Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja Garnbret

odprla sezono svetovnega pokala v športnem plezanju - Meiringen
Delo: ... s tremi finalnimi vrhovi pokorila konkurenco ...

Nnn

Janez Porenta
Delo, 06.04.2019 22:51:
Janja Garnbret
sezono odprla šampionsko – z zmago

Mlada slovenska športna plezalka si je s tremi finalnimi vrhovi pokorila konkurenco v Meiringenu, kjer do danes še ni zmagala.

Meiringen – Mlada slovenska športna plezalka Janja Garnbret je predolimpijsko sezono svetovnega pokala odprla, kot se za vsestransko šampionko najvišjega kova spodobi – z zmago. V švicarskem Meiringenu si je pokorila vso balvansko konkurenco in dokazala, da zelo resno meri na eno redkih trofej, ki jih še ni v njeni nabito polni vitrini, na balvanski globus. Na uvodni postaji sezone je bil njen uspeh še toliko slajši, saj pred tem na švicarskem prizorišču še ni okusila slasti zmage.

Šesta balvanska zmaga

Za 20-letno Korošico, ki manj kot mesec dni ni več najstnica, je bilo to šesto zmagoslavje na balvanih, predlani je bila za konkurenco predobra trikrat, lani pa dvakrat, toda upoštevaje dejstvo, da je zaradi mature izpustila dobršen del balvanske sezone. Svetovna prvakinja in evropska podprvakinja je bila najuspešnejša že v včerajšnjih kvalifikacijah, si nato s štirimi vrhovi konkurenco z enakim dosežkom kot Japonka Akijo Noguči pokorila tudi v polfinalu in imela s tem odlično izhodišče za finale.

Trije rešeni problemi

V njem resda prvega problema ni rešila, nato pa je pokazala mišice in bila vedno bolj prepričljiva in odločna. V preostalih treh problemih je šla do vrha, še posebej pa je navdušila pri tretjem, za katerega je potrebovala le dobre tri četrt minute. Zadnjega je razvozlala minuto pred potekom štiriminutnega časa. Na zmagovalnem odru sta ji družbo delali Nogučijeva, ki je ravno tako dosegla tri finalne vrhove, toda v treh poskusih več kot Janja, in nekdanja šampionka, Britanka Shauna Coxsey, ki se ni lani niti enkrat prebila na zmagovalni oder.

Še pet polfinalistov

»Po prvem finalnem balvanu sem bila malce jezna, nato pa sem si dopovedala, da moram v steni le še uživati in pokazati vse, kar znam. Izšlo se je odlično,« se je smejalo Garnbretovi. Iz slovenskega tabora se je v polfinale uvodne preizkušnje prebila še peterica, vendar pa tam tudi obstala. Lanski zmagovalec Meiringena Jernej Kruder je v moški konkurenci zasedel enajsto mesto, Anže Peharc je bil petnajsti, Gregor Vezonik dvajseti, medtem ko je pri dekletih Katja Kadić končala na dvanajstem in Lučka Rakovec na šestnajstem mestu.

 

 

 

 

 

 

RTV4, 07.05.2019

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti