Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pomladanska Kredarica

ponedeljek, 22. april 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 567

Bojan Ambrožič: Zaradi številnih priporočil, da je smuka s Kredarice trenutno zelo dobra (pod pogojem ...

... da se smuča zgodaj zjutraj), sem se še jaz odpravil na to turo.
Mi pa zaradi določenih obveznosti s turo ni uspelo začeti pred odbito deveto uro zjutraj. In res je ob mojem začetku hoje večina turnih smučarjev že navdušeno prismučala v dolino.

Cesta v Krmo je normalno prevozno do Garaž. Je pa na številnih mestih zelo naluknjana in nujno potrebna popravila. Sneg se začne na ravnici Vrtača, nad mestom, kjer se vidi značilen ledeniški U-profil Krme. Na tem mestu sem superge zamenjal za turne smuči. Snega je od tu dalje za turno smučanje povsod več kot dovolj.

KalvarijaVreme je bilo sončno in vroče. Sneg pa je postajal vse bolj tekoč. Vseeno pa se trenutno ponoči še zelo ohladi. Tisti, ki so s turo začeli zgodaj zjutraj so poročali, da so za dobršen del poti potrebovali srenače.
Na Kredarico sem se povzpel po klasični zimski varianti čez Ržke pode in Kalvarijo. V dolino pa sem odsmučal po poti pod Kurico.

Te variante še nisem nikoli smučal. Zato sem bil nekoliko bolj previden. Na tistem delu, kjer so poleti na poti jeklenice, je res najbolj strmo in najmanj snega – kakšnih pet metrov je potrebna odšamfati navzdol. Nato pa gre brez problema do Konjskega sedla. V zgornjem delu je bil sneg odličen za smuko. Nato pa je postajal vse bolj voden. Grapa pod Kurico je bila deloma v senci. Tako, da sem naletel celo na nekaj pomrznjenega snega. Na smučeh sem se pripeljal do Pleše na nadmorski višini 1350 metrov. Presenečen sem bil, da sem se navkljub pozni uri tako dobro nasmučal.

Na Zasipski planini cveti resje

Sled GPS | na Stravi

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker