Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Če koče na Peci

Večer, Koroška - Žana Vertačnik: Planinsko društvo Mežica: ... ne obnovimo, jo lahko zapremo

Dom na Peci je v zaskrbljujoče dotrajanem stanju, ugotavljajo v Planinskem društvu Mežica. Za pomoč pri prenovi naprošajo domačo občino, lokalna podjetja in vse, ki bi bili kakorkoli pripravljeni pomagati.

Na uredništvo Večera Koroška se je v preteklih dneh obrnilo Planinsko društvo (PD) Mežica, saj zaskrbljujoče ugotavljajo, v kako slabem stanju je Dom na Peci. Koča, ki jo bodo sicer odprli s prvim majem in bo do konca meseca odprta med vikendi, glavna sezona pa se prične s prvim junijem in traja tri mesece, je v izredno slabem stanju, ugotavljajo.

"Na koči so dotrajane sanitarije, stare več kot 30 let. Dotrajana je notranjost, šanki, zgornja etaža," so izpostavili največje težave, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Prenovo doma želijo izpeljati v naslednjih štirih letih: "V letošnjem letu imamo namen še pred sezono zamenjati sanitarije, umivalnico za goste. To je najnujnejši del, ker brez tega ni možnosti, da sploh spustimo goste v dom. Konec sezone se bomo lotili še ostalih stvari: zgornje etaže, postelj, šankov in spodnjih gostinskih prostorov." Po prvih ocenah in predračunih bodo za investicijo potrebovali od 50 do 60 tisoč evrov. "Tega se bomo lotili po fazah, kot bomo imeli denar. Za prvo fazo imamo zbranega nekaj denarja od prodaje Pikovega, zagotovo pa nam ga bo zmanjkalo, zato moramo za vnaprej zbrati prostovoljne prispevke," so prepričani. Čez dve do tri leta jih čaka obnova strehe: "Prešteli smo, da pušča na osmih delih, stara je okoli 40 let. Če tega ne bomo uredili, se bo delala samo še večja škoda."

Ko je potrebno delati na Peci, delajo vsi
V PD Mežica delujejo prostovoljno, tudi pri vzdrževalnih delih veliko postorijo sami. "Vse, kar lahko, uredimo sami, za ostalo dobimo zunanje izvajalce, a še s tistimi se poskušamo čim bolje dogovoriti za ceno. Ko je potrebno delati na Peci, delamo vsi," sporočajo. Tudi prostovoljno delo ima svoje meje in prav zato apelirajo na domačo občino ter lokalna podjetja, ki jih naprošajo za pomoč. "To je v javnem interesu, da ostane. Če koče ne bomo obnovili v naslednjih letih, jo bomo lahko zaprli," so prepričani, da gre za alarmantno stanje. Navajajo še, da so pred leti, ko so delali Dom na Peci, vsa podjetja stopila skupaj in prispevala sredstva. "Zdaj je čisto drugače, saj jih razumemo. Včasih je dal rudnik plačan dopust svojim delavcem, da so delali na Peci. Danes pa kaj takšnega ne moremo pričakovati," razumejo.

Gostje vedno zahtevnejši, ponudbo je potrebno nadgrajevati
imageDom na Peci na sezono obišče od 20 do 30 tisoč obiskovalcev, beležijo presenetljivo visoko število planincev s Hrvaške, veliko je tudi Štajercev. "Zdaj bomo uredili polnilnico za električna kolesa, delujoča bo že za prvega maja. Namen imamo urediti dodatne kolesarske poti in na tak način dopolniti ponudbo za kolesarje," vidijo potencial. Da je treba ves čas nagrajevati ponudbo, so prepričani, razlog vidijo tudi v drastični spremembi želja planincev. "Včasih so prišli s svojo spalno vrečo in jim je bilo vseeno, kje bodo spali, tudi na skupnih ležiščih. Če jim danes rečemo, da bodo spali na skupnih ležiščih, jih ne bo," so povedali. Spremembe opažajo že pri najbolj osnovnih stvareh, čaj so denimo včasih kuhali v velikem loncu in iz tistega postregli vsem obiskovalcem: "Danes pa želi nekdo imeti sadnega, drugi samo kamilice, tretji pa brez sladkorja. Vedno bolj zahtevni gostje so." Zahtevni ali ne, najprej bo potrebno zagotoviti osnovne pogoje, tega se zavedajo. Včeraj so se odpravili na kočo in pričeli z urejanjem okolice ter pripravo notranjosti, tudi za prihajajoče dni. V prazničnih dneh bo koča namreč odprta med prvim in tretjim majem, četrti in peti sta zaradi morebitnega slabega vremena še pod vprašajem, sporočajo planincem. Nekoliko slabše so pokrili velikonočne praznike: "Odprto je bilo samo v ponedeljek, ker za vikend nismo našli koga, ki bi dežural. Problem je, da nimamo dovolj ljudi. Zdaj se bomo še bolj potrudili, da bo res odprto vse vikende, le da je lepo vreme in možen dostop."

Žana Vertačnik
 

V primeru, da bi s prostovoljnimi prispevki želeli pomagati pri obnovi dotrajanega Doma na Peci, lahko PD Mežica kontaktirate na skupnem kontaktu pdmezica@gmail.com, dosegljivi so še na telefonski številki 02 82 35 378.

Večer, 28.04.2019   
Planinsko društvo Mežica: Če koče na Peci ne obnovimo, jo lahko zapremo

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti