Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cerkvi

Slovenske novice - Tina Horvat: ... so planinci plačali mastno odškodnino

Nadškofija Ljubljana s tožbo spodbijala lastništvo zemljišča, kjer je stal Kocbekov dom. Planinsko društvo Celje Matica bo zdaj le lahko zgradilo novega, končan bo do leta 2022

CELJE • Še pred nekaj meseci je zelo slabo kazalo gradnji novega Kocbekovega doma na Korošici v Kamniško-Savinjskih Alpah. Potem ko je oktobra 2017 neprevidna planinka, sicer poljska državljanka, na gorilniku namesto vode za čaj pristavila petrolej in s tem povzročila uničujoč požar, se je zapletlo še pri lastništvu zemljišča, na katerem je nekoč stal planinski dom. Cerkev oziroma Nadškofija Ljubljana je s tožbo spodbijala lastništvo zemljišča, zaradi nerešene lastnine nato Planinsko društvo PD Celje Matica ni moglo vložiti prošnje za gradbeno dovoljenje in gradnja novega planinskega doma se je zamaknila daleč v nejasno prihodnost.

Cerkev tožila planince

Zemljišče, na katerem je stal Kocbekov dom, je bilo z agrarno reformo Cerkvi odvzeto leta 1947. Februarja 1992 je Nadškofija Ljubljana vložila denacionalizacijski zahtevek, kljub temu pa se je leta 1999 v zemljiško knjigo kot lastnik vpisalo Planinsko društvo Celje Matica. Ker zakon ne dovoljuje takšnega olastninjenja nepremičnine, za katero obstaja dolžnost vrnitve, je Cerkev že leta 2010 opozorila planinsko društvo, da zemljišče ni njihovo in da je pogodba, s katero so postali lastniki, nična oziroma neveljavna.

Pri tem so jim tudi ponudili, kot so dejali na nadškofiji – zelo ugodno rešitev. Odmerili bi jim 680 m² funkcionalnega zemljišča in jim ga dali v brezplačno uporabo, preostanek pa bi pripadal nadškofiji, vendar bi ga prav tako lahko uporabljali brezplačno. A planinsko društvo je to ponudbo zavrnilo, prav tako se po požaru kljub neurejenemu lastništvu ni obrnilo na nadškofijo.
»Po požaru leta 2017 je planinsko društvo javno napovedalo, da bo postavilo novo kočo, pri tem pa se neurejenemu lastniškemu stanju nepremičnine navkljub predhodno ni obrnilo na Nadškofijo Ljubljana. Ker bi izgradnja nove stavbe lahko bistveno poslabšala položaj Nadškofije Ljubljana kot denacionalizacijskega upravičenca, smo se odločili za vložitev tožbe za ugotovitev ničnosti pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim,« nam je lani, ko smo poročali o zapletu med Cerkvijo in planinci, povedal tiskovni predstavnik Nadškofije Ljubljana Boštjan Prevc.

Poravnava in nakup zemljišča

Čeprav se denacionalizacijska saga vleče že 27 let, vseeno kaže, da se planinci in Cerkev vendarle ne bodo v nedogled pravdali. Konec lanskega leta so dosegli poravnavo, in sicer so za 11.000 evrov odkupili 3000 m² zemljišča, na katerem bodo postavili nov planinski dom. Konec prejšnjega tedna so na redni letni skupščini Planinske zveze Slovenije (PZS) že predstavili idejni projekt nove planinske koče.

Brane Povše, novi predsednik PD Celje Matica, je z razpletom sicer zadovoljen, saj pomeni, da zdaj lahko začnejo postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja, je pa v pogovoru za Slovenske novice potarnal, da so plačali zelo visoko ceno. »Ne gre za gradbeno parcelo, ampak za veliko manj vredno zemljo. To pravzaprav niso bila pogajanja, ampak nismo imeli druge možnosti, kot da privolimo v zahtevo Cerkve, saj bi se drugače vse skupaj zavleklo v daljno prihodnost,« nam pove. Na vprašanje, zakaj so v pogajanjih zavrnili ponudbo Cerkve o brezplačni uporabi 680 m² funkcionalnega zemljišča, odvrne, da je to premalo za potrebe planinskega doma.
Na Nadškofiji Ljubljana nam nato razložijo, da so naši podatki, da bi Nadškofija Ljubljana nepremičnino prodala Planinskemu društvu Celje, žal netočni, saj da je Nadškofija Ljubljana na izrecno željo Planinskega društva Celje samo umaknila denacionalizacijski zahtevek. Nad trditvami planincev, da so zahtevali zelo visoko ceno, pa so bili močno začudeni, saj trdijo, da je bila odškodnina sporazumno določena v postopku mediacije: »Pri čemer so stranke v celoti sprejele predlog Planinskega društva Celje. Preostalih odprtih zadev, ki še niso pravnomočno zaključene, ne moremo komentirati,« je v imenu Nadškofije Ljubljana sporočil Boštjan Prevc.

Do nadaljnjega v kontejnerjih

Kakor koli, s prodajo ali umikom denacionalizacijskega zahtevka je PD Celje Matica s plačilom 11.000 evrov Nadškofiji Ljubljana postalo lastnik zemljišča. Na nedavni skupščini PZS sta Povše in arhitekt Rok Bordon iz biroja Kultivator že predstavila idejni projekt, nov dom naj bi bil zgrajen do leta 2022. Letos bodo porušili ostanke in zgradili temelje, naslednje leto pa postavili stavbo do strehe. »Problem je, ker lahko delamo samo štiri mesece na leto in ker moramo uporabiti helikopter,« je razložil.

Cena gradnje bo znašala od 800.000 do 900.000 evrov, kar pomeni, da bodo morali nabrati še kar veliko sredstev. Pri tem se je Povše tudi zahvalil vsem planinskim društvom, ki so zbirala denar za gradnjo novega Kocbekovega doma, in napovedal, da se je nekaj sredstev že nabralo od zavarovalnine in PZS, dodatna sredstva pa bodo zbirali s pomočjo sponzorjev in donatorjev ter sms-donacij. Do takrat pa bodo zavetje in hrano planincem ponujali v treh zasilnih kontejnerjih.

11.000 evrov je PD Celje Matica plačalo Nadškofiji Ljubljana.

To pravzaprav niso bila pogajanja, ampak nismo imeli druge možnosti, kot da privolimo v zahtevo Cerkve, saj bi se drugače vse skupaj zavleklo v daljno prihodnost.

Slovenske novice, 18.04.2019
Cerkvi so planinci plačali mastno odškodnino


SN/G-L, 16.06.2018: Po katastrofalnem požaru
                    cerkev toži planince
PDC/G-L, 26.10.2017: Katastrofa na Korošici 
KIn/G-L, 21.10.2017: Kocbekov dom je uničen

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti