Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sama na pot raziskovanja

Janja Garnbret SLO 2017-08-19 2267 (cropped).jpgVečer, Šport - Nejc Strojnik: Janja Garnbret: Od decembra sem brez trenerja in mi zelo ustreza

Danes [05.04.2019] se v Švici začne nova sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, v katerem ima številka ena svojega športa spet visoke cilje.

Janja Garnbret SLO 2017-08-19 2267 (cropped).jpgTežko je zbrati vse superlative, ki bi opisali Janjo Garnbret. Najboljša športna plezalka na svetu se po zimskem premoru danes vrača na tekmovališča. V Švici bo prvič nastopila brez trenerja. Več pozornosti bo v letošnji sezoni namenila balvanom in hitrosti. Marca je praznovala 20. rojstni dan, ki je bil precej adrenalinski. Všeč ji je, da priljubljenost plezanja narašča, a ji je žal vseh otrok, ki zaradi prezasedenosti ostanejo pred vrati klubov.

Ste se po zelo uspešni sezoni spočili?
"Sem. Z Domnom (partnerjem Domnom Škoficem, op. p.) sva bila teden dni na Maldivih. Imela sem tritedenski popoln premor od plezanja. To je vsakoletna praksa, počitek je namreč zelo pomemben. Potem so se začeli treningi in priprave na novo sezono. Ko je konec ene sezone, se ti naslednja zdi zelo daleč, a ta čas hitro mine. Že komaj čakam, da se začne."

Omenili ste Maldive. Kaj pa zima, sneg, smučanje?
"Nisem ljubitelj zimskih športov, ne smučam, včasih se sankam. Bolj mi ustrezajo visoke temperature in morje."

Na enem od družbenih omrežij ste objavili plezalni posnetek mame in očeta. Imata potencial?
"Seveda! Ampak ju je strah in se nočeta preizkušati. Po mojem mnenju bi bila dobra plezalca, res bi lahko fajn plezala. Pa še super bi bilo, ker bi se ukvarjala z nekoliko drugačnim športom."

Marca ste praznovali 20. rojstni dan. Kako ste se poslovili od najstniških let?
"Imela sem fotošuting za Red Bull, tako da sem cel dan preživela v Trenti. Domen mi je s pomočjo neke avtohiše za tisti dan zrihtal super avto, da sem se malo razživela. Uživam v hitri vožnji. Rada imam adrenalin. Lahko rečem, da sem lepo praznovala rojstni dan."

Kaj adrenalinskega poleg hitre vožnje vam je še všeč?
"Domen mi je pred časom plačal skok iz letala. Nisem ga še izkoristila, ampak ga bom. Ni me strah."

Z Domnom ima zdaj istega sponzorja. Z njim vam bo precej lažje, kajne?
"Vesela sem, da sem postala del tima. Res so super ekipa. Poznam jih že od prej in se res dobro razumemo. Imajo odlične projekte, podpora mi bo prišla zelo prav."

Predstavljajte si, da bi bili najboljši na svetu še naslednjih deset let. Bi z denarnimi nagradami zaslužili dovolj, da bi lahko vse življenje mirno živeli?
"Ne, plezanje še ni na tej točki. Po koncu kariere si moraš najti službo, moraš imeti nekaj za zraven. Ampak gre naprej, zdaj smo v olimpijski družini, v nekaj letih bodo mogoče nagrade višje, bolj zanimivi bomo za sponzorje. Prihodnost je svetla."

Vam že presedajo vprašanja o olimpijskih igrah?
"Ko smo prišli v olimpijsko družino, se mi je zdelo, da so vsem pomembne le olimpijske igre. Kot da svetovni pokal ali svetovna prvenstva nimajo nobene vloge. Zdaj se je umirilo in s temi vprašanji nimam težav."

Po vseh uspehih, medaljah, pokalih, nagradah, ste medijsko precej izpostavljeni. Vam godi, da vas ljudje prepoznajo?
"Nič nimam proti. V največje veselje mi je, da lahko komu dam avtogram ali se s kom fotografiram. Res mi ni težko. Mogoče mi po koncu sezone bolj prija malo zasebnosti, a generalno s prepoznavnostjo nimam težav."

Da je športno plezanje vedno bolj priljubljeno, ni nič novega. V vašem prvem klubu, Alpinističnem klubu Slovenj Gradec, morajo vsako leto zavrniti vsaj 20 otrok.
"Priljubljenost športnega plezanja gre strmo navzgor in nekaj bo treba ukreniti. Ne le v Slovenj Gradcu, tudi drugod, se veliko otrok želi vpisati v klube, pa se ne morejo. Želim si, da bom lahko nekoč sama trenirala otroke in da bomo lahko vpisali vse, ki si bodo želeli plezati."

Lansko leto vas je od plezališč oddaljila matura. Vam je bila v veliko breme?
"Matura ni bila tako napačna in ni mi žal, da je nisem prestavljala na jesen. Tudi odmor od tekem ni bil slab, ampak celo dobrodošel, saj sem bila po maturi še bolj motivirana. Letos sem imela premor od šole, bilo je bolj umirjeno."

So priprave na novo sezono potekale po ustaljenem ritmu? Ste kaj eksperimentirali?
"Čisto po ustaljenem ritmu niso potekale, saj ne delam več s svojim trenerjem Gorazdom Hrenom. Od decembra sem brez trenerja in mi zelo ustreza. Na treningih poslušam samo sebe, raziskujem. Ne rečem pa, da nikoli več ne bom delala s trenerjem."

Ste na treningih več pozornosti posvečali balvanom?
"Bolj sem osredotočena na balvane, res je. Cilj je, da izboljšam lansko skupno četrto mesto v tej disciplini in ponovim lansko sezono v težavnosti (tretjič zapored je bila najboljša v svetovnem pokalu, op. p.). Tekmovala bom na vseh tekmah v težavnosti, čaka me svetovno prvenstvo, kvalificirati se moram na olimpijske igre. Več bom delala tudi na hitrosti, ki je v kombinaciji zelo pomembna. Mislim, da v hitrosti napredujem, dobivam več občutka."

Prva tekma svetovnega pokala je v Švici. Kje pa najraje tekmujete?
"V Münchnu je fenomenalno vzdušje. Tekmo spremlja veliko ljudi. Tudi tekme v Franciji so odlične, tudi tam je noro."

Kaj pa Azija?
"Plezanje je zelo prepoznavno na Japonskem in temu primerno je tam vzdušje. Na Kitajskem je različno, odvisno od tega, v katerem mestu je tekma. Zagotovo pa ni toliko navdušenosti kot v Franciji ali na Japonskem."

Dobre rezultate spremljajo tudi gala prireditve, kot je denimo Športnik leta. Kako se počutite v večerni obleki?
"Tudi jaz se rada od časa do časa uredim. Čeprav nisem navajena, še zmeraj se bolje počutim v magneziju in v tekmovalnih oblačilih. Ampak se je fajn dvakrat na leto malo urediti."

Nejc Strojnik

Vecer.si 05.04.2019; 07:45
Sama na pot raziskovanja - "Od decembra sem brez trenerja in mi zelo ustreza"

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti