Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

SPOT 2019

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje bo na območje občin Nazarje, Mozirje, Šoštanj in Velenje 18. in 19. maja privabilo okrog 200 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Dvodnevno tekmovanje, na katerega so se uvrstile najboljše ekipe iz posameznih območnih lig (Gorenjsko-dolenjska, Podravska, Savinjska liga in liga Smrekovec) pripravljajo planinska društva lige Smrekovec in MK PZS.

Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine iz vsebine planinske šole.

Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v enajst kategorij: A - učenci do 6. razreda osnovne šole, B - učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C - srednješolci (od 1. letnika srednje šole do 18. leta), Č - mladina (od 19. do 26. leta), D - člani (nad 27 let), E - starejši (člani nad 40 let), F - družine (najmanj eden od staršev in otroci do zadnjega razreda OŠ), G1 - odprta (manj zahtevna, za osnovnošolce, primerljiva s kategorijo B), G2 - odprta (manj zahtevna, za ostale), H - odprta (zahtevna, primerljiva s Č in D) in I - odprta (srednje zahtevna, primerljiva s C).

Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo več kot 60 ekip, za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo potegovalo okrog 200 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Tekmovanje se bo za kategorije C, Č, D, H in I začelo v soboto, 18. maja, ob 8.30 pred nekdanjo OŠ Lepa Njiva v Mozirju, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje.
Vrhunec orientacijskega dogajanja pa bo v nedeljo, 19. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 60 ekip. Pri OŠ Škale v Velenju bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E, F, G1 in G2, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C, Č, D in H in I po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo na OŠ Karla Destovnika Kajuha v Šoštanju, kjer bo okrog 16. ure sklepna prireditev s podelitvijo priznanj.

Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju v planinski orientaciji, ki bo oktobra v Bosni in Hercegovini.
Vir: prPZS.si 

PZS, 14.05.2019
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019 pod Smrekovcem


PD Šoštanj, ...05.2019

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti