Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi letošnji himalajski vzponi

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: Vrh Anapurne je v enem dnevu osvojilo 32 plezalcev, med njimi ...

... tudi Nirmal Purja, ki namerava letos splezati na vseh 14 osemtisočakov.

Pomladna himalajska sezona se je začela z bogato bero. Prejšnji torek (23. aprila) se je na vrh Anapurne, desete najvišje gore sveta (8091 m), povzpelo 32 gornikov, 15 mednarodnih, na primer Sophie Lavaud (njen deveti osemtisočak), Tunc Findik (11. osemtisočak), Haakon Aasvang, prvi Norvežan na Anapurni, ter plezalci iz Japonske, Malezije, Rusije, Kitajske in Južne Koreje. Spremljalo jih je 17 šerp iz nepalske agencije Seven Summits Treks, ki slovi po zmernih cenah.

Med prvimi letošnjimi pristopniki na Anapurno je bil Nirmal Purja, upokojeni vojak gurka, hitrostni rekorder v plezanju na osemtisočake Everest, Lotse in Makalu, predlani jih je osvojil v petih dneh. V letošnji sezoni oziroma v sedmih mesecih se namerava povzpeti na vseh 14 osemtisočakov. Do 1. junija načrtuje osvojitev še petih nepalskih gora (vključno z Everestom), do 1. avgusta naslednjih petih pakistanskih (vključno s K2), potem pa do 1. novembra še treh tibetanskih osemtisočakov.

Torkov zmagovalni dan na Anapurni je zasenčila novica, da je med sestopom z vrha gore izginil 49-letni malezijski plezalec Wui Kin Chin. V iskalno-reševalni akciji ga je v četrtek zjutraj Nirmal Purja opazil iz helikopterja, precej oslabelega na višini 7500 metrov. Seven Summits Treks je organiziral reševalno ekipo štirih šerp, ki so jih s helikopterjem odpeljali do 3. višinskega tabora (na višini 6500 metrov), od koder so splezali do Malezijca in mu pomagali sestopiti do 3. tabora. Tam so ga naslednji dan pobrali s helikopterjem in ga povsem izčrpanega zaradi hudih omrzlin prepeljali v bolnišnico v Katmandu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti