Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priznanji in rekord

PD Vipava: Na petkovi podelitvi priznanj za najvidnejše dosežke v športu je Športna zveza Vipava podelila ... | Nov ženski rekord Slovenske planinske poti

... statuo za življensko delo Juriju Nabergoju in mala plaketa Anji Klančnik

Jurij Nabergoj se je rodil 5. februarja 1955. leta na Slapu. Posebno in obsežno poglavje v njegovem življenju je planinstvo v najširšem pomenu besede. Tudi sicer pa je aktivno deloval na področju športa.
V času, ko smo imeli z Ajdovščino še skupno občino, je bil dva mandata član izvršnega odbora in dva mandata predsednik Telesno kulturne skupnosti. Ob ustanovitvi naše samostojne občine pa je postal pobudnik za ustanovitev Športne zveze Vipava. Skupaj s sedmimi društvi, ki so takrat delovali v okviru novoustanovljene občine, je pripravil vse potrebne akte. Postal je podpredsednik Športne zveze. Tako so postavili temelj za to, da so imela društva tudi materialne pogoje za svoje delovanje. Razširila se je tudi športna dejavnost in danes športna zveza, zasnovana na teh temeljih, združuje 14 športnih društev.
Med drugim je sodeloval tudi pri ustanovitvi Tekaškega društva Burja in je vrsto let pomagal izpeljati dva njihova velika projekta, Vipavski in Gradiški tek. Jurij Nabergoj je deloval tudi v raznih komisijah na področju športa in tako pomembno prispeval k razvoju in množičnosti. Tudi na področju, ki ga predstavlja Planinsko društvo in njegovi kolegi planinci.
Jurij se je vipavskim planincem pridružil leta 1967, ko je društvo zaživelo s prihodom Otmarja Črnilogarja. Že leta 1971 leta se je udeležil vodniškega tečaja v Vratih, leto kasneje pa na Komni tudi tečaja za vodnike v zimskih razmerah. S tem je postal prvi uradni vodnik v vipavskem planinskem društvu.
Hkrati je začel tudi plezati ter dosegel naziv alpinist in kasneje inštruktor alpinizma. V teh letih je postal tudi načelnik mladinskega odseka, ki ga je vodil vse do 1976. leta. 1973. leta je skupaj z Mirom Perhavcem dal pobudo za organizacijo Pohoda po poteh nanoške bitke, ki se je nato kot tradicionalen obdržal vse do 1994. leta. Poleg tega se je sredi sedemdesetih let z ekipami planinskega društva udeležil tudi nekaj orientacijskih tekmovanj. V letu 1978 je prvič postal predsednik društva. To funkcijo je ločeno opravljal tri mandate. Ves čas je pripravljal planinske izlete in jih tudi vodil, skupaj s planinskimi kolegi je organiziral tabore ter v alpinistični šoli vzgajal mlade alpiniste. Tako je še danes aktiven pri vzgoji in učenju otrok, ki se navdušujejo nad športnim plezanjem. Jurij Nabergoj je ob vsem, kar smo povedali, tudi gorski reševalec. Vse to in še več je športna pot Jurija Nabergoja, za kar smo mu hvaležni in se nadejamo, da bo svoje zamisli in delovanje z nami delil tudi v prihodnje.

Anja Klančnik, mala plaketa

Anja Klančnik je velika ljubiteljica hoje in teka v naravi. Avgusta lani se je sredi dopustovanja na morju odločila »preteči« Slovensko planinsko pot v enem kosu. To pomeni, da na poti iz Maribora do cilja na Debelem Rtiču zbere 80 planinskih žigov v manj kot 14 dneh. Sredi njenega izziva pa so jo prijatelji iz Ultra Trail Vipavske doline vzpodbudili, da premaga osem let star rekord Ruth Podgornik. Anja je za pot dolgo 600 kilometrov s 45.000 metri vzpona preko najvišjih vrhov naših Alp potrebovala 11 dni, 23 ur in 49 minut, kar je pomenilo, da ji je uspelo postaviti nov rekord.

ISKRENE ČESTITKE!

Planinski društvo Vipava, 07.04.2019
Čestitke našima članoma 


Primorske novice, 08.04.2019
Glavna nagrada Nabergoju

1 komentarjev na članku "Priznanji in rekord"

Janez Javoršek,

Jurij,

včeraj, ko smo skupaj "oddelali" zahtevno stensko vajo v Turncu, seveda s svojo skromnostjo nisi nikomur omenil kakšno priznanje si dobil v petek!

Iskrene čestitke za vse, kar je omenjeno v zgornjem prispevku, posebej še za izredno delo, ki ga opravljaš kot najbolj izkušen reševalec v gorski reševalni skupini Postojna, kjer že vrsto let s svojimi izkušnjami in alpinističnim znanjem dviguješ raven znanja na nivo, ki ga zelo spoštujemo in cenimo tudi ostali člani postaje Ljubljana.

Srečno, in "se vidimo", ko bomo morali skupaj "pljuniti v roke"!

Janez Javoršek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti