Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznovanje, kot ga še ni bilo

PD Križe - Ivanka Valjavec: ... in ga še dolgo ne bo - Na Kriški gori

In kaj in kje smo praznovali, ne boste verjeli: 90-letnico Simona Primožiča na Kriški gori.

Rojen je bil v Pristavi, v družini sedmih otrok, hodil v šolo v Križe in v meščansko šolo v Tržič, šolanje pa je zaključil na elektro fakulteti v Ljubljani. Dolga leta je opravljal zahtevne naloge v Iskri v Ljubljani in bil v službi ustvarjalen in ob tem neskončno užival.

Že sam rojstni kraj ga je navduševal za šport, prvič je bil na Kriški gori pri štirih letih, na Triglavu pri štiriindvajsetih letih. To je bil takrat pravi dogodek, saj so uporabljali različna prevozna sredstva. Lotil se je tudi turnega smučanja preko Velega polja in Komne, sicer pa se je smučal na Zelenici in v Hrastah in še danes hodi na smučanje na Črni vrh nad Cerknim. Res so to bili veseli časi, bili so prijatelji, in danes mu je težko, ker so mladostni prijatelji že odšli med zvezde.
Dva otroka in vnukinje so se razpršili po svetu, žena, s katero je bil poročen 60 let, je že odšla, od ožjih sorodnikov je živa samo še ena sestra.

Praznino za preminulimi prijatelji si je izpopolnil z novimi prijatelji na Kriški gori, še posebej s tistimi, ki se tam zbirajo v zgodnjem nedeljskem jutru. V letu 2018 je opravil 206 vzponov na Kriško goro in zasedel drugo mesto v razvrstitvi za lovoriko Junak Kriške gore.
V tridesetih letih se je nabralo približno 2500 vzponov. In kako je Simon na poti na Kriško goro oblečen: majica brez rokavov, pozimi kapa in rokavice in srajca okoli pasu.
V vseh leti opazuje, kako se spreminjata favna in flora, skoraj vse cvetice so izginile, prav tako tudi živali.

Čez dan bere, rešuje križanke in hodi na sprehode.
Skratka aktiven vse življenje, čeprav je prebolel številne poškodbe in tudi bolezni. Zdravniki so mu vedno svetovali gibanje in počitek po potrebi.
Nima nobenih zdravil in ima vozniško dovoljenje brez omejitev.
Skratka izjemno bogato in pestro življenje.

Besedilo: Ivana Valjavec
Foto: Lina Kaštrun, Majda Lušina

PD Križe, ...04.2019
Praznovanje kot ga še ni bilo, in ga še dolgo ne bo 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti