Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 09.04.2019

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih
torek, 9. april 2019, ob 00:01, Mitja Filipič, ogledov: 1147

Odlično v tujini

Pretekli teden sta dolgotrajno sončno obdobje prekinila dež in sneženje. Vzponov pri nas ni bilo veliko, izstopa pa odličen vzpon v Severni Ameriki. Zanimivi so tudi marčevski vzponi, ki so na dan prišli z nekaj zamude.

Prvenstvena v Kanadi

V kanadskem Skalnem gorovju so 2. in 3. aprila Luka Lindič, Nemka Ines Papert in Američanka Brette Harrington preplezali novo smer v vzhodni steni gore Mount Fay (3235 m). Gre za drugo smer v steni in prvi vzpon čez njen strmi osrednji del.

The sound of silence. Vir: planetmountain.com

Leta 1984 so se stene lotili Barry Blanchard, David Cheesmond in Carl Tobin. Zaradi nevarnih razmer, pomanjkanja plina in hrane so se strmemu delu stene izognili z dolgim prečenjem v desno in prepustili glavne težave naslednjim generacijam. Luka je steno skupaj s pokojnim Marc-Andre Leclercom že poskušal preplezati leta 2016. Zaradi neugodnih razmer sta morala takrat načrt opustiti. Osrednji del stene je tako ostal nedotaknjen vse do letos. Luka, Ines in Brette so s plezanjem pričeli 2. aprila zgodaj zjutraj po obstoječi smeri. Kjer stara smer preči desno, je trojica nadaljevala naravnost in končala prvi plezalni dan 250 metrov pod robom stene. Bivaku je sledilo zelo strmo plezanje v krušljivi skali, katerega je dodatno začinila snežna nevihta, ki se je pojavila sredi dneva. Smer so poimenovali The sound of silence (M8, WI 5, 1100 m) v spomin na kanadskega alpinista Marc-Andre Leclerca.

Lesueur v Druju

Luka Krajnc je 24. marca z Nemcem Fabianom Buhlom prosto preplezal smer Lesueur (M7, 900 m) v Druju. Prvič je bila smer prosto preplezana šele leta 2012 in ocenjena z M8+. Kasneje se je ocena ustalila pri M7. Le redko gredo naveze do vrha v enem zamahu, kot sta to storila Luka in Fabian. Vrh sta dosegla po 19 urah plezanja in na njem bivakirala. Navezo je ves čas vodil Luka.

►V senčni steni Druja. Vir: AO Celje Matica

Črnučani v Chamonixu

Štiričlanska zasedba Črnuškega AO se je 29. marca odpravila v Chamonix. Tam so najprej obiskali smer Chere Gully (II, AI4, 350 m). Sitnemu vstopu so sledile dobre razmere v srednjem delu smeri. Z višino je nato led postajal vse bolj steklen, zato so se vzponu na vrh Triangle du Tacula odpovedali in spustili nazaj po smeri. Modica-Noury ali Gabarrou-Albignoni sta bila cilja za naslednji dan. Na razcepu obeh smeri so izvedeli, da je Modica-Noury popolnoma kopna in raje zavili v njeno sosedo. Tam so našli tanek led, ki ni dobro požiral varoval, a vseeno omogočal lepo in strmo plezanje. Raztežaj pred koncem smeri so se odločili za povratek. Po vrnitvi domov so se podali še v Slovensko smer v Steni, ki je bila v zadnjih tednih pogosto obiskana.

Kratke in sladke

Vse več je obiska v nižje ležečih stenah, ki omogočajo plezanje v povsem kopni skali. Tudi v mokrih dneh zadnjega tedna obisk ni povsem zamrl. Zelo pestro je bilo v zadnjem času v stenah nad Vipavsko dolino, kjer se je številnim smerem predpretekli vikend pridružila še ena. Jure Uršič, Matic Štrancar in Vid Štrancar so avtorji nove smer v Velikem Oltarju v Kolku. Smer so obiskali večkrat, dokončno pa sta jo preplezala Matic in Vid Štrancar v soboto, 30. marca. Poimenovala sta jo Beng, beng (VIII-/VI, A0, 100 m). Ponavljalce čaka delno opremljena smer. Več ...>

Sneg in skala v Dolomitih

Slavko Rožič (AO Tržič) je s soplezalko obiskal gore v okolici prelaza Pordoi. Kombinirala sta plezanje in smučanje. Najprej sta presmučala ozebnik Holzer v Piz Pordoiu. V njem sta bila dva zahtevnejša odseka. Ledeni slap na sredi smeri je zahteval spust po vrvi. Spustu je sledil vzpon v Schubertovi smeri (VI-, 240 m) v Piz Ciavazes. Naslednji dan sta se po ozebniku Joel (do 45°, 300 m) povzpela na Punta de Joel (2945m). Zaradi prisojne lede so bile razmere slabše kot v Holzerju. Kljub temu sta smer zmogla brez vrvi. Sledila je Via Tissi (V+, VI-, 170 m) v prvem Sellinem stolpu. Več ...>

Srečno!

Oznake: ALP, AN, PrV
eXTReMe Tracker