Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmag se ne smem navaditi

VEČER, Šport - Bojan Bauman: Letos misli samo na steno. Janja Garnbret: Zmag se nikoli ne smem navaditi

Dvajsetletna športna plezalka je predčasno osvojila svetovni pokal v balvanskem plezanju. Včeraj je bila ujeta v Münchnu, do sobote mora biti v Ljubljani

Konec tedna je s peto zmago še na peti tekmi za svetovni pokal v sezoni 20-letna Janja Garnbret samo še potrdila naslov zmagovalke tekem v balvanih (reševanje plezalnih problemov v steni). Ker je njena prva zasledovalka, Japonka Akijo Noguči, nastop v Nemčiji odpovedala, je Slovenka prvi naslov prvakinje v balvanih osvojila že pred Münchnom, kjer je tekmovala sproščeno, za dušo.

Včeraj, ko smo jo poklicali po telefonu, je bila Korošica še zmeraj v Münchnu. Resda je v nedeljo kar 5000 gledalcev pozdravilo njeno peto zmago v nizu, a Garnbretova ni ostala, ker bi ji bila bavarska prestolnica posebej všeč. Razlog, ki ga razkriva slovenska šampionka, je precej banalen: "Pokvaril se nam je kombi. Kaj je narobe, vedo trenerji, ki so tudi naši šoferji. Tako smo še zmeraj na prizorišču in se dogovarjamo, kako se bomo odpravili proti domu. Treba se je na novo prešteti in razporediti v osebni avto in dva kombija, ki sta še v funkciji."

Po napornih tednih, ko so bile tekme v Meiringenu, Moskvi, dve na Kitajskem in sedaj še v Münchnu, imajo plezalci nekaj premora. A na začetku junija bo slovenska reprezentanca odpotovala v Vail v ZDA, kjer je na sporedu še zadnja tekma sezone v balvanih.
"Meni so se sanje uresničile že tukaj. Res je nenormalno, kaj mi je letos na začetku sezone uspelo. Ne vem, kaj naj ob tem še rečem. Uresničila sem glavni cilj. Vse ostalo bodo samo presežki, eno samo uživanje," razlaga Garnbretova.

Fokus
Slovenska šampionka je letos že od prve tekme povsem osredotočena na plezanje, kar se že odraža na rezultatih. "Lani sem v tem času opravljala maturo. Izpustila sem nekaj tekem in letos sem se res veselila nastopov, ki jim posvečam vso pozornost."

Dvajsetletni Šmarčanki ne pridejo blizu niti Japonke, ki se pospešeno pripravljajo na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Japonska ekipa je na začetku sezone že tako potolčena, da v München niti ni pripotovala. Raje so se udeležili državnega prvenstva, ki je bilo organizirano prav v terminu münchenske tekme. Čudno, je konkurenca predčasno obupala?
"Ne, za japonske tekmovalce je nastop na državnem prvenstvu obvezen. Njihov sistem je drugačen od našega. Z japonskimi tekmovalkami se sicer veliko družim. Oni so moja inspiracija, tudi prijateljice smo. A na tekmi seveda vsaka skrbi zase. Meni so tekme še zmeraj v veliko veselje. Stavim na sproščenost in to mi prinaša rezultate. Sicer bodo Japonke glavne kandidatke za olimpijske medalje, to vsekakor. Tokio bo kar zanimiv."

Kot kaže danes, se bodo plezalke v Tokiu borile za mesta od drugega navzdol. Prvo je rezervirano za Garnbretovo, serijsko zmagovalko tekem za svetovni pokal, trikratno zmagovalko v težavnostnem plezanju in v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, sedaj še zmagovalko v balvanskem plezanju. "Olimpijske igre so še daleč, sama se posvečam tekmi, ki je naslednja na sporedu. Tokrat torej balvanskemu plezanju. Kmalu pride na vrsto težavnostno plezanje in tudi treningi bodo vse bolj usmerjeni v to disciplino. Resda me je v Münchnu spremljalo kar 5000 gledalcev, a publiko je treba odmisliti in se skoncentrirati na plezanje. Pa moraš se imeti lepo, to je zame najbolj pomembno. Ne po rezultatih, po razpoloženju si zapomnim prizorišča. Le sproščena in dobre volje lahko dosegam dobre rezultate."

Sama v steni
Lepe želje v trenutkih, ko so dekleta sama v steni in se je treba prebiti do vrha, pač niso dovolj. Kakšen tip tekmovalke je Janja?
"Sama se težko ocenim, pravijo, da nisem najlažja oseba, posebej na treningih. Vztrajam pri tem, za kar se odločim. Sem trmasta. In na tekmi moraš poskrbeti zase, še prej je treba skozi ritual. Jaz sem takrat rada sama, tega se zavedam. Če pa bi hotela ugotoviti, kaj v resnici počnem pred tekmami, bi se morala posneti. Nekatere stvari se nedvomno ponavljajo, a jih skrivam v podzavesti. Nimam kakšnega rituala, tudi vraževerna nisem," razlaga Garnbretova.

Pet tekem, pet zmag - to ji nedvomno daje samozavest, od katere Korošica prekipeva. "Ja, samo moram ostati skromna. Zmag se nikoli ne smem navaditi, to ne bi bilo dobro. Ostati poskušam takšna, kot sem bila v trenutkih, ko še nisem zmagovala," opozarja Garnbretova.

Najboljše šele pride
Julija se bo začela sezona v težavnostnem plezanju, ki je bilo doslej njena najbolj uspešna disciplina. Kako se je bo lotila? "Ne bi rekla, da je težavnost moja primarna disciplina. Kako mi bo šlo, še ne vem, ker moramo šele začeti treninge. Hitrosti, ki je tretja disciplina za olimpijske igre, pa se bom posvetila samo zaradi Tokia. V svetovnem pokalu nimam tovrstnih ambicij, tekme v hitrostnem plezanju sem se letos udeležila samo za vajo. Enako razmišljajo sotekmovalke v balvanih in težavnostnem plezanju. Olimpijske igre so sicer sanje vsakega športnika, tudi moje, a pred njimi imam še nekaj drugih ciljev, na tisto tekmo ni treba staviti vsega. To bi bil prevelik pritisk."

Preden se bo Janja Garnbret junija odpravila prek Atlantika, jo bomo 25. maja videli še na domači tekmi, na ekshibicijskem nastopu sredi Ljubljane. "To bo tekma za promocijo našega športa v Sloveniji: zabava, dobra glasba in plezalna stena. Naš mladi šport postaja vse bolj prepoznaven v Sloveniji. Še veliko je možnosti za njegov razvoj."

Slovensko športno plezanje danes ne zastopa le Garnbretova. Slovenska ekipa je izredno močna, domala na vsakem tekmovanju je še kdo na zmagovalnem odru. Vse to jim uspeva v pogojih, ki v primerjavi s konkurenco še zdaleč niso optimalni. "Centra, v katerem bi lahko trenirali vse tri olimpijske discipline, še nimamo. Stena za hitrostno plezanje je samo v Celju. Tak center sedaj v Radovljici gradiva midva z Domnom (Škoficem, Janjinim partnerjem, tudi odličnim plezalcem, op. p.). To bo najin Plezalni ranč," zaključi Garnbretova, ki očitno ni samo odlična športnica, temveč postaja tudi poslovna ženska.

Bojan Bauman

Vecer.si 21.05.2019 07:30
Janja Garnbret: Zmag se nikoli ne smem navaditi



Pravijo, da nisem najlažja oseba, posebej na treningih. Vztrajam pri tem, za kar se odločim. Sem trmasta

Olimpijske igre so sicer sanje vsakega športnika, tudi moje, a pred njimi imam še nekaj drugih ciljev, na tisto tekmo ni treba staviti vsega. To bi bil prevelik pritisk

Zmag se nikoli ne smem navaditi, to ne bi bilo dobro


Delo, 20.05.2019
Nepremagljiva Janja uživa, nihče in nič je ne ustavi

Slovenske novice. 21.05.2019
Na balvanih spet odplesala bal

Dnevnik, 20.05.2019
Janja Garnvret blestela na stadionu v Münchnu


Gorenjski glas, 21.05.2019
Garnbretova najboljša, Kramplova tretja

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti