Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na jug s Hochalmspitze

Snežak, 19.04.2019
NA JUG S HOCHALMSPITZE 

photos.google.com

sobota, 20. april 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 582

Snežak - Janez Javoršek: Visoke Ture (AT) | Hochalmspitze (3360m) | Južni žleb

Danes sva z Milojko še enkrat zasukala v Malti za Gößgraben, avto pustila na koncu ceste na višini 1124 metrov, jaz takoj pri avtu na smuči, Milojka v rjuhe in spati dokler je ni zbudilo toplo sonce, potem na kolo.
Plazovine, ki sekajo pot proti jezu so "za kozlat", skrajno nevarne s svojo trdoto in strmino in zato nič kaj ne razvedrijo navsezgodaj zjutraj. Cilj sem imel v južnem žlebu v Hochalmspitze. Strm edini "normalno"smučljiv žleb in prehod na južni ledenik Trippkees sva lani s Perotom opazovala pri vzponu na vrh po klasiki iz Malte, opazoval sem ga tudi konec marca iz ture na Schneewinkelspitze, vreme in razmere so se danes poklopile in celotna tura je danes navdušila.

Vstop v žleb je iz zasneženega ozkega grebena, zgoraj je zelo strm, potem naklon skoraj čez celega ostane konstanten, le v spodnjem delu, ko se izteče na ledenik, je manj strm. Velika uganka so razmere, na 3300 metrih in takšni strmini lepe in ugodne "pašejo". Jaz sem imel take, odsmučal sem ob dvanajsti uri, za žleb bi imel rajši bolj trdo, a spodaj čez ledenik in do jezu si boljših razmer ne moreš želeti! Na vrhu sem bil sam, kar je za takšen hrib prav navdušujoče. Tura je izredno dolga, jaz sem imel vzpona skoraj dve uri več kot iz "klasike" iz Malte

Še dve informacije s tega področja, na koncu sem se pogovarjal z lokalcem, ki pravi, da je cesto, ki vodi do jezu tako poškodoval plaz, da jo v tem letu ne bodo mogli sanirati in še inf. za izhodišče iz doline Malte pred Gmünderhütte je potrebno nositi smuči eno uro (gor in dol), kaj to pomeni za dolžino ture si naj vsak sam zamisli.

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker