Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gamsova grapa

AO Cerkno, 03.04.2019
Vrtača Gamsova grapa – nova (prv.) in Ablanca

četrtek, 4. april 2019, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 1004

AO Cerkno - Marko Leban: Vrtača Gamsova grapa – nova (prv.) in Ablanca

Včeraj [02.04.2019] sem se klatil nad Zelenico-Suhim rušjem po Vrtači in sestopal po južni strani po (od daleč) neizraziti grapi. Morebitnih podatkov in informacij ne najdem, zato bi lahko bila nova smer. (Na sliki označeno z modro.) Če je temu tako, predlagam ime Gamsova, saj je pobočje polno gamsov.
Prosim za pomoč in morebitne podatke.

Že v soboto sem gazil po Ablanci nad planino Konjščica (Studorski preval) in na severni strani naredil dve liniji (na sliki označeno z rdečo).
Vsaj ena je bila pred časom nekje objavljena, pa nisem zadeve shranil. Če kdo karkoli ve se priporočam za informacije.

 

Oznake: ALP, PrV

Komentiraj (3):

Jaka Ortar, četrtek, 4. april 2019, ob 17:38

Ablanca - to pobočje se v normalnih zimah smuča, brez kakega posebnega imena.
https://youtu.be/RlTrX3kphuk?t=172

Iztok Tomazin, ponedeljek, 8. april 2019, ob 20:48

Vrtača: označeni liniji in več drugih levo in desno, sta bili že večkrat preplezani/prehojeni/presmučani, tako da seveda ne gre za prvenstveni vzpon.

Marko Leban, četrtek, 11. april 2019, ob 10:54

Spoštovani Iztok Tomazin! Kot sem napisal, bi rad dobil podatke o tej liniji, da vem kaj pisat. Kdor je to (prvi) plezal najbrž pozna značilnosti in ostale karakteristike te smeri, kar bi bilo zame dovolj. Se mi pa zdi absurdno otročje govorjenje "To je že vse splezano" ker nikjer in nikoli ne bo vse splezano, prehojeno, presmučano. Kot da alpinisti, ki nimamo svoje "hišne" gore, nimamo pravice splezat prvenstveno linijo. Zakaj to pišem? Zato, ker npr. sprašuješ poznavalce o neki liniji, že leta nazaj, in vsi zatrjujejo "To je že vse splezano". Pride lokalec in to zimo potegne prvenstveno smer točno po tej liniji!!! Zato nisem izključil možnosti, da bi bila smer v Vrtači nova, čeprav bi mi zadostovali podatki katerih še nisem dobil.

L.p. Marko

eXTReMe Tracker