Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi izjemna Janja

Delo - Mojca Finc: ... ima prostor za napredek

Športna plezalka Janja Garnbret se je več posvečala treningu hitrosti. Danes prva letošnja tekma v tej disciplini.

Janja Garnbret je sezono za svetovni pokal v športnem plezanju odprla na najboljši možni način – z dvajseto zmago v karieri. Čeprav od časa do časa pomisli, ali bi morala biti bolj previdna s kakšnim gibom zaradi v prejšnji sezoni poškodovane rame, sem pa tja jo opozori tudi bolečina v gležnju, ki si ga je zvila pred enim mesecem, je v steni prav nič ne ustavi. Že danes se bo spet soočila s tekmicami, tokrat v Moskvi.

Zaenkrat še ne na fakulteto

»V pripravljalnem obdobju nihče ne ve, kako je pripravljena konkurenca. Na uvodni tekmi sezone je prisotne še malo živčnosti. Zato je zmaga v Meiringenu lepa potrditev vseh težkih treningov,« je Garnbretova razmišljala po dobljeni tekmi v balvanskem plezanju v Švici. Na prvem balvanu v finalu se ji je zapletlo, pri padcu s stene je začela krvaveti iz prsta, vrha na koncu ni dosegla. »Ponavadi bi me to razjezilo, postala bi živčna, tokrat nisem. Osredotočila sem se nase in plezanje, umirila sem se – odzvala sem se bolje, kot bi se morda v lanski sezoni,« je pojasnila, kaj je bilo ključno, da je bila pri reševanju vseh nadaljnjih problemov brezhibna.

Po prihodu iz Švice se je doma posvetila vadbi, en trening je namenila tudi hitrostnemu plezanju. Danes bo namreč v Moskvi uvodna tekma sezone v tej disciplini. »Hitrostno plezanje mi je izziv. Letos sem se mu bolj posvetila, imam boljše občutke kot v preteklosti, je pa še zelo veliko prostora za napredek,« je razkrila 20-letna sogovornica, ki večino treningov opravi skupaj z izbrancem Domnom Škoficem.

Od konca lanske sezone nima več trenerja. »Končala sem šolo, zaenkrat se ne bom vpisala na fakulteto, večino časa sem na Gorenjskem (preselila se je k Škoficu, op. a.), bolj mi ustreza tu trenirati. Ne rečem, da ne bom nikoli več imela trenerja, a zdaj mi ugaja tako, kot je. Bolj spoznavam sebe in vidim, kaj mi ustreza in kaj ne,« je Korošica zadovoljna z odločitvijo.

Zaradi zvina gležnja brez plezalk

Rama ji več ne povzroča težav. »Ni pa stanje še brezhibno. Še zmeraj včasih pri kakšnem gibu v steni pomislim, ali je pametno, da ga naredim ali ne,« je opisovala zdravstveno stanje. Še vedno pa čuti bolečine v gležnju. »Ampak ni nič resnega. Nekaj časa nisem mogla imeti plezalk na nogah. Prvič se mi je zgodilo kaj takega, zdaj je v redu,« je dejala Garnbretova, poleg katere so včeraj v Rusijo odpotovali še Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Anže Peharc, Domen Škofic, Zan Sudar Lovenjak, Katja Kadić, Lučka Rakovec in Mia Krampl.

V hitrostnem plezanju se bodo danes merila vsa dekleta iz odprave, od fantov pa Kruder, Peharc in Škofic. Kvalifikacije bodo ob 13. uri, finale ob 19. Druga letošnja preizkušnja v balvanskem plezanju se bo začela z jutrišnjimi kvalifikacijami, polfinale bo v nedeljo dopoldan, finale zvečer (dekleta bodo probleme v steni reševala med 18.45 in 20. uro, fantje takoj za njimi).

Lani so se slovenski plezalci iz Moskve vrnili z odličnim izkupičkom: Garnbretova je zmagala, na stopničke pa sta se uvrstila še Kruder in Vezonik, ki pa v letošnjo sezono nista štartala kot sta si začrtala (obtičala sta v polfinalu). Z lepim spominom na lanske uspehe v Rusiji bi lahko ta konec tedna popravila rezultatski vtis z uvoda v sezono.

Delo, 12.04.2019 06:00
Tudi izjemna Janja ima prostor za napredek 


Slovenske novice, 12.04.2019
Prav poseben izziv ji pomeni hitrost

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti