Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Neosvobojeni vrhovi

Primorski dnevnik, 14.04.2019
Neosvobojeni vrhovi Livia Isaaka Sirovicha

sreda, 17. april 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 362

Primorski dnevnik: ... Livia Isaaka Sirovicha - predstavitev dopolnjene izdaje knjige - Vabita Narodna in študijska knjižnica in SPD Trst

Narodna in študijska knjižnica in Slovensko planinsko društvo Trst vabita na predstavitev nove, dopolnjene izdaje knjige Cime lrredente avtorja Livia Isaaka Sirovicha, ki bo v sredo ob 18. uri v Oddelku za mlade bralce NŠK v Narodnem domu v Trstu.

Cime irredente je portret planinskega krožka, v katerem so se od ustanovitve leta 1883 do danes družili avstroogrski plemiči, znani pisatelji, pomembni prostozidarji, nekateri Mussolinijevi ministri, deseterica osemnajstletnih partizanov, Judje in antisemiti, junaki in ovaduhi.

Sirovichevo delo je prvič izšlo pred 23 leti in dvignilo precej prahu. Še posebej je zanimivo za slovensko publiko, saj se v njem večjezičnost Trsta pojavlja kot ena izmed glavnih tem, ki povezujejo preteklost in sodobnost tržaškega planinstva in širše tržaške stvarnosti. Ob avtorju bosta sodelovala Štefan Čok, sodelavec Odseka za zgodovino in etnografijo NŠK, ter Jernej Šček, profesor zgodovine in filozofije in član Alpinističnega odseka SPDT. Srečanje bo potekalo v slovenščini in italijanščini.

V torek pa bo ob 18. uri predstavitev Sirovicheve knjige v palači Gopčević v organizaciji društva Società Alpina delle Giulie in planinskega kluba CAI. Z avtorjem se bo pogovarjal novinar Luciano Santin.


Primorski dnevnik, 27.03.2019  
Danes predstavitev dopolnjene izdaje knjige Cime Irredente

Delo Cime irredente (Iredentistični vrhovi), pod katerega se je leta 1996 podpisal Tržačan Livio Isaak Sirovich, se je v zadnjih letih uveljavilo kot eno temeljnih del krajevne zgodovine.
V njem je tržaški raziskovalec predstavil »viharen zgodovinsko-alpinistični primer«, kot se glasi podnaslov dela, in sicer delovanje krajevne sekcije italijanskega alpinističnega društva CAI. Skozi zgodbo te pisane planinske družine pa je spregovoril tudi o tržaški polpretekli zgodovini, od habsburških časov, mimo vojnih grozot vse do srede 80. let prejšnjega stoletja, ko se je v Trstu ustanovil nekakšen odbor za obrambo italijanske podobe mesta in se boril proti odobritvi zaščitnega zakona za slovensko manjšino. V tem odboru se je znašel tudi tržaški CAI, Sirovich pa je bil med tistimi, ki so nasprotovali nacionalističnemu vodstvu društva in politični zlorabi društvenih izkaznic.

O vsem tem pripoveduje knjiga Cime Irredente, ki je doživela pet ponatisov, letos pa izšla še v dopolnjeni izdaji pri veronski založbi Cierre. Knjigo bodo danes ob 17.30 predstavili v Novinarskem krožku na Korzu; ob avtorju bosta o njej spregovorila predsednik krožka Pierluigi Sabatti in zgodovinar Luca Giuseppe Manenti.

 

Oznake: BIB, ZGO
eXTReMe Tracker