Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jo sploh lahko še kdo premaga?

Siol/Sportal - STA: Jo sploh lahko še kdo premaga? Nova zmaga Janje Garnbret! Večer

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret tudi po koncu kitajske turneje ostaja nepremagljiva v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju. Dvajsetletnica je zmagala na četrti tekmi sezone na balvanih v Wujiangu za še četrto zaporedno zmago.


"Vedno je čudovito zmagati v svetovnem pokalu, tega se nikoli ne bom naveličala. Sem super srečna, da sem se lahko v finalu zbrala in še enkrat zmagala. Bala sem se le, da se bo ponovil lanski oktober, ko zaradi dežja finala, takrat v težavnosti, niso uspeli izpeljati, ampak se to ni zgodilo in tako sem res zadovoljna z razpletom," je bila v prvi izjavi po finalu srečna šampionka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu po svoji že 23. zmagi v svetovnem pokalu.

Garnbretova ne kaže znakov utrujenosti in je znova svojo nalogo v vseh treh krogih tekmovanja, kvalifikacijah, polfinalu in finalu opravila brezhibno kot edina z osvojenimi trinajstimi vrhovi smeri. Takti slovenske državne himne Zdravljice so po zaslugi Garnbretove postali stalnica podelitev po koncu tekmovanj.

Aprila je trikrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Šampionsko formo pa je nadaljevala tudi prvi majski konec tedna. Od švicarskega uvoda v sezono v Meiringenu, postaje v Moskvi in obeh tekem na Kitajskem (Chongqing, Wujiang) je ves čas narekovala tekmovalni ritem konkurenci ter s stoodstotnim izkupičkom 400 točk kraljuje na mestu vodilne v seštevku sezone v tej disciplini.

Danes edina rešila vse balvane

Dvajsetletna slovenska športna plezalka je bila najbolj prepričljiva v sobotnih kvalifikacijah, v današnjem polfinalu in finalu je edina v obeh konkurencah rešila vse balvanske probleme.

Aktualna svetovna prvakinja v disciplini je po prepričljivem polfinalu v finalu z novo izjemno predstavo deklasirala konkurenco že po prvih treh balvanih, v zadnjem finalnem balvanu pa po 30 sekundah potrdila tisto, po kar je prišla. Le za prvi finalni balvan je za vrh potrebovala dva poskusa, nato pa je sledilo mojstrstvo v slogu slovenske šampionke, ko je vrhove ostalih treh smeri osvojila super ekspresno v prvem poskusu.

Japonski dvoboj za drugo mesto je dobila Akiyo Noguchi, Ai Mori je pristala na tretjem mestu, Mino Nonaka na četrtem. Avstrijka Jessica Pilz je bila peta, Francozinja Julia Chanourdie pa šesta.

Brez Slovencev v finalu moške konkurence

Tomoa Narasaki na prvem in Kai Harada na drugem mestu je bil razplet japonskega obračuna za zmago v moškem finalu. Avstrijec Jakob Schubert je na tretjem mestu preprečil trojno japonsko zmagoslavje.

Ostali Slovenci tokrat niso bili konkurenčni najboljšim ter so obstali v polfinalu med tistimi polfinalisti, ki niso osvojili niti enega vrha.

Katja Kadić in Lučka Rakovec sta tekmovanje končali na 13. in 15. mestu, Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Anže Peharc so slovenske nastope zaokrožili na 15., 16. in 20. mestu.

Do konca balvanske sezone svetovnega pokala sta še dve tekmi. Garnbretovi le najbolj črna teorija lahko vzame prvi naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Od izzivalk je še najbližje Noguchijeva, vendar pa njen zaostanek na drugem mestu znaša velikih 160 točk, Japonka pa celo razmišlja, da v Münchnu 18. in 19. maja sploh ne bi nastopila, kar pomeni, da bi bil lahko seštevek sezone še pred finalnim dejanjem sezone junija v Vailu v rokah Korošice.

Julija začetek sezone v težavnosti

Garnbretova naskakuje poseben dosežek, ko lahko v istem letu kot prva v zgodovini športnega plezanja osvoji seštevka sezon v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018). Pred Garnbretovo je le Čeh Adam Ondra dobil balvansko-težavnostni dvojček, vendar pa kristalna globusa za seštevka disciplin ni osvojil v istem letu. Svetovni pokal v težavnosti je dobil v sezonah 2009 in 2015, balvanski seštevek pa v sezoni 2010.

Lani je balvanski seštevek kot prvi Slovenec osvojil Jernej Kruder, Garnbretova pa je bila večji del minule balvanske sezone prisiljena izpustiti zaradi maturitetnih obveznosti. Letos šolskih obveznosti ni več in Garnbretova se lahko v celoti posveti le plezanju.

Od Slovencev so bili v težavnosti skupni zmagovalci Domen Škofic (2016), Mina Markovič (2011, 2012, 2015), Maja Vidmar (2007), v kombinaciji pa pred Garnbretovo še Markovičeva (2011, 2012, 2013) in Natalija Gros (2007).

Siol, 05.05.2019 12:23
Jo sploh lahko še kdo premaga? Nova zmaga Janje Garnbret!



Rezultati:    ženske | moški

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Večer - STA: 05.05.2019: Janja Garnbret zmagala še četrtič 

Reuters 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti