Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kadar boš na rajžo šel

Vecer.si 13.04.2019
Kadar boš na rajžo šel

 

nedelja, 14. april 2019, ob 05:29, Bruno Fras, ogledov: 535

Večer v soboto, Prebrano - Zvezdana Bercko: Res, takrat je bila to prava rajža.

Druga slovenska (takrat uradno sicer jugoslovanska) himalajska odprava na Kangbačen je bila leta 1965 na poti kar štiri mesece. Vrha 7903 metre visokega enega od stranskih vrhov Kangendzenge sicer niso dosegli, obstali so slabih sto metrov pod njim, so pa utrli pot naslednjim generacijam in njihovim podvigom na himalajskih osemtisočakih.

Zdravnik odprave Jože Andlovic je, tako kot nekateri drugi člani, ves čas pisal dnevnik, saj so načrtovali izdajo knjige, a takrat se to ni zgodilo. Zdaj sta Postaja Gorske reševalne službe Tolmin in Planinsko društvo Tolmin s knjigo vsaj delno izpolnila dolg do zgodovine. Originalne rokopise iz Andlovičevega dnevnika je uredil Žarko Rovšček, ki je dodal številne odlomke iz dnevnikov drugih himalajcev, odlomke iz objavljenih člankov ali knjižnih del, zbral 93 barvnih in črno-belih fotografij in jih skupaj z besedilom oblikoval v večplastno, mozaično pripoved o takratnem dogajanju na gori in ob njej, ki ji tudi več kot pol stoletja kasneje ne primanjkuje ne zanimivosti ne iskrenosti.

Rovšek je napisal tudi daljšo spremno besedo, ki v več poglavjih skuša predstaviti priprave na odpravo, biografske podatke o članih odprave, odmeve v tisku in knjižnih izdajah ter spomine še živih tovarišev Jožeta Andlovica na začetke slovenskega himalajizma.

O AVTORJU:
Dr. Jože Andlovic (1923--2011) je vidno zaznamoval naš himalajizem. Na odpravah je uspešno združeval svoje splošno medicinsko, kirurško znanje in znanje iz zobozdravstva. Meje zdravniške pomoči je pomaknil visoko v himalajska pobočja, nesebično je pomagal tudi domačinom ob poteh, kjer so odprave potovale.

Več na: grzs.si/.../Andlovic-Najava-WEB2.pdf

Oznake: ALP, BIB, HIM, VTG
eXTReMe Tracker