Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Opozorilo, v visokogorju

Večer, Slovenija - Franja Žišt: … še zmeraj zimske razmere  

Čeprav se v maju v gore počasi vrača planinski živžav, je v gorah še zmeraj sneg, kar pomeni, da morajo imeti obiskovalci primerno opremo.

Ta konec tedna je z obilnim deževjem in nizkimi temperaturami opozoril, da četudi smo v maju, so v visokogorju še vedno zimske razmere, ki od obiskovalcev zahtevajo posebno pozornost. Na Kredarici je samo v noči na nedeljo zapadlo okrog 30 centimetrov novega snega.

"V sredogorju in visokogorju je še vedno sneg. Konec aprila je v Julijskih Alpah zapadla kar velika količina snega, kar pomeni, da morajo vsi obiskovalci gora s seboj imeti primerno zimsko opremo - cepin, dereze in predvsem znanje. Tudi kjer so le še posamezna snežišča z zbitim in trdim snegom, preko njih pa običajno potekajo planinske poti, je treba imeti dereze in cepin za prečenje območja, četudi samo na razdalji dveh metrov, sicer je lahko nevarno," opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Vsako leto je namreč kar nekaj nesreč, ko ljudje skušajo tako snežišče prečiti brez primerne opreme ali pa nimajo primernih planinskih čevljev in zdrsnejo. "Posledice so lahko hude poškodbe, ob večjem zdrsu lahko z glavo udarijo ob kako skalo in se pri tem ubijejo," razloži Šerkezi.

Zdaj je zanimivo Pohorje
Vsi tisti, ki nimajo dovolj znanja za gibanje v zimskem visokogorskem svetu, naj se območij s snegom izogibajo. "Slovenija ponuja veliko planin in posameznih nižjih vrhov, ki jih lahko obiščejo. Nižje ležeči vrhovi so ponavadi kar nad domačim pragom, potem so tu še Pokljuka, Velika Planina, Smrekovško pogorje, Menina planina, v maju je sploh Pohorje zanimivo za obiskovalce," predlaga sogovornik. Za vse drugo je treba imeti temu primerno planinsko opremo. "Običajno je vreme v začetku maja dokaj nestabilno in tudi sedaj smo videli, da lahko zapade sneg," izpostavi Šerkezi in poudari, da je s seboj treba imeti predvsem toplotno zaščito. V tem času je še vedno večina planinskih koč zaprta, zato ni mogoče računati na tamkajšnjo oskrbo, ampak moramo za vse poskrbeti sami.

Med obvezno opremo v nahrbtniku vsakega obiskovalca gora sodijo prva pomoč in primerna oblačila. Primerna oblačila je treba nositi tudi na sebi, dolge hlače in dolgo majico. "Če smo že v kakšnih kratkih oblačilih, potem moramo vsekakor s seboj imeti še dodatna dolga oblačila, prav tako pa druga topla oblačila, ki nas bodo zaščitila pred mrazom, jakno, kapo, rokavice, zaščitna sončna očala, astronavtsko folijo ali pa veliko plastično vrečo, ki nam služi, da se vanjo zavijemo ob morebitni nesreči ali če moramo bivakirati. Ne smemo pozabiti na čelno svetilko, mobilni telefon, ki naj bo v gorah ugasnjen in ga uporabljajmo takrat, ko ga bomo nujno potrebovali. Ter železna rezerva - hrana z visoko energijsko vrednostjo in dolgim rokom trajanja," našteje obvezno opremo Šerkezi. Skale so spomladi precej krušljive, saj se zaradi izmenjevanja zmrzovanja in tajanja krušijo. Še posebej pod stenami je zato obvezno uporabljati čelado.

Sneg lahko najdemo še avgusta
imageČe so zime bogate s snegom ali pa ta zapade pozno, se lahko ponekod obdrži tudi v pozno poletje, tudi v avgustu, spomni Šerkezi. "Povsod, kjer potekajo poti preko takšnih snežišč, velja previdnost, snežišča prečimo s primerno opremo. Govorimo tudi o primernih planinskih čevljih." Sogovornik izpostavi, da primerni čevlji niso vedno težki planinski gojzarji, ki se ponavadi uporabljajo pozimi, vsekakor pa naj bodo to čevlji, ki zaščitijo gležnje.

Tisti, ki več zahajajo v hribe, opažajo "fenomen črednega nagona". "V zadnjem času smo bili priča množicam ljudi, ki so hodile na Veliko planino gledat cvetenje žafranov. Množično so jih fotografirali in slike objavljali na vseh možnih omrežjih. Ob tem pa ljudje pozabljajo, da je Velika planina sredogorje in lahko hitro pride do spremembe vremena." V hipu se lahko pojavi megla in nas omeji. "Če se v njej ne znajdemo, če se ne znamo orientirati, smo lahko hitro v stiski," opozori Šerkezi.

Tovrstna opozorila in nasveti veljajo predvsem za dnevne obiskovalce gora, turiste, ki nimajo veliko planinskih izkušenj. Vsi drugi, ki hodijo v gore pozimi, planinci, običajno tovrstne izkušnje imajo in se znajo primerno opremiti. V težave lahko pogosteje zaidejo taki, ki se nekam pripeljejo z gondolo, potem pa tam hodijo okrog. "Tudi ti potrebujejo enako zaščitno in nujno opremo kot vsi drugi obiskovalci gora, recimo čelno svetilko. Tako pa se zgodi, da si dostikrat svetijo s telefonom, ker svetilke nimajo s seboj," zaključi Šerkezi.

Franja Žišt

Fotografiji:
(1) Minuli konec tedna je sneg pobelil
višje ležeče kraje v Sloveniji. (Manca Rozman/BOBO)
(2) Cvetenje ''ključavnic'' na Golici ali pa cvetenje žafranov na Veliki 
planini v hribe privabita mnoge enodnevne obiskovalce. (Andrej Paušič)

NASVETI:
- Med obvezno opremo v nahrbtniku vsakega obiskovalca gora sodijo prva pomoč in primerna oblačila.
- Ko so v gorah še zimske razmere, je pomembno, da imamo zraven topla oblačila, ki nas bodo zaščitila pred mrazom.
- Ne smemo pozabiti na čelno svetilko, mobilni telefon in hrano z visoko energijsko vrednostjo.
- V tem času je še vedno večina planinskih koč zaprta, zato ni mogoče računati na tamkajšnjo oskrbo.

Vecer.si 05.05.2019  05.05.19, 17:28

"Običajno je vreme v začetku maja dokaj nestabilno in tudi sedaj smo videli, da lahko zapade sneg"

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti