Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Našpikana Direktna

Snežak, 01.04.2019
NAŠPIKANA DIREKTNA 

ponedeljek, 1. april 2019, ob 11:59, Urednik G-L, ogledov: 176

Snežak - Ali M. Traven: Julijske Alpe | Špik | Direktna

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 2.472 m

Ou, podaljšan vikend in je treba potegnit v hribe. Že nekaj časa sem opazoval in študiral linijo, danes pa je trenutek dozorel. Iz kletke se spravim zgodaj in še v mraku parkiram ob Pišnici. Kar mrzlo, hitro potegnem proti Koči v Krnici, da se ogrejem. Potem pa po Kačjem grabnu in v dobri uri stojim na vrhu.
Sonce ravno začne žareti, odpirajo se prekrasni pogledi na Kurji vrh, Rigljico, Rušico, Vrh nad Rudo, Stržič, pa Frdamane police (krasna smučarija leta 72), Lipnica ... Na drugi strani Mala in Velika Ponca, greben Rokavov, Škrlatica, Dolkova špica in vse do Dovškega Gamsovca. Na vzhod pa s soncem ožarjena Široka Peč (me še čaka!), Škrnatarica, Ulice, Kukova špica, Škrbina v Mužicih, Vrtaško Sleme, Votlo Sleme ... človek bi kar sedel in občudoval, ampak treba je navzdol.

Sonce že neusmiljeno pripeka, v miru se pripravim, zategnem pancarje, preverim okovje in... gasaaa! Sledi niso vidne, z vrha grem direktno na S, poženem se skozi okno in že sem v strminci. Sneg še ni odpustil, fajn grifig, super smučarija (za moj okus sicer premalo naklonine). V enem zamahu odpeljem in se ustavim na Dibonovi polici. Vrhunsko! Poslikam presmučano, naredim prerez. Sneg je tu že razmočen v globino - plasti pa so dobro sprijete, nič se ne odpelje niti po 12 udarcih.

Brezskrbno vijugam proti Zeleni glavi (Srce), tu pa mi v trenutku nepazljivosti vzame levo dilo in se prav nemarno prekopicnem po pobočju. Še dobro, da sem imel paščke in mi dila ni pobegnila. Zategnem okovje (na 11), zapnem dilo in malo previdneje po že odjuženih S pobočjih do Ingota. Tu obvezna hidracija - gosti sok s smetano in donatom (#odpiratudinajboljzaprte). Potem pa rodeo in borba skozi gozd ter iskanje povezanih prehodov vse do doline. Tu dile romajo na ramo, par urc hoje in sem pri avtu. Tišasti bi verjetno lahko prišli na smučeh, meni so se smilile... Kakorkoli, perfekten dan v hribih!

Pika na i (vrček hmeljevega pri Firerju) je umanjkala, ker so me na Jesenicah zadržali na opazovanju.

Sliko sem lahko pripel le eno, ker imajo v Bolnici Jesenice tako švoh internet, da jih ni hotelo aploudati več.

Posnetkov pa tudi ni, ker sem ob padcu izgubil kamero (model GonePro 3+ Sliver) - poštenemu najditelju nudim nagrado (pokliče me na 01 244 21 88)

Oceno varnosti sem dal 3, ker Dibonova je malce poledenela in bi utegnila neveščim ponavljalcem povzročati preglavice ob zaustavljanju.

Rezime: taka fletna predšihtna.

Morebitnim ponavljalcem bi priporočil stare dile, ker letošnja zima je bolj uboga in se že kažejo skale na določenih prehodih.

Za vas užival, Ali M. Traven
#born2ski-forced2work 

eXTReMe Tracker