Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V kratkih hlačah

Slovenske novice - Tina Horvat: ... in do riti v snegu

Bohinjski gorski reševalci med prazniki iz gora rešili 13 ljudi
Enajst čeških skavtov je obtičalo v pomrznjenem visokogorju

BOHINJSKA BISTRICA • Bohinjski gorski reševalci so najbolj obremenjeno društvo Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), in sicer po številu intervencij in tudi gorskih reševalcev, ki posredujejo.
Zaradi izjemno povečanega obiska Bohinja se je število njihovih intervencij od leta 2006 podvojilo. Tako so imeli še v letu 2016 59 intervencij in pomagali 61 ljudem, v letu 2017 že 71 intervencij, v katerih so reševali 66 ljudi, v letu 2018 pa že 86, pomagali pa so kar 92 ljudem.

Zelo pridni so bili tudi med velikonočnimi prazniki. Namesto da bi jih preživeli doma z družinami, so v soboto posredovali kar dvakrat in iz gora rešili kar 13 ljudi, med njimi 11 čeških skavtov in dve Slovenki. Nič kaj presenetljivo pri tem je, da so se prav vsi v gore odpravili nepripravljeni, brez ustrezne opreme in brez poznavanja razmer.

Člani GRS Bohinj so v soboto pred sedmo uro zjutraj dobili prvi klic in se takoj podali v akcijo. Z območja Malega Raskovca, to je manj znana gora v grebenu Spodnjih Bohinjskih gora, je združena ekipa gorskih reševalcev in hitre nujne medicinske pomoči na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske v dolino pripeljala 11 čeških skavtov, na srečo nepoškodovanih.
Mladeniči, stari od 16 do 22 let, so se iz Ribčevega Laza podali čez Rodico proti Črni prsti. Poleti je to lagodna tura, v tem času, ko je v visokogorju še obilo snega, pa je primerna samo za zimsko opremljene in izkušene gornike. Kot smo izvedeli, so bili Čehi brez cepinov in derez, saj so si turo začrtali na podlagi spletnih opisov še doma, pri tem so gledali južno stran, kjer je bilo že kopno, a medtem je tam naneslo še nekaj snega. V petek so ves dan hodili in prespali na grebenu, ko so se zjutraj zbudili, pa je bilo vse pomrznjeno in niso več mogli nikamor.

16 do 22 let so bili stari prezebli skavti.

Nevarno spletno gorništvo

Ko so si bohinjski gorski reševalci odpočili od napornega jutranjega reševanja, so ob 22.35 dobili nov klic. Na območju planine Viševnik sta se izgubili dve planinki. Bili sta primerno opremljeni, vendar očitno brez izkušenj in poznavanja terena. Ker je sneg prekril markacije, sta zašli na poti s planine Blato do doline Sedmerih triglavskih jezer. V bližini planine Viševnik ju je ujela noč in poklicali sta gorske reševalce.

Na podobno nepripravljene planince je teden dni prej naletel bohinjski gorski reševalec Robert Klančar. »Šel sem z Viševnika, megla je bila, in nekje pod Prižnico, kjer se je sneg vdiral do riti, srečam tri fante – v kratkih hlačah in nizkih čevljih. Opozoril sem jih, da niso primerno opremljeni, vendar ne vem, ali so moje opozorilo upoštevali. V dolini sem videl njihov avto, bili so Belgijci. Ti so v naših gorah že pravi sinonim za slabo opremljenost in tudi sicer opažam, da se vedno več ljudi odpravlja brez primernih izkušenj,« pripoveduje Klančar, ki je bil tisti dan, ko je srečal Belgijce v kratkih hlačah, popolnoma zimsko oblečen in opremljen.

Kot kaže, se nadaljuje moda tako imenovanega instant spletnega gorništva, ko družabna omrežja z izjemnimi fotografijami in opisi vabijo v gore, posamezniki pa se temu klicu odzovejo in spoznavajo lepote gora, čeprav še nimajo dovolj izkušenj. Predvsem tujci, ki v vedno večjem številu prihajajo v naše gore, niso navajeni na našo divjo gorsko naravo in jo močno podcenjujejo. Očitno bodo imeli gorski reševalci po vsej Sloveniji v letošnji sezoni zelo veliko dela, vsaj če sklepamo po velikonočnih intervencijah. Napoveduje se namreč spet nov rekord v številu tujih in domačihobiskovalcev gora.

Tudi tacenski gasilci opozarjajo

Prav tako kot gorski reševalci tudi tacenski gasilci, člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen, opozarjajo, da previdnost nikoli ni odveč, pa četudi gre le za Šmarno goro. "Zanimivo je, da smo imeli v zadnjem mesecu na Šmarni gori tri intervencije, v zadnjih 15 letih pa vsega skupaj morda 10," so zapisali na svojem profilu na facebook. Dodali so še, da ne vedo, ali gre morda le za naključje, in da upajo, da odslej to ne bo vedno pogostejša praksa, ob tem pa še opozorili obiskovalce Šmarne gore, naj bodo previdni.

 

Slovenske novice, 24.04.2019
V kratkih hlačah in do riti v snegu

 

1 komentarjev na članku "V kratkih hlačah"

Lojze Budkovič,

Množični obisk gora povzroča tudi opisane dogodke. Kar vidiš na lastne oči, je še malo posledic. Bohinjska postaja GRS je močno obremenjena prav s takimi dogodki. Fantje so vztrajni in gotovo premalokrat nagrajeni s hvaležnostjo tistih, za katere prevečkrat izpostavljajo svoja življenja.

Mali Raskovec je po novem del Bohinjsko-Tolminskega grebena.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti