Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V gore se počasi vrača

Planinska zveza Slovenije, 25.04.2019 08:50
S koncem aprila oživijo tudi kuhinje planinskih koč


Vir: aktivna karta PlanGIS

sobota, 27. april 2019, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 390

PZS - Matej Ogorevc: ... planinski živžav in iz marsikatere kuhinje sredogorskih koč bo z začetkom prvomajskih praznikov začelo dišati po domačih jedeh.

V Julijskih Alpah

... vsa vsak dan postrežejo na Komni, v Tamarju, Erjavčevi koči na Vršiču, Blejski koči na Lipanci, v na Uskovnici, v Aljaževem domu v Vratih in na Koči na Gozdu. S prazničnimi oz. aprilskimi dnevi bodo na stežaj odprli tudi vrata Koče pri izviru Soče, Koče v Krnici in Planinske koče na Vojah.

Praznikom prilagojen delovni čas bodo imeli med 27. aprilom in 5. majem še oskrbniki Koče na planini Razor, Kovinarske koče v Krmi, Planinskega doma pri Krnskih jezerih, Koče na planini Kuhinja, Kosijevega doma na Vogarju, Orožnove koče pod Črno prstjo, Krekove koče na Ratitovcu ter na Petrovem Brdu. Omenjene koče bodo po končanih praznikih prešle nazaj na pomladni delovni čas oz. bodo do začetka poletne sezone celo prenehale s sprejemanjem gostov.

Koče v visokogorju ostajajo zaprte! Izjema je le Triglavski dom na Kredarici, kjer vas zasilno lahko oskrbita meteorologa. Kar pomeni, da vam lahko priskrbita posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče. Hkrati se je potrebno zavedati, da imata fante svoje redne poklicne zadolžitve in da nista dolžna skrbeti za goste koče.

Sicer pa lahko v visokogorju Julijskih Alp najdete zavetje v zimskih sobah (Planina pri Jezeru, Triglavska jezera, Prehodavci, Vodnikov dom, Črna prst, Gomiščkovo zavetišče, Kriški podi). Prav tako so odprti vsi bivaki. Za oboje velja, da so opremljeni vsaj z nekaj dekami. Ob tem obiskovalce zimskih sob in bivakov prosimo, da ob odhodu za seboj počistijo smeti, zložijo odeje ter trdno zaprejo vsa vrata, okna in napolknice.

Kamniško-Savinjske Alpe

Tudi v KSA smo že zaznali nekaj več življenja v notranjosti planinskih koč, a so razlike v primerjavi z zimskim delom sezone manjše.
Vsak dan vas bodo veseli oskrbniki in oskrbnice Domžalskega doma na Mali planini, Mozirske koče na Golteh, Planinskega doma na Gospincu, Andrejevega doma na Slemenu, Frischaufovega doma na Okrešlju ter v Kamniški Bistrici in na Jakobu nad Preddvorom.

Ob koncih tedna ter na praznične dni vas bodo toplo sprejeli v Češki koči in Koči v Grohotu pod Raduho. Pa na Menini, vulkanskem Smrekovcu, na vetrovnem Kamniškem sedlu in na Klemenči jami, Kriški gori, pod Storžičem ter na Kališču.

Koči na Ledinah in na Kokrskem sedlu ostajata zaprti, vam pa nudita vsaj zavetje zimskih sob. Pred vremenskimi vplivi ali pa le pred nočjo se lahko skrijete tudi v štiri bivake.

Karavanke

Na Golici začenjajo cveteti ključavnice, ki odklepajo tudi vrata Koče na Golici, ki bodo od 27. aprila odprta vsak dan. Enako vas ob petkih in svetkih sprejmejo v Valvasorjevem domu pod Stolom, pod Plešivcem, na Boču in Paškem Kozjaku in v Javorniškem Rovtu. Ostale karavanške koče obratujejo še po zimskem oz. spomladanskem urniku. Po naših podatkih sta zaprti edino koči na Stolu in na Pikovem. 

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije

Koča Draga Karolina na Snežniku bo odprta vsak dan med 1. in 5. majem. Velja pa omeniti, da je Vojkova koča na Nanosu zaradi bolezni trenutno zaprta. Kljub temu PD Postojna opozarja na naraščajočo količino smeti v okolicvi koče in prosi, da smeti odnesete s seboj v dolino (kar pa itak velja kjerkoli). Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.
Opozorimo še, da je Koča na Klopnem vrhu prenehala z obratovanjem in ostaja zaprta tudi to pomlad. Točka Slovenske planinske poti in žig sta bila zato prestavljena na bližnji Klopni vrh.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena.

Več o odprtosti planinskih koč na pzs.si/koce.
Pripravil Matej Ogorevc   
eXTReMe Tracker