Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 25.04.19

Primorski dnevnik: Pomladanski izlet | Skupina »drugače mladi« | Izlet SPDT za najmlajše | Srečanje s pobratenim društvom LPP ...

Pomladanski izlet

Pomladno sonce je že v jutranjih urah pošteno grelo, ko so se tržaški planinci na velikonočni ponedeljek v Renčah preobujali in se pripravljali na pohod po Gregorčičevi spominski poti. Skrbno označena, z bogato povednimi panoji opremljena pot jih je vodila najprej do zaselka Arčoni, kjer so se znebili asfalta. Samo krajši vzpon po gozdnatem pobočju in že so na planoti uživali krasen razgled na Vipavsko dolino, na južne obronke Trnovskega gozda, kjer kraljujeta Čaven in Kucelj, in na verigo Julijcev v ozadju. Pot, ki se vije med skrbno obdelanimi vinogradi, tu pa tam krasijo 500 litrski buči popisani z Gregorčičevi verzi. Celotno območje, odeto v mehko zelenje prebujajoče se narave, izžareva prav posebno vzdušje. V nadaljevanju poti se je skupina pohodnikov povzpela do Kulturnega doma Gradišča nad Prvačino. Ob kipu priljubljenemu "goričkemu slavčku”, kije tu preživel enaindvajset let svojega življenja, pisal in prevajal, maševal in kmetoval, prejemal čestitke in kritike za literarno delo, se je skupina nastavila fotografu. Nakar se je zaustavila pri nasprotni stoječemu kipu Gregorčičevega prijatelja, slikarja in slavnega portretista Jožefa Tominca in ob nadaljevanju poti postala ob žal razpadajoči Tominčevi domačiji. Po spominski poti, ki se ves čas vije po razglednem grebenu, so pohodniki nadaljevali pot vse do hrasta na Cinkovcu, kjer stoji zadnja informacijska tabla nato so se po gozdni poti spustili do struge Vipave in se odpeljali v Prvačino. Pri Muzeju Aleksandrink je pohodnike pričakala gospa Darinka Kozinc in doživeto prikazala pomen muzeja posvečenega srčnim Primorkam, Goričankam, Kraševkam; materam, babicam... in vsem ženskam, ki so v nemogočih in trdih razmerah iskale in našle poti, da so svojim družinam omogočile preživetje in lajšale življenje. Po ogledu muzeja so se pohodniki ob prijateljskem druženju okrepčali z izdatnim kosilom.

Skupina »drugače mladi«

Skupina »drugače mladi«, ki deluje v sklopu SPDT, je v teh pomladnih mesecih še posebno aktivna. V soboto, 27. aprila, se bo podala na prijeten pohod po krožni »Poti za srce«. Zbirališče ob 9. uri v Boljuncu pred gledališčem Prešeren, od koder se bodo pohodniki z osebnimi avtomobili peljali do Vanganela. Pot je speljana od Vanganelskega jezera do Marezig in po drugi strani nazaj do izhodišča. Izlet je primeren za vse. Predvidene 3 ure hoje. Nujna pohodniška oprema in pohodniške palice. Še naslednji četrtek, 3. maja, pa bodo imeli običajno mesečno srečanje. Kot običajno se bodo sestali v društvenih prostorih v Boljuncu, hišna št. 44, ob 10. uri.

Izlet SPDT za najmlajše

Mladinski odsek SPDT vabi v nedeljo, 5. maja, na enodnevni izlet za otroke in družine. Podali se bomo na Slavnik, nam najbližji tisočak, ki se v maju bohoti v raznobarvnem cvetju. Zbirališče ob 9.00 na parkirišču v Podgorju (Podgorje - oznaka za parkirišče je naglavni cesti), predviden povratek med 14.00 in 15.00 uro. Otroci naj imajo primerna oblačila in obutev, s seboj v nahrbtniku pa še vodo, malico in kosilo (po želji je na vrhu koča). Kdor ima naj prinese planinsko knjižico, ostali jo bodo lahko prejeli na izletu. Za prijavo in dodatne informacije: (+39)3423272894 Nika, (+39)3317045458 Julija.

Srečanje s pobratenim društvom LPP

Med SPDT-ejevci in člani ljubljanskega planinskega društva (danes) LPP se je že pred desetletji stkala pristna prijateljska vez, ki se je s časom še poglobila in utrdila. Ob pobratenju leta 1980 se je začelo tesno in plodno sodelovanje med društvoma z izmenjavo obiskov in vsakoletnih srečanj. Letošnje srečanje, ki bo v nedeljo, 19. maja, organizira tržaško društvo v sodelovanju z ZSŠDI. S prijatelji iz Ljubljane se bomo podali na pomladanski pohod z vojaško zgodovinsko vsebino, točneje po Krožni poti vojaške zgodovine. 15 km dolga pot se vije po pivškem gričevnatem svetu, ki je sicer manj poznano, saj so ga že v davnih časih imeli za strateško območje, za branitelja Postojnskih vrat. Obiskali bomo kaverno, ki so jo Avstrijci izkopali med 1. svetovno vojno za usposabljanje enot, se vzpeli na vrh Primoža (718 m), od koder je lepo vidna vsa Pivška kotlina, si ogledali približno 500 m dolg sistem podzemnih rovov mogočne topniške utrdbe Alpskega zidu. Spustili se bomo v dolino Dule, preko senožeti nadaljevali pot na 751 m visok Šilen tabor, na razgledni rob, nekoč največji utrdbeni sistem na Slovenskem in se vrnili v Pivko. Odhod z Opčin, parkirišče ob krožišču, smer Bani, ob 7.15 oziroma ob 7.30 iz Bazovice. Z osebnimi avtomobili se bomo peljali v Pivko, pred Muzejsko turistično središče, kjer bomo pričakali goste. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do sobote, 11. maja. Na razpolago sta tel. številki: 3477937748 (Mirna) in 040413025 (Marinka).

S kekci na Matajur

Kekci, skupina najmlajših, ki deluje v okviru Slovenskega planinskega društva v Gorici, začenjajo novo sezono. V soboto, 4. maja, se bodo povzpeli na Matajur, goro, ki ji domačini pravijo tudi Baba, in ki ponuja izreden razgled po Furlaniji, do morja in do venca gora na zahodu in severu. Z vrha bodo sestopili do bližnjega doma na Matajure Planinske družine Benečije in od tam do izhodišča pri planinskem domu Pelizzo. Skupne hoje bo okrog tri ure. Avtobusni prevoz iz Gorice (prostih je še nekaj mest - inf. tel. 3317059216in vlado.klemse@gmail.com).

Planinsko srečanje na Koroškem

Na sedežu društva (Verdijev Korzo 51 Ant) že sprejemajo prijave za avtobusni izlet na Koroško, ob tradicionalnem srečanju planincev, v nedeljo, 9. junija. Potekalo bo v Škofičah ob Vrbskem jezeru v priredbi Slovenskega planinskega društva Celovec in v sodelovanju s krajevnim prosvetnim društvom. Škofiče so prijazen kraj ob jugozahodni obali Vrbskega jezera, v neposredni bližini turističnega središča Vrba. Prireditelji napovedujejo zanimiv kulturni spored in krajši pohod. V bližini je tudi visok razgledni stolp, kamor se bo mogoče povzpeti.

Spomladanski pohod SK Devin

Po velikonočni nedelji je tradicija, da se za velikonočni ponedeljek odpravimo na izlet, predvsem na prosto. SK Devin je zato priredil Spomladanski pohod s startom v Pliskovici in ciljem v Slivnem. Tako so se okrog 10. ure na 15 km dolgo pot zbrali na trgu člani, predvsem družine z otroki, ki so se skoraj vsi prvič podali po tej slikoviti poti, ki teče vzdolž bivše meje ter uživali ob krasnem sončnem in toplem vremenu ter se mimo Velikega dola (kjer so se nastavili za skupinsko sliko), podali na sv. Lenart, kjer so imeli čudovit razgled na 360stopinj. Nadaljevali so po označeni poti vse to Slivnega in do obnovljenega društvenega sedeža. Izkoristili so lepo vreme in nekateri odborniki so za pohodnike že pripravili jedi na žaru, pa tudi velikonočnih dobrotni manjkalo. Kar 42 udeležencev se je zadržalo ob mizah, otroci so se igrali na travniku, vsi so obujali spomine na komaj preteklo uspešno zimsko sezono in ni manjkalo načrtov za bodoče, kot je npr. že znani zgodovinski, didaktični in enogastronomski mednarodni pohod Ko- hišče, ki bo potekal tretjo nedeljo v maju in kjer pričakujejo množično udeležbo.

Primorski dnevnik, 25.04.2019

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti