Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ženske v Himalaji

G-L, 25.03.2019: Ženske v Himalaji

G-L, 02.04.2019: Hrepenenje in usoda
France Malešič o knjigi Dine Štěrbove Prve ženske na osemtisočakih

četrtek, 16. maj 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 473

Cankarjev dom, torek, 28. maja ob 19.30 Premiera filmske projekcije (25') s predavanji - Razstava SPM Korajža je ženskega spola

Premiera filmske projekcije Ženske na Himalaji, 25' in predavanja
Sodelujejo: Viki Grošelj, Pomen ženskega alpinizma na Himalaji in uspehi naših žensk
Dina Štěrbova, avtorica knjige Ženske na osemtisočakih
Marija Štremfelj, Irena Mrak in Tina Di Batista

Na planetu Zemlja imamo 14 samostojnih vrhov, ki presegajo čarobno mejo osem tisoč metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone opravili v šestdesetih letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1975.
Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute. Izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnosti, poguma, garanja in kljubovanja.
Na žalost velja tudi, da so ženske svoje »osemtisočkratne« sanje in hrepenenje pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo, ampak večkrat tudi z najvišjo ceno.

Ob filmski projekciji in pogovoru z osvajalkami najvišjih vrhov sveta ter razstavi bomo osvetlili hrepenenja in usode akterk 24 let trajajoče odiseje ter predstavili pomembno knjigo Prve ženske na osemtisočakih češke alpinistke Dine Šterbove, ki je celih 14 let neutrudno in marljivo zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih.

Didakta: Prednaročila (29,99 EUR) >

V času predavanja bo Cankarjev dom gostil tudi razstavo Slovenskega planinskega muzeja Korajža je ženskega spola.
Linhartova dvorana, 10, 8* EUR

Oznake: ALP, BIB, HIM
eXTReMe Tracker