Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prepogosti obiski

Gorenjski glas, 20.04.2019 09:18
Prepogosti obiski gora v nevarnih razmerah

torek, 23. april 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 917

Gorenjski glas - Maša Likosar: ... gora v nevarnih razmerah

Prejšnji konec tedna so v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani potekali 22. Ažmanovi dnevi – simpozij urgentne in gorske medicine.

Mojstrana – Dvaindvajseti Ažmanovi dnevi so v Mojstrano privabili številne strokovnjake na področju urgentne in gorske medicine. Dvodnevni program je ponudil predavanja, ki so bila razdeljena v osem tematskih sklopov, vsa pa so bila obarvana s specifiko gorskega reševanja in nujne medicinske pomoči – kako najbolje in najhitreje oskrbeti ponesrečenca v zahtevnih gorskih terenih.
Prvi dan so predavatelji, vseh skupaj jih je bilo kar 23 iz vrst zdravnikov, predstavili aktualno problematiko in primerjavo helikopterskega gorskega reševanja in nujne medicinske pomoči v Sloveniji, Hrvaški in Avstriji.
Sledilo je poučno predavanje o streli, v sklopu katerega je dr. Eva Pogačar zaupala osebno izkušnjo, ko jo je lansko leto udarila strela na Veliki planini.
V zadnjem delu so obiskovalce seznanili z urgentno diagnostiko v zahtevnih pogojih na terenu.

Drugi dan so predstavili analgezijo na terenu in različne poti do istega cilja, v okviru memorialnega predavanja pa je dr. Iztok Tomazin, organizator simpozija, ki je gorski reševalec že 44 let, zaupal novosti in zanimivosti s svetovnega kongresa gorske, urgentne, višinske medicine in zasedanja IKAR. Poudaril je, da se ljudje še vedno prepogosto odločajo za obisk gora v nevarnih in nepredvidljivih razmerah.

Oba dneva so potekale tudi praktične in terenske delavnice, kjer so demonstrirali oživljanje, oskrbo in transport pacientov, imobilizacijo ter osnove preventive in samoobrambe v primeru grozečega ali dejanskega nasilja nad ekipo NMP.
V petek zvečer je Janez Dolžan pripravil še predavanje z naslovom Gora je včasih milostna o himalajski drami na Makaluju.
V soboto pa so ponudili vzpon po eni od mojstranških ferat in voden ogled Slovenskega planinskega muzeja.

Oznake: MUZ
eXTReMe Tracker