji mesec (april) in dan po prihodu že vstopila v jamo. Prvi dan smo se spustili do baznega kampa Butters (-850 m); za spust smo potrebovali 12 ur.
V bližini tabora je velika podorna dvorana in možnost nadaljevanja. Štiri dni smo kopali in iskali nadaljevanja v podoru, a žal nismo našli nadaljevanja, saj je bil podor zelo nestabilen.

V naslednjih dneh je del ekipe Jure, Jerica in Matic odšel do tabora 2 v pomoč pri transportu opreme in raziskovanju, Špela in Marjan pa sva se pridružila ekipi v taboru 3 (-1300 m).
Iz T3 smo nadaljevali z raziskovanjem dela jame z imenom Mad Cow, ki je bil odkrit v letošnjih raziskavah. Del jame Mad Cow je dolga podorna cona z veliko ozkimi predeli. Za prečenje teh delov je ekipa potrebovala tri do štiri ure za razdaljo 700 metrov.

Na drugi strani podorne cone nas pričaka presenečenje: ogromna dvorana (predor 15 m x 20 m) z nadaljevanjem. Iz višjih delov jame se nam je pridružila nova ekipa s preostalimi Slovenci in pričeli mo s sistematičnim iskanjem nadaljevanja ter izdelava načrta  novih delov velike dvorane.

V novo odkritem delu imenovanem Mad Cows Borehole je izmerjenih 1100 metrov novih delov. Po petih dneh raziskovanja (dnevno so akcije potekale več kot deset ur), se je ekipa počasi pričela vračati na površje.

Dvanajsti dan smo se vrnili v tabor 2 in pričeli transportirati veliko količino opreme proti taboru 1. Štirinajsti dan smo ga dosegli in naslednji dan nadaljevali z plezanjem proti površju.

Dnevno svetlobo smo ugledali po petnajstih dneh raziskovanja v podzemlju.

Vrnili smo se nazaj v bazni tabor, ki je blizu vhoda v jamo Cheve.
V naslednjih dneh se je jamo razopremilo  (odstranili vrvi) in pospravili smo tudi bazni tabor. Odprava 2019 je bila zaključena in vrnili smo se v dolino.

Odprava Cheve 2019 se je zaključila brez poškodb, izmerjenih pa je bilo več kot sedem kilometrov novih delov jame. Skupna dolžina jamskega sistema je tako zdaj 49,7 kilometra.

Marjan Vilhar
Jamarski klub Luka Čeč Postojna

 

Oznake: JAM

Komentiraj (1):

Iztok Snoj, nedelja, 26. maj 2019, ob 10:29

Čestitke za lep dosežek!

eXTReMe Tracker