Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zimska pravljica

Gorenjski glas, 05.04.2019
Zimska pravljica

 


Hišica iz pravljice, Baita Winkel na višini 1470 n. m.
Foto: Jelena Justin 


Monte Madrizze, če jo pogledamo iz smeri Cime Madrizze
Foto: Jelena Justin 


Konjski špik in Torre Winkel. Sneženo kraljestvo.
Foto: Jelena Justin 

nedelja, 7. april 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 692

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... Monte Madrizze (1818 m)

... – Tura s krpljami v kraljestvo vrhov nad prelazom Mokrine.
Vzpon po južni strani, a s severne strani na naš vrh pripelje tudi sedežnica, saj je del razvejanega smučišča.

Čudovita vremenska napoved nas vedno zvabi nekam v naravo. Bi turno smučali ali naredili lepo turo s krpljami? Potem je tale izlet kot nalašč. Dolžina ture bo sicer močno odvisna od snežnih razmer, in če se odpravljamo po sneženju, ne pozabimo na lavinskega trojčka.

Obiskali bomo Mokrine / Nassfeld, eno največjih in najboljših smučišč blizu naše rodne grude. A vendarle, Mokrine niso le smučišče, so tudi izhodišče za različne gorske ture preko celega leta. Tod naokoli vsak ljubitelj narave najde nekaj za svojo lačno dušo.

Zapeljemo se skozi Zgornjesavsko dolino do Rateč, od koder nadaljujemo skozi Trbiž do Tablje / Ponntebe. Zavijemo desno in se začnemo po ožji cesti vzpenjati na Mokrine / Passo di Pramollo / Nassfeld. Malce pod prelazom je na ostrem desnem ovinku na levi opuščena vojašnica, kjer je tudi manjše parkirišče. To je naše izhodišče.

Na parkirišču se usmerimo na makadamsko, gozdno cesto, ki je za promet zaprta. Tej cesti sledimo približno 15 minut, ko pridemo do prostrane planine, kjer je na desni Baita Winkel (1470 n. m.). Nadaljujemo proti črni koči z rdečo streho in rdečimi polkni, povzpnemo se nad kočo po dolinici navzgor. Če bomo imeli srečo, bo narejena »špura« s smučmi, če je pa ne bo, pa predlagam naslednje: Ko smo nad kočo, sledimo dolini v desno, visoko nad sabo pa vidimo zgornjo postajo žičnice, ki s severne strani pripelje na naš vrh. Če je snega manj, bomo celo videli tablo, ki nas usmeri desno. Če pa table ne vidimo, pa sledimo dolinici v desno, ki teče pred nami, in na enem od dreves bomo zagledali markacije. Vzpenjamo se v smeri markacij. Pot vzpona je povsem logična. Strmina narašča, potem pa pot zavije v levo, rahlo preči pobočje in nas pripelje na prostrano pobočje. Žičnica je že precej bližje. Sledimo vzponu v desno in po vsej verjetnosti bomo dosegli še eno od poti turnih smučarjev. Zavijemo levo in prečimo pobočje. Dosežemo smerokaz za planino Winkel, ki je daleč pod nami. Ko dosežemo greben, se v zmernem vzponu povzpnemo do vrha Monte Madrizze. Pred nami se odprejo razsežnosti smučišča Mokrine. Razgled je navdušujoč: pred nami so Visoke Ture, na dosegu roke so Krniške skale in Auernig, južno je Alto Mauve­rich, Konjski špik, Torre Winkel in Veliki Koritnik.

Če smo s smučmi, predlagam, da odsmučamo po smučišču, nato zavijemo v gozd in po steptani stezi nazaj na izhodišče. Če pa smo s krplji, pa se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.

Tisto soboto na začetku februarja je bila prava zimska pravljica, a zaradi pršiča se je bilo treba za vzpon na Monte Madrizze zelo potruditi.

Če imamo še kaj energije, se z Monte Madrizze lahko po grebenu sprehodimo vse do Cima Madrizze, ki pa je pod vrhom malce bolj strma. Tudi s Cima Madrizze sestopimo po poti vzpona. Če je varno, lahko sestopimo tudi v smeri proti planini Winkel in se potem v zložnem spustu po senčni dolini pod Konjskim špikom vrnemo do Baite Winkel in nazaj do izhodišča.

Nadmorska višina: 1818 m
Višinska razlika: 550 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

eXTReMe Tracker