Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučka za brezpotja

Aleš Guček: Odkritje kitajskega ljudskega smučanja v pogorju Altaj, živega še danes od 10 000 pred J. Kr., je povzročilo novo smučarsko zvrst:

... pohodno smučanje ali pohajkovanje na smučeh.
Američan norveških korenin Lars Nilsen je posnel pred leti DVD z življenjem v zimi z rabo smuči in sprožil veliko zanimanje po svetu.
Vse več smučarjev obiskuje kitajski Altaj. Nilsen je dal pobudo v ZDA in Kanadi za izdelavo podobnih kratkih smuči, kot jih uporabljajo altajski lovci. Izdelava je stekla pred petimi leti in so izjemne popularne v ZDA, Kanadi in Franciji.
Jaz sem jih kupil letos (2019) z naročilom v Franciji.

Poškodovani kolk in premaknjena hrbtenica sta končala mojo alpsko smučanje. Hotel sem nadaljevati s tekom na smučeh. A so tanke z rottafello opremljene tekaške smuči dokaj nevarne med spusti, čeprav tek na smučeh obvladam od mladosti naprej. Hotel sem naročiti polarne smuči, ki so primerne za pohode, a so z vezmi vred pošastno drage, okoli 1.500 evrov. Smuči so zelo okrepljene zaradi ledenih ovir, poleg tega s plastičnimi univerzalnimi vezmi vred zdržijo –70 °C. Vezi so zelo enostavno prilagodljive za različne vrste in velikosti čevljev.

Pred sedmimi leti sem narisal skice smuči in univerzalnih plastičnih vezi in predlagal Inštitutu ELAN, da začne izdelovati okoli 160 cm dolge smuči za pohode in pohajkovanje. Odgovor je bil ne. Isto sva doživela leta 1969 Ciril Praček in jaz, ko sva predlagali ELAN-u da začne s proizvodnjo smuči s poudarjenim lokom. Tur se jim je pregnojil šele leta 1999, z dobro idejo a s ponesrečenim poskusom pa leta 1977.

Smuči za pohajkovanje tipa Altai HOK so dolge 145 in 125 cm, široke 12 cm, ena smučka težka z vezjo 1 260 gramov. Smuči nimajo niti višinskega, niti stranskega loka. Narejene so iz aluminija in drugih lahkih laminatov. Drsna ploskev je plastična in na okoli polovici dolžine smučke pod podplati opremljena z vgrajenimi psi s kratkimi resami. Plastična vez je enostavna in univerzalna, ker je lahko vanjo namestiti od »galoše«, športnih copat do planinskih ali pohodnih čevljev. Gibljivi del vezi stopalom omogoča dvig pete stopala. Zapenjanje vezi okoli čevlja je enostavno s plastičnim jermenčkom. Drugi tip vezi je čeljust s tremi trni in petno stremenico kot znane kandahar vezi.

Pohodi na smučeh so lahko po pešpoteh, ob strani širših tekaških prog ali izven urejenih poti po celcu. Drsenje po ravnici, rahlih vzponih in enostavnih spustih so dosegljivi začetnikom ali manj izurjenim smučarjem. Smučarji, ki so zaradi poškodb ali zaradi let prenehali predvsem z alpskim smučanjem ali tekom na smučeh, z lahkoto nadaljujejo smučanje na smučeh za pohajkovanje. Smuči so kot nalašč ustrezne za smučanje po nižinskih brezpotjih med redko ali gosto poraslim drevjem in grmovjem, po gozdnih posekah, ozkih prehodih, jasah in planotah. Brezpotja so varna, ker ni nevarnosti plazov, vzponi in spusti izbrani s primernimi nakloninami. Tehnika vzponov je klasična ali naravnost v smeri vpadnice ali na večjih strminah v ključih. Kratke smuči olajšajo obrate v ključih. Terenske oblike, vrsta snega in znanje smučanja omogočata smučarju spuste naravnost, zavoje z alpsko paralelno tehniko in ljubiteljem telemarka s tem na novo obujenim norveškim načinom smučanja iz 2. polovice 19. stoletja.

S temi smučmi je obujena pretekla izjemna miselnost zdravega načina življenja v naravi. Norvežani so temu rekli idraet, kar so prevedli v Srednji Evropi poenostavljeno šport. Idraet je način zdravega življenja v naravi z gibanjem, merjenje lastnih moči, premagovanja ovir, tudi večdnevno družinsko potovalno smučanje od ene do druge koče ali prenočevanje v šotorih, sprostitev duha in pridobivanja telesne moči ipd. Srednjeevropski šport je pomenil prostočasno večinoma enodnevno dejavnost bolj za zdravo telo in duha, ki se je nadaljeval in bil usmerjen v tekmovalne zvrsti.
Spoznajte nov način uživanja v naravi, predvsem na razpotjih, kjer ne boste živčni v vrstah ob žičnicah, kjer vas ne bodo ogrožali neodgovorni in neizkušeni »divjaki« na zareznih smučeh, prihranili denar za drage karte za žičnice, spoznali zimske neokrnjene kotičke, srečali visoko divjad, se okrepljeni vrnili v »civilizacijo« …

Smuk!
Aleš Guček

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti